Riscul de recesiune globală persistă, în ciuda „pauzei” privind tarifele SUA
0Riscul de recesiune globală persistă, în ciuda „pauzei” de la aplicarea tarifelor reciproce impuse de Statele Unite și de Uniunea Europeană, consideră analiștii consultați de „Adevărul”.

„Riscul de recesiune a fost diminuat puternic după anunțul de punere pe modul pauză a taxelor vamale majorate pentru aproape toate țările. Răsuflarea ușurată a investitorilor s-a auzit în toată lumea. Indicele Nasdaq a cunoscut cea mai bună sesiune din ultimii 25 de ani. Spațiul pentru negociere este o veste excelentă, dar multe întrebări rămân”, a explicat analistul XTB Claudiu Cazacu pentru „Adevărul”.
Potrivit acestuia, riscul de recesiune persistă.
„Cu toată reacția deosebit de optimistă a burselor, un nivel ridicat de incertitudine poate afecta în continuare deciziile firmelor și consumatorilor. De asemenea, nu este clar la ce nivel se vor așeza, după 90 de zile, taxele vamale cu economiile din Asia, America de Sud și Europa. Situația cu Mexic și Canada rămâne tensionată, iar ”elefantul” din cameră, China, este vizată de un nivel punitiv de 125% pentru importuri. E posibil ca acesta să fie ajustat, însă distanța până la un reper digerabil lejer de actualele lanțuri de distribuție e suficient de mare încât să nu fie primul scenariu, sau cel puțin apropiat în timp. Deși riscul de recesiune, în SUA și la nivel global, a fost, pentru moment dispersat, o încetinire semnificativă rămâne ipoteza principală, iar amploarea ei va depinde de derularea negocierilor comerciale în lunile ce vin”, a adăugat Cazacu.
Și băncile au semnalat riscul de recesiune
Bănci internaționale importante au semnalat încă de miercuri riscul de recesiune globală, cu atât mai mult cu cât indicatorul de volatilitate VIX se află la cele mai înalte niveluri de după pandemie. „E un mediu deosebit de prudent - și nu doar în domeniul acțiunilor”, a adăugat Cazacu.
„Pe lângă investitori, cel mai volatil episod al ultimilor ani a forțat și reevaluări neobișnuit de rapide ale instituțiilor financiare. Goldman Sachs a revizuit deja de două ori în tot atâtea săptămâni riscul de recesiune în SUA, crescându-l de la 20% la 35% și, apoi, la 45%. Pentru Morgan Stanley, deși recesiunea nu este scenariul principal, începe totuși să intre în discuție ca o variantă ”pesimistă”.
JPMorgan descrie probabilitatea implicită de recesiune derivată din mișcările pe S&P500 la 62%, pornind de la titlurile de stat pe 5 ani la 54%, iar de la metale industriale la 68%. Cu toate acestea, în piețele de obligațiuni corporative sentimentul este mai optimist, cu risc de doar 25%.
Scăderile de pe burse au rolul de semnal, dar spre deosebire de alte perioade, nu este clar în ce măsură conducerea SUA ori Rezerva Federală sunt dispuse să intervină”, punctează Claudiu Cazacu.
Atenția nu este doar îndreptată spre economia americană, deși piețele bursiere din SUA au fost printre cele mai afectate. Ritmul de creștere al economiei globale era estimat de OECD la 3,1% anul acesta, în încetinire de 0,1 puncte față de cel al anului trecut. Această viziune pare acum, în lumina noilor runde în conflictul comercial, mult prea optimistă.
Riscul de recesiune, semnalizat cu titlul unui film: “va curge sânge”
Declinul petrolului, încurajat și de creșterea de producție neașteptată a OPEC cu 0,41 mil. de barili, semnalează o îngrijorare puternică referitoare la cererea din economia reală. Dinamica de la începutul anului, de -18%, reflectă diminuarea estimată a traficului comercial, în special maritim, dar poartă și informații nefavorabile despre economia globală, mai spune Claudiu Cazacu.
Riscul de recesiune globală a crescut suficient încât o bancă să avertizeze, parafrazând un film celebru ”there will be blood” ("va curge sânge"). JPMorgan a trecut la 60% probabilitatea scăderii economiei mondiale. Pentru a pune lucrurile în perspectivă: fiecare ajustare de 1 punct procentual ar însemna aproximativ 1,15 trilioane de dolari pierdute de economia globală, așadar doar de la avans de 3,1% la stagnare distanța acoperită se traduce prin pierderi de activitate economică de 3,57 trilioane dolari. Valoarea depășește PIB-ul Franței.
Restrângerea ar proveni atât din reducerea considerabilă a activității unor exportatori și efectele ulterioare în propriile economii, cât și dinspre nivelul foarte ridicat de incertitudine care apasă asupra deciziilor de consum și investiții. În cazul SUA, noile taxe vamale ar putea strânge echivalentul a 1,3% din PIB, marcând cea mai severă creștere a fiscalității de după 1968, subliniază consultantul de strategie XTB România.
Deși s-au luat în considerare reduceri de taxe pentru acoperirea pierderilor exportatorilor sau cecuri oferite americanilor ca ”dividend special” al reducerilor de personal public, efectul net ar putea rămâne unul de frânare a economiei. Comerțul SUA reprezintă 15% din cel global, iar ce se întâmplă cu restul de 85% va fi cheia pentru anul acesta și următorii.
Șocul actual este, însă, de amploare, și dacă ajustări descendente prin negociere nu reduc povara, pot afecta ritmul de creștere al economiei globale cu 1 - 2 puncte procentuale, arată consultantul de strategie din cadrul XTB România.
Comisia Europeană a anunțat joi că suspendă contra-măsurile împotriva tarifelor americane, după ce administrația americană a „pus pauză” războiului său comercial timp de 90 de zile.