Rezultatul testelor de stres: 25 de bănci din Europa nu au capacitatea de a face faţă unei noi crize. Care sunt băncile picate cu operaţiuni în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un număr de 25 de bănci din Europa nu au trecut examenele destinate măsurării capacităţii lor de a face faţă unei noi crize economice, având un deficit de capital cumulat de 25 de miliarde de euro, a anunţat Banca Central Europeană (BCE), informează Reuters.

Instituţia a publicat duminică rezultatele testelor de stres la care au fost supuse principalele 130 de bănci europene.

Toate marile bănci europene au trecut testele de stres. Eşecurile sunt concentrate în rândul băncilor italiene, cu nouă instituţii care nu au trecut testele, precum şi în rândul băncilor greceşti şi cipriote, cu câte trei instituţii din fiecare ţară. Urmează câte două bănci din Belgia şi Slovenia, urmate de câte o bancă din Franţa, Germania, Austria (Volksbanken), Irlanda şi Portugalia. În cazul băncilor italiene, Banca Monte dei Paschi di Siena SpA, a treia mare bancă italiană, are cel mai mare deficit de capital de acoperit, 2,1 miliarde de euro.

Pe lista băncilor care au picat testele de stres şi care au operaţiuni în România se înscriu Eurobank (deţine Bancpost), National Bank of Greece (Banca Românească), Volksbank, Veneto Banca, Piraeus Bank (ultimele trei cu aceeaşi denumire şi pe piaţa locală). De asemenea, testul a fost picat de Banca Comercială Portugheză – BCP, care deţinut Millennium Bank România, şi de Bank Of Cyprus, care a fuzionat în 2013 cu Marfin.

„Această analiză amănunţită a poziţiilor celor mai mari bănci va conduce la creştere încrederii în sectorul bancar“ a declarat vice-preşedintele BCE, Vítor Constâncio. 

BCE a informat că băncile care nu au trecut testele de stres au luat deja măsuri în acest an pentru a-şi consolida rezervele de capital. Un număr de 12 din cele 25 de bănci şi-au acoperit deficitele de capital strângând în total 15 miliarde de euro în acest an. Autoritatea Bancară Europeană, care a derulat un examen paralel cu cel al BCE, a informat că băncile trebuie să strângă alte 10 miliarde de euro.

Aceste teste reprezintă ultima încercare a oficialilor europeni de a înlătura semnele de întrebare cu privire la starea de sănătate a industriei bancare europene, afectată de criza financiară globală şi criza datoriilor suverane. Precedentele teste de stres, derulate de BCE în 2010 şi 2011, au fost criticate pentru că nu au reuşit să identifice problemele existente la unele bănci.

image

Mai puteţi citi: 

[<a href="//storify.com/adinavlad/teste-de-stres-banci" target="_blank">View the story "Teste de stres banci " on Storify</a>]

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite