Rezervele valutare ale Rusiei îi permit lui Putin să ignore deciziile luate de BCE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Banca Centrală a Rusiei nu are motive să adopte măsuri de relaxare a politicii monetare, datorită injecţiilor anterioare de lichidităţi în sistemul bancar

Decizia pe care va trebui să o ia Banca Centrală a Rusiei săptămâna aceasta – dacă să reia ciclul de tăiere a dobânzii de politică monetară – este aproape irelevantă, în condiţiile în care Putin a avut grijă să "ungă" economia cu bani proveniţi din petrol, strânşi în perioada de boom, scrie Bloomberg.

Băncile ruseşti stau pe un munte de lichiditate, ceea ce le permite să se împrumute între ele la rate mai mici decât ar putea împrumuta de la Banca Centrală. În Statele Unite şi în zona euro, dobânzile de referinţă sunt mai jos decât dobânzile la care se împrumută băncile de pe pieţele financiare.

Ministrul de Finanţe rus a avut grijă să transfere din fondul de rezervă al Rusiei în economie 37 de miliarde de dolari, obţinuţi din petrol, pentru a acoperi o parte din deficit. Guvernul de la Moscova pregăteşte pentru anul acesta o nouă injecţie de lichiditate în economie, de peste 28 de miliarde de dolari.

Spre deosebire de măsurile fără precedent de stimulare a economiei europene, luate de BCE, se anticipează că guvernatorul Băncii Centrale a Rusiei, Elvira Nabiullina, va lăsa dobânda de referinţă neschimbată, la 11%, în şedinţa de vineri.

Banca Centrală Europeană a tăiat dobânda de politică monetară de la 0,05% la 0%, cel mai redus nivel din istorie, şi dobânda pentru facilitatea de depozit de la -0,3% la -0,4%. BCE a majorat şi programul de achiziţii de active cu 20 de miliarde de euro pe lună, la 80 de miliarde de euro pe lună.

În contrast cu ceea ce se confruntă guvernatorul BCE Mario Dragi, măsurile de relaxare sunt o ameninţare pentru ţinta de inflaţie a guvernatorul Băncii Centrale a Rusiei. Moscova se luptă pentru diminuarea inflaţiei, care în prezent este la 8,1%, dublu faţă de ţinta pe termen mediu. Inflaţia s-a redus totuşi semnificativ, de la 17%, la cât se ridica anul trecut.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite