Reacţia investitorilor din turism: forfetar să fie, dar să fie cu cap

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maria Grapini, ministrul pentru IMM, Turism şi Mediu de Afaceri, susţine că impozitul forfetar va aduce o etică în afaceri FOTO ADEVĂRUL
Maria Grapini, ministrul pentru IMM, Turism şi Mediu de Afaceri, susţine că impozitul forfetar va aduce o etică în afaceri FOTO ADEVĂRUL

Operatorii din industria ospitalităţii sunt de acord cu introducerea impozitului forfetar, însă susţin că acesta trebuie aplicat după o reţetă bine gândită, în urma consultărilor cu mediul privat.

Introducerea impozitului forfetar, aflată acum în analiza autorităţilor, va viza, dacă va ajunge să fie aplicată, doar unele servicii, precum pensiuni, hoteluri, restaurante, saloane de înfrumuseţare sau spălătorii auto, a anunţat la sfârşitul săptămânii trecute Maria Grapini, ministrul delegat pentru IMM, Turism şi Mediu de Afaceri. Ea a adăugat că acest impozit, perceput ca procent din cifra de afaceri, va putea fi aplicat din semestrul al doilea, dacă studiul privind impactul va fi finalizat în primul trimestru, va fi diferenţiat pe sectoare şi nu va fi perceput firmelor cu afaceri foarte mici. 

„Nu poate fi acelaşi nivel al impozitului pentru taximetrişti şi pentru hoteluri. Şi taximetriştii vor plăti, aşadar. Vrem să aplicăm impozitul fără să distorsionăm piaţa şi să introducem o etică în afaceri. Toţi trebuie să plătească. Cei care nu plătesc forfetarul vor fi vizitaţi de 15 ori pe an de Fisc“, a spus Grapini. 

Reacţiile din partea celor vizaţi de acest impozit nu au întârziat să apară. Operatorii din turism susţin că impozi-tul forfetar ar pune pe picior de egalitate toate unităţile din această industrie, însă se arată indignaţi de lipsa consultărilor autorităţilor cu mediul privat. Ei se tem că o schemă de impozitare făcută după ureche le-ar putea ruina afacerile.

Consultări sau monolog?

La finele săptămânii trecute, ministrul Maria Grapini i-a chemat la Bucureşti pe reprezentanţii din turism, iar astăzi va discuta cu reprezentanţii IMM-urilor. Oamenii de afaceri din Constanţa sunt însă revoltaţi de cum decurg negocierile. 

„A fost mai mult un monolog. Doamna Grapini ne-a chemat doar ca să-şi definească principiile de guvernare. Ea nu realizează un lucru: investitorii nu fac politică. Are o repulsie faţă de turism, care este o ramură de bază a ţării, împreună cu agricultura“, spune nemulţumit Nicolae Bucovală, preşedintele Asociaţiei Patronale din Mamaia. 

Investitorul este de acord cu introducerea impozitului forfetar, dar după o reţetă bine gândită, care dă rezultate. „Nu suntem împotriva introducerii impozitului forfetar, dar să se documenteze înainte cum procedează ţări ca Anglia, Spania, Italia. Noi avem documentaţie pregătită prin care ceream de mult introducerea impozitului forfetar, dar colectarea trebuie să fie mult mai bună. După 20 ani, tot la stadiul acesta suntem“, a adăugat Bucovală.

„Fără controale abuzive toată ziua”

Reprezentanţii Federaţiei Patronale din Turism şi Servicii (FPTS) susţin că, dacă se va aplica impozitul forfetar, firmele ar trebui să fie scutite de controalele abuzive. 

„Dacă se aplică impozitul forfetar, după ce firmele şi-au achitat contribuţia, Fiscul să nu mai vină în controale abuzive toată ziua, că să-i lase pe oamenii de afaceri să-şi facă treaba în loc să stea după unii şi după alţii cu peşcheşuri“, a declarat Dan Matei Agathon, preşedintele Federaţiei. 

El a adăugat că impozitul forfetar ar pune pe picior de egalitate toate unităţile din turism, dar aplicarea acestuia ar trebui corelată şi cu o măsură de încurajare a mediului de afaceri prin simplificarea impozitării şi concentrarea sutelor de taxe în doar câteva clare şi precise. „Altfel, sistemul în care autorităţile mai născocesc încă o taxă îi descurajează pe agenţii economici să plătească datoriile către buget“, a mai spus Agathon.

Nici IMM-urile nu scapă

Şi ceilalţi reprezentanţi ai IMM-urilor sunt indignaţi de noile taxe pe care le pregătesc guvernanţii. „Impozitul forfetar este o fumigenă. Noi spunem un «Nu» tranşant supraimpozitării! Nici un impozit suplimentar, fie că este forfetar, fie de altă natură. Au dispărut deja 300.000 de firme“, a declarat Iulian Gropoşilă, şeful IMM Constanţa. El a adăugat că este nemulţumit de promisiunile neonorate ale Guvernului.  

„Înainte de alegeri am discutat cu ei şi au fost de acord cu tot ce spunem. Discutasem relaxarea impozitului pe profitul reinvestit. Acum s-au văzut cu sacii în căruţă... Avem fiscalitatea cea mai mare din Europa la forţa de muncă“, a mai spus Gropoşilă. 

Facilităţile fiscale, amânate

Ministrul Maria Grapini a mai spus că proiectul Legii turismului va fi discutat în Parlament în acest an, dar nu în primele luni deoarece patronatele de profil au nevoie de mai mult timp pentru a realiza o propunere în acest sens. Ministrul a adăugat că în acest an nu va fi aplicată nicio reducere de TVA în domeniul turismului, măsură solicitată în multe rânduri de patronatele de profil.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite