Reuters: Economiile ţărilor din Golf ar putea creşte cu 6,2% în 2022

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Agenţia de ştiri relatează că preţul ţiţeiului, care este principalul catalizator al dezvoltării economiilor acestor state, au crescut cu peste 35%.

Economia celor şase ţări din Golful Persic (Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Kuweit, Qatar, Bahrain şi Oman) ar putea creşte în 2022 cu o medie de 6,2% datorită măririi producţiei de petrol, conform estimărilor Reuters, obţinute în urma unui sondaj în rândul economiştilor.

După cum notează agenţia, preţul ţiţeiului, care este principalul catalizator al dezvoltării economiilor ţărilor din Golful Persic, a crescut în 2022 cu peste 35%. În acelaşi timp, preţul petrolului este de aşteptat să scadă sub 100 de dolari pe baril, în medie, în 2023.

Potrivit sondajului, ţările din Golful Persic ar putea atinge în curând un excedent bugetar, unele dintre ele fiind pentru prima dată în câteva decenii într-o astfel de poziţie. În aprilie, creşterea economiilor monarhiilor arabe pentru întregul an 2022 era prognozată la 5,9%; în iulie, experţii şi-au revizuit estimările, prognozând că economiile acestor ţări ar creşte cu o medie de 6,2%.

„Creşterea economică globală rămâne sub presiune, deoarece evenimentele din Ucraina au cauzat o creştere semnificativă a costului mărfurilor, iar ameninţarea unei recesiuni încă există. Previziunile pentru statele din Golful Persic, în schimb, s-au îmbunătăţit din cauza creşterii puternice a preţului petrolului”, arată Ansaf al-Matrouk, economist la Banca Naţională a Kuweitului, citat de Reuters.

În ciuda previziunilor pozitive, agenţia notează că creşterea va încetini rapid în 2023, până la o medie de 3,8%, pe fondul temerilor de recesiune. „Agravarea crizei ucrainene poate provoca o recesiune în economia mondială, care, la rândul său, va duce la o scădere bruscă a preţului petrolului şi la încetinirea creşterii economice în regiune”, a spus al-Matrouk.

Prognoze de ţară
Potrivit previziunilor economiştilor chestionaţi de agenţie, economia Arabiei Saudite va creşte în cel mai rapid ritm în 2022 (7,6%). Nu mai puţin semnificativă va fi creşterea economiei Kuweitului (7%). Urmează Emiratele Arabe Unite (5,7%), Qatar şi Oman (4,5%), nivelele previzionate fiind cele mai înalte din ultima jumătate de secol pentru aceste ţări, în ceea ce priveşte ritmul de expansiune economică. Bahrainul închide înşiruirea celor şase state arabe, economia regatului urmând a creşte cu 3,5%, spun experţii.

Potrivit Băncii Mondiale (BM), în 2021, o creştere economică a fost înregistrată doar în Arabia Saudită (3,2%), Qatar (1,5%) şi Bahrain (2,2%). Performanţe negative au fost observate în Emiratele Arabe Unite (-6,1%), Kuweit (-8,9%) şi Oman (-3,2%). În 2020, la apogeul pandemiei, aceste cifre au fost negative în toate cele şase ţări. PIB-ul Arabiei Saudite a scăzut cu 4,1%, al Qatarului - cu 3,6%, Bahrain - cu 4,9%, Emiratele Arabe Unite - cu 6,1%, Kuweit - cu 8,9% şi Oman - cu 3,6%.

În luna mai, Banca Mondială a raportat că, în conformtate cu previziunile sale, economiile acestor ţări vor creşte cu un total de 5,9% în 2022. Arabia Saudită (7%) conduce la acest indicator, urmată de Kuweit (5,7%), Oman (5,6%), Qatar (4,9%), Emiratele Arabe Unite (4,7%) şi Bahrain (3,5%).

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite