Eurodeputaţii din statele membre UE cer limitarea importurilor de cereale din Ucraina

0
Publicat:

În contextul nemulţumirii şi a grevelor producătorilor agricoli, generalizate în întreaga Europă, ambasadorii statelor membre UE au stabilit, luni, că trebuie avută în vedere o limitare a importurilor de cereale ucrainene, potrivit Agerpres, care citează surse diplomatice europene.

Se cere limitarea importurilor de cereale din Ucraina,  FOTO Shutterstock
Se cere limitarea importurilor de cereale din Ucraina, FOTO Shutterstock

În timp ce o parte a ţărilor membre au încă rezerve, Franţa „a susţinut anumite propuneri poloneze” pentru a limita fluxul de cereale şi statele s-au pus de acord pentru a introduce „frâne de urgenţă”, a precizat o sursă franceză.

Fermierii europeni acuză un aflux de cereale, ouă şi carne de pasăre dinspre Ucraina, ceea ce duce la o prăbuşire a preţurilor în special în ţările vecine şi întreţine o concurenţă neloială. În plus, produsele ucrainene nu respectă anumite norme comunitare şi beneficiază şi de exceptare de la plata taxelor vamale, un alt subiect urmează să fie analizat. Acest acuzaţii alimentează nervozitatea din sectorul agricol din UE, în special în Polonia.

Pentru a consolida „măsurile de salvgardare”, Comisia Europeană a propus plafonarea importurilor în cazul a trei produse „sensibile”' - carne de pasăre, ouă şi zahăr - la volumele medii din 2022 şi 2023, niveluri peste care taxele vamale ar urma să fie reintroduse.

Propunerea executivului UE fusese iniţial validată în această formă în 21 februarie, dar Parlamentul European a votat masiv joia trecută în favoarea solicitării ca plafonarea să se extindă la cereale (grâu, orz, ovăz, porumb) şi la miere.

Eurodeputaţii mai vor, printre altele, ca perioada de referinţă să fie calculată pe baza mediei a trei ani (2021-2023), iar organizaţiile fermierilor critică faptul că plafonarea propusă de Bruxelles corespunde volumelor ridicate din ultimii doi ani, aflate la originea crizei.

Consiliul UE şi eurodeputaţii ar urma să ajungă la un compromis înainte de expirarea, la începutul lui iunie, a excepţiilor vamale aflate în vigoare.

„Trebuie găsit un echilibru corect între menţinerea sprijinului ferm pentru economia ucraineană şi adoptarea de «măsuri de salvgardare» pentru anumite produse, ce merită o protecţie crescută, potrivit datelor de pe piaţă”, a declarat marţi Olof Gill, purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite