Lipsa capitalului de lucru, cea mai mare îngrijorare a antreprenorilor români pentru următoarele 6 luni

0
Publicat:

Deși noile măsuri fiscale reprezintă cea mai mare îngrijorare a angajatorilor, pe următoarele locuri se clasează lipsa capitalului de lucru și a cash flow-ului.

colaj foto: bani cash vs card
Lipsa capitalului de lucru, cea mai mare îngrijorare a antreprenorilor Foto: Shutterstock

De asemenea, 12% dintre antreprenorii români care au participat la studiul de piață Confidex demarat de Impetum Group susțin că se tem de creșterea costului cu materia primă și utilitățile, pe lângă scăderea vânzărilor, reducerea numărului clienților și a comenzilor și lipsa forței de muncă.

În ceea ce privește perspectiva asupra economiei naționale în următoarele șase luni, peste 60% dintre manageri consideră că aceasta se va înrăutăți și se pregătesc deja pentru condiții mai dificile de lucru, sau chiar de o recesiune, care ar urma trendul piețelor din regiune și zona euro.

Cu toate că impactul general al noilor măsuri fiscale este perceput în termeni negativi, la nivel individual situația este mai ponderată, arată datele CONFIDEX. Nivelul indicelui de încredere este diferit în funcție de dimensiunea companiei: cu cât cifra de afaceri este mai mare, cu atât managerii sunt mai optimiști. Business-urile cu o cifră de afaceri de peste 10 milioane de euro au un indice de 51,2, cu aproape 12% peste indicele reprezentativ pentru firmele cu o cifră de afaceri între 100.000 și un milion de euro, situat la 45,8.

Rezultatele CONFIDEX reflectă din nou, într-o manieră realistă, starea de spirit din economia românească. Dacă în edițiile anterioare vorbeam de o serie de factori care le ascuțeau simțurile managerilor români, precum pandemia, războiul din Ucraina, inflația sau criza forței de muncă, de această dată, noutățile fiscale și-au pus amprenta asupra percepției și a așteptărilor managerilor. Optimismul din prima parte a acestui an s-a disipat, lăsând loc precauției. Cu toate acestea, dacă privim segmentat, se observă că valoarea indicelui stării de spirit a managerilor care conduc marile companii, cu cifra de afaceri peste 10 milioane de euro, este cu peste 10% mai mare decât în companiile cu afaceri mai mici de 1 milion de euro. Aceste cifre indică un grad de stabilitate mai mare a afacerilor mari în fața incertitudinilor mediului. Este un semnal care indică nevoia de investiții în direcția consolidării poziției în piață pentru companiile care au ca obiective strategice dezvoltarea și scalarea”, a declarat Andrei Cionca, CEO & Co-founder Impetum Group. 

Managerii companiilor mari nu au așa de multe îngrijorări

Potrivit studiului de piață Confidex, starea de spirit a managerilor care conduc companii cu cifra de afaceri de peste 10 miliarde de euro continuă să se îmbunătățească, valoarea indicelui de încredere în companiile lor fiind cu circa 12% mai mare decât în companiile cu cifră de afaceri mai mică de 1 miliard de euro.

În plus, în ceea ce privește eșantionarea companiilor, cele care activează în domeniile IT și Energie au perspective bune pentru următoarele șase luni, iar la polul opus, companiile care activează în agricultură estimează că următoarele șase luni vor fi extrem de grele.

De asemenea, pentru următoarele șase luni, se depreciază procentul oamenilor de afaceri care se așteaptă la creșterea investițiilor publice sau private, dar se păstrează aceeați percepție cu privire la piața de capital.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite