Reacţia NN Pensii, după ce ASF a stabilit o amendă de 750.000 lei şi retragerea autorizaţiei directorului general al fondului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Inquam / Octav Ganea
FOTO Inquam / Octav Ganea

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a decis sancţionarea fondului de pensii private NN Pensii cu o amendă de 750.000 lei, reprezentând 1% din capitalul social al fondului, de 75 milioane lei, aceasta fiind cea mai mare amendă aplicată de ASF de la înfiinţare.

UPDATE 19.50 Reacţia NN Pensii după amendă

NN Pensii transmite că a aflat din presă despre amendă şi îşi asigură clienţii că aceasta nu afectează situaţia fondului de pensii. 

„Consiliul de administraţie al NN Pensii a avut astăzi o întâlnire cu reprezentanţii Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), ulterior căreia a luat la cunoştinţă din media despre măsurile stabilite de autoritate în legătură cu mesajul de informare transmis de companie în data de 11 aprilie 2017 către clienţii care au declarat adresa de e-mail. Aşteptăm decizia oficială a ASF şi ne arătăm toată deschiderea şi colaborarea în demersurile ulterioare acesteia, urmând să stabilim şi să le comunicăm în cel mai scurt timp direcţiile de acţiune ale NN Pensii.

Reiterăm că intenţiile noastre au fost exclusiv de informare cu privire la sistemul de pensii administrat privat şi la interesul participanţilor de a se informa constant despre situaţia fondurilor economisite pentru pensie. Apreciem faptul că Guvernul şi Ministerul de Finanţe au avut o poziţie recentă foarte fermă pentru susţinerea şi stabilitatea Pilonului II. Precizăm că aceste măsuri anunţate astăzi nu afectează în niciun fel situaţia fondului de pensii administrat de NN şi economiile pentru pensie ale celor aproximativ 1,9 milioane de participanţi la acesta”, se arată în comunicatul transmis de NN Pensii. 


Ion Giurescu ASF FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

„Am decis sancţionarea NN Pensii cu o amendă de 750.000 lei, reprezentând 1% din capitalul social, retragerea autorizaţiei de director general al fondului Raluca Ţintoiu, şi amendarea acesteia cu 100.000 lei“, a declarat vicepreşedintele ASF responsabil de sectorul pensiilor private, Ion Giurescu (foto dreapta), în cadrul unei conferinţe de presă.

Conducerea ASF a audiat joi conducerea NN Pensii şi a stabilit sancţionarea fondului.

ASF a decis, de asemenea, retragerea autorizaţiei directorului general Raluca Ţintoiu, din cauza mesajului trimis clienţilor, legat de naţionalizarea fondurilor de pensii private.

NN Pensii, cel mai mare fond de pensii private obligatorii din România, şi-a anunţat recent clienţii că, în ultimele săptămâni, ar fi existat discuţii în spaţiul public privind o eventuală decizie de naţionalizare a fondurilor de pensii private şi le recomandă să se informeze despre contextul pieţei. Ulterior, ministrul Finanţelor, Viorel Ştefan, a negat informaţia privind o eventuală decizie de naţionalizare a fondurilor de pensii private, precizând că ”nicio raţiune politică, economică, financiară, bugetară” nu ar putea să determine o astfel de decizie ”de-a dreptul aberantă”.

ASF a criticat, miercuri, decizia NN Pensii de a se adresa clienţilor, acuzând că este o poziţie "excesivă şi neavenită". ASF susţine că "nu au fost şi nu sunt discuţii oficiale pe acest subiect".

Negriţoiu: Noţiunea de naţionalizare nu există, această „fumigenă” este un nonsens

Mişu Negriţoiu la Adevarul Live FOTO David Muntean

Noţiunea de naţionalizare a fondurilor private de pensii, intens discutată în ultimele zile, este o ”fumigenă aruncată” care nu are niciun sens şi nicio dimensiune politică, în condiţiile în care pensiile nu pot fi ”confiscate sau naţionalizate”, a declarat joi preşedintele ASF, Mişu Negriţoiu (foto sus).

ASF a criticat, miercuri, decizia NN Pensii de a se adresa clienţilor, acuzând că este o poziţie "excesivă şi neavenită". 

Joi, Negriţoiu a subliniat că pilonul II de pensii este finanţat de stat prin alocaţii bugetare, iar aceste fonduri nu pot fi naţionalizate. Singura măsură pe care, teoretic, ar putea s-o ia statul ar fi să schimbe modul de administrare al acestor fonduri şi să le contopească cu fondul public de pensii, dar nu au existat discuţii referitoare la o astfel de măsură, potrivit preşedintelui ASF.

”Această fumigenă aruncată este un nonsens, noţiunea de naţionalizare nu există. Pilonul II e finanţat de stat prin alocaţii bugetare. Noi nu facem lobby ca să existe o cotă mai mare sau mai mică, noi asigurăm stabilitatea pietelor. Fondurile de pensii nu pot fi naţionalizate sau consfiscate, aţa cum pensiile nu pot fi naţionalizate sau confiscate. Maximum ce poate să facă statul e să schimbe modul de administrare, să le contopească cu fondul public de pensii, dar nici această măsură nu a fost discutată”, a declarat Negriţoiu.

Preşedintele ASF a amintit şi de cazurilor celor două ţări care au luat măsuri de schimbare a modului de administrare a fondurilor private de pensii, Polonia şi Ungaria.

”Alte ţări au luat această măsură din considerente diverse, care nu se aplică României. Polonia a vrut să reducă nivelul datoriei publice pentru a îndeplini criteriile de la Maastricht, legate de aderarea la zona euro. Din punct de vedere bugetar, o astfel de măsură nu aduce beneficii, aceste fonduri nu pot fi transferate”, a declarat Negriţoiu.

Reacţia lui Negriţoiu la acuzaţiile lui Dragnea 

Referitor la acuzaţiile lansate de liderul PSD, Liviu Dragnea, potrivit cărora acest scandal a pornit de la el, Negriţoiu nu a dorit să comenteze, dar a atras atenţia asupra unor contradicţii.

”Aceste declaraţii sunt politice, nu vreau sa le comentez. Însă, în formularea acestor declaraţii, există contradicţii. Dacă eu aş fi transmis niste informaţii catre NN, ar fi trebuit să existe, dar ele nu există. Eu, ca toţi supraveghetorii din ASF, am numai întâlniri oficiale cu asigurătorii, tot e discutăm noi este consemnate în minute. Eu cred că este mai mult de un an de când nu m-am mai văzut cu cineva de la NN, iar eu nu mă întâlnesc la colţ de stradă, ar fi culmea. Nu am contacte informale cu nimeni, nu am dat niciodată vreun telefon ca sa rezolv problema cuiva, vreun dosar de despăgubire. Nu am facut în trei ani nicio intervenţie pentru rude sau vreun parlamentar. Există un cod de conduită care impune nişte standarde tuturor salariaţilor ASF, mai ales în supraveghere”, a declarat Negriţoiu.

Liviu Dragnea a declarat miercuri, la Antena 3, că scandalul despre naţionalizarea pensiilor private a pornit de la preşedintele ASF, Mişu Negriţoiu, care ştie foarte bine că în scurt timp Parlamentul va demite conducerea Autorităţii de Supraveghere Financiară, deoarece ceea ce se întâmplă acolo este „foarte grav”, iar asiguraţii români au de suferit.

Preşedintele Camerei Deputaţilor a mai spus că „Guvernul României ar trebui să ceară explicaţii la Ambasada Olandei şi la Guvernul Olandei şi la conducerea ING din Olanda pentru că ceea ce a făcut această companie de asigurări în România poate puteau să o facă într-o colonie sau într-o fostă colonie olandeză”.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite