Reuters: UE a convenit provizoriu asupra restricțiilor la importurile de produse agricole din Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Potrivit agenției, adoptarea integrală a măsurilor tarifare va necesita acordul celorlalte țări UE și aprobarea Parlamentului European.

Foto: Arhiva Adevărul
Foto: Arhiva Adevărul

Conducerea Uniunii Europene a ajuns la un acord preliminar privind tarifele la importurile de produse agricole ucrainene, despre care blocul consideră că va destabiliza piețele agricole europene, a relatat Reuters, citând un diplomat european nenumit. Potrivit acestuia, pe 8 aprilie, legiuitorii europeni au ajuns la un acord, acesta fiind aprobat de Belgia. Adoptarea integrală a măsurilor tarifare va necesita acordul celorlalte țări UE și aprobarea Parlamentului European.

Pe 13 martie, Parlamentul European nu a fost de acord cu propunerea Comisiei Europene de a prelungi cu încă un an regimul de import scutit de taxe vamale de produse agricole din Ucraina în UE. Documentul a fost trimis spre revizuire Comisiei pentru Comerț Internațional al Parlamentului European. După cum a declarat ulterior ministrul adjunct al Economiei și Comerțului al Ucrainei, Taras Kachka, restricția Uniunii Europene a importurilor de produse agricole din Ucraina la nivelul 2021 va fi fatală pentru economia țării.

Pe 20 martie, Consiliul UE și Parlamentul European au ajuns la un acord de prelungire a măsurilor de liberalizare a comerțului cu Ucraina pentru încă un an - până la 5 iunie 2025. Această prevedere include posibilitatea încetării de urgență a scutirilor de tarife la cele mai sensibile produse agricole, inclusiv pui, ouă, zahăr, ovăz, porumb, toate tipurile de cereale și miere.” Documentul explică faptul că tarifele și cotele la aceste produse vor fi reintroduse , dacă volumul importurilor acestora în țările UE depășește media pentru perioada 2022-2023. Pentru ca această decizie să intre în vigoare, ea trebuie acum aprobată oficial de ședința Parlamentului European și a Consiliului UE la nivel ministerial, care trebuie să se facă înainte de 5 iunie 2024. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite