Regia Autonomă Tehnologii pentru Energia Nucleară primeşte de la Guvern 4 milioane lei pentru cheltuieli

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Regia Autonomă Tehnologii pentru Energia Nucleară (RATEN) a primit 4 milioane de lei pentru activitatea de cercetare-dezvoltare, asigurarea utilităţilor necesare pe platforma de la Mioveni, instruirea personalului, participarea la întâlnirile de lucru în cadrul Comisiei Europene, securitate, salarii şi plăţi. RATEN s-a desprins anterior din cadrul RAAN, aflată în insolvenţă din 2013.

Guvernul a aprobat, miercuri, printr-un Memorandum, deblocarea sumei de 4 milioane de lei din bugetul alocat Ministerului Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri, fonduri care vor contribui la finanţarea activităţii de cercetare-dezvoltare desfăşurată în cadrul RATEN.

„Se vor asigura, astfel, utilităţi pentru întreaga Platformă nucleară de la Mioveni, participarea la întâlnirile de lucru programate în cadrul Proiectelor Comisiei Europene, operarea în siguranţă a infrastructurii cu funcţii de securitate nucleară, participarea personalului la acţiuni de instruire profesională, plăţile unor activităţi curente, drepturi salariale etc“, anunţă Guvernul.

Obligaţiile RATEN pentru anul în curs constau în realizarea Programului anual de cercetare, program avizat de Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare şi corelat cu implementarea construcţiei în România a reactorului nuclear de demonstraţie ALFRED, cu respectarea angajamentelor, acordurilor şi parteneriatelor de colaborare cu organismele internaţionale, Comisia Europeană şi Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică de la Viena.

„RATEN este o regie de interes strategic ce coordonează activitatea de cercetare în domeniul energeticii nucleare şi, prin sucursalele sale, Institutul de Cercetări Nucleare Piteşti (RATEN ICN) şi Centrul de Inginerie Tehnologică pentru Obiective Nucleare Bucureşti-Măgurele (RATEN CITON), asigură menţinerea şi dezvoltarea suportului ştiinţific şi tehnologic pentru Programul Energetic Nuclear Naţional.

Programul Energetic Nuclear Naţional prevede operarea în condiţii de siguranţă şi competitivitate a Unităţilor 1-4 Cernavodă, pregătirea specialiştilor în domeniu şi o cooperare internaţională susţinută“, se mai arată în comunicatul Executivului.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite