Realitatea geo-politică din 2025 întrece orice previziuni. Mediul de afaceri devine extrem de prudent
0Începutul de an este marcat de noi evenimente – surpriză, tensiuni geo-politice internaționale și impredictibilitatea noilor runde de alegeri prezidențiale din România, care pot accentua gradul de precauție în mediul de afaceri.

Dacă în a doua jumătate a anului 2024 indicele de încredere CONFIDEX s-a menținut la o valoare de 52, similară cu cea din primul semestru din 2024 (52.5), anul 2025 începe cu noi elemente - surpriză în special pe harta geo-politică a lumii, care pot influența nivelul de precauție al managerilor și chiar unele decizii din businessul românesc.
Pe de altă parte, spun specialiștii, iminenta reconstrucție a Ucrainei, unele decizii de investiții strategice în regiune și încheierea alegerilor prezidențiale pot aduce un nou val de încredere și oportunități pentru mediul de afaceri local.
„De cinci ani, studiul CONFIDEX a evoluat dintr-un indicator al gradului de încredere în economie într-o adevărată oglindă a realității din business, reflectând reziliența antreprenorilor români. Cu sprijinul a peste 4.000 de oameni de afaceri, construim împreună o economie solidă, unde optimismul rămâne o resursă esențială pentru progres. În această perioadă, asistăm la o posibilă reconfigurare a hărții economice internaționale, iar efectele se vor vedea cu siguranță și în economia românească. Într-un astfel de context, este esențial să intelegem cum ne uitam la oportunitati si cum putem dezvolta local modele de succes pregatind companii capabile să facă față perioadelor de incertitudine și să acceseze cât mai eficient sursele de creștere”, declară Andrei Cionca, co-fondator al fondurilor de private equity ROCA și Agista, și inițiatorul studiului CONFIDEX.
Dintr-o altă perspectivă, la finalul anului 2024 mediul de business manifesta o tendință de îngrijorare în ceea ce privește viitorul economiei locale și evoluția propriilor companii, deși economia României a crescut, chiar dacă în ritm mai lent decât în anii anteriori.
Așteptări vs. realitate. De unde pot veni oportunitățile
Deși în ultimul semestru din 2024 doar 29% dintre managerii participanți la studiu se declarau optimiști cu privire la perspectivele economiei românești, în scădere față de procentul de 34% înregistrat în semestrul anterior, datele oficiale privind evoluția principalilor indicatori din economia românească, disponibili in prezent, contrazic majoritatea așteptărilor.
În semestrul al doilea din 2024 majoritatea managerilor (56%) prognozau o accentuare a inflației. Aceasta însa a scăzut față de 2023, ajungând la 5,1% față de 7% în 2023. Totusi, nivelul inflației în România rămâne cel mai ridicat față de țările Uniunii Europene, unde media se situează la 2,7%. Creșterile de prețuri impactează prețurile de achiziție sau costurile cu materia primă, costurile de operare și volumele de vânzări, de aceea prioritățile mediului de business exprimate în a doua jumătate a anului 2024 fiind creșterea vânzărilor (49% dintre respondenți), retenția angajaților (27%), îmbunătățirea relației cu clienții (25%) sau accesul la finanțare (21%).
De asemenea, deși 1 din 3 manageri chestionați în al doilea semestru dinb2025 se așteptau ca PIB-ul României să scadă în următoarele luni, acesta a ajuns la 1.700 miliarde de lei in 2024, față de o valoare istorică record de 1.600 miliarde în anul anterior. În ultimii 10 ani, PIB-ul României aproape s-a dublat, față de 899 miliarde de lei, cât înregistra în 2014.
Rata șomajului înregistrată la începutul anului 2025 a crescut ușor, în linie cu așteptările celor 49% dintre liderii de business care anticipau această tendință în al doilea semestru din2024. Potrivit INS, rata şomajului în luna ianuarie 2024 a fost de 5,7%, în creștere cu 0,1 puncte procentuale față de cea înregistrată în luna decembrie 2023. Creșterea nu este însă majoră și se traduce în diversificarea accesului la forța de muncă de pe piață pentru manageri și antreprenori și cu un nivel potențial mai redus în ceea ce privește creșterile de salarii.
Indicele CONFIDEX a ajuns la cel mai scăzut nivel în perioada pandemiei. Ulterior, trep tat, acesta a început să crească, ajungând, în primul semestru al anului trecut, la cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani (52,5), menținându-se în jurul aceleiași valori și în al doilea semestru din 2024 (52).