Raport SAR: Care sunt avantajele şi dezavantajele apartenenţei României la Uniunea Europeană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Economia României a beneficiat, pe ansamblu, de intrarea în Uniunea Uniunea Europeană (UE), însă câştigă semnificativ mai puţin decât ar putea sau decât fostele ţări comuniste din zonă, care au obţinut surplusuri pe piaţa unică europeană, potrivit unui raport al Societăţii Academice din România (SAR).

Raportul împarte în patru răspunsul privind câştigurile sau pierderile de la integrarea în UE: comerţul intracomunitar, absorbţia fondurilor europene, migraţia forţei de muncă şi dependenţa energetică.

„Primele trei capitole citate dau un răspuns neechivoc: în ciuda proastei performanţe administrative şi a slabei competitivităţi a României, ţara este în câştig net şi a fost din prima zi. (...) Câştigăm semnificativ mai puţin decât am putea din integrarea în Uniunea Europeană, dar câştigăm, nu pierdem“.

Documentul menţionează că economia naţională nu a concurat eficient pe piaţa europeană, iar comerţul intracomunitar a contribuit la adâncirea deficitului comercial. În ultimii ani, exporturile spre UE au reuşit să acopere 80% din importurile europene, structura exporturilor s-a îmbunătăţit, dar vom trece pe plus, în cel mai optimist scenariu, abia în 2019. 

În privinţa fondurilor europene, România a cotizat din 2007 şi până la sfârşitul lui 2013 cu 9,2 miliarde de euro, dar a primit în total 21 de miliarde de euro. Pe de altă parte, o parte importantă din fonduri sunt subvenţiile agricole la hectar, „program care nu susţine dezvoltarea agriculturii, ci întreţine cea mai primitivă formă a ei de subzistenţă“, potrivit SAR.

În privinţa migraţiei forţei de muncă, raportul arată că ridicarea restricţiilor de pe piaţa muncii la 1 ianuarie a generat o serie de dezbateri, dar că analiza efectelor pe măsurile de restricţionare arată că impactul este atât limitat, cât şi contraproductiv. În privinţa „turismului social“ pentru încasarea de ajutoare, raportul arată că este „un mit nesusţinut de fapte“

Prima şcoală reabilitată cu fonduri Regio. Unitatea de învăţământ de la Cuza-Vodă va fi modernizată cu bani europeni. Şcoala cu clasele I-VIII din comuna Cuza-Vodă este prima din judeţul Călăraşi care va fi reabilitată cu fonduri europene.

image


Autorii raportului SAR: Victoria Stoiciu, Raluca Pop, Mădălina Doroftei, Răzvan Orăşanu

image
image


Dacian Cioloş şi Leonard Orban, la prezentarea raportului Societăţii Academice din România FOTO David Muntean

image

Mai puteţi citi:

VIDEO Traian Băsescu: România trebuie să-şi valorifice inteligenţa şi să acceseze 106 milioane de euro fonduri europene pentru sprijinirea tinerilor

Preşedintele Traian Băsescu a fost prezent, sâmbătă, la maratonul programatorilor de la Braşov. În cadrul competiţiei 10 echipe de programatori din Braşov, Cluj, Timişoara, Bucureşti şi Constanţa au muncit 24 de ore non stop pentru a crea aplicaţii pentru tabletă şi smartphone utile în viaţa de zi cu zi.

Prima şcoală reabilitată cu fonduri Regio. Unitatea de învăţământ de la Cuza-Vodă va fi modernizată cu bani europeni

Şcoala cu clasele I-VIII din comuna Cuza-Vodă este prima din judeţul Călăraşi care va fi reabilitată cu fonduri europene.

Teodorovici: Vom demara verificări pe POSDRU. Dacă găsim maşini şi locuinţe cumpărate cu fonduri europene, tăiem în carne vie

Ministerul Fondurilor Europene va face mai multe verificări pe Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), în special în zona de achiziţii, a declarat, astăzi, la o conferinţă de profitl, ministrul de resort Eugen Teodorovici, precizând că se va tăia în carne vie dacă se vor descoperi maşini şi locuinţe cumpărate din fonduri UE.

Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu: România a primit de la UE 10,9 miliarde euro în plus faţă de cât a contribuit

România a primit de la Uniunea Europeană (UE), în perioada 2007-2013, fonduri în valoare de 21,3 miliarde euro şi a plătit către UE 10,6 miliarde euro, având astfel un sold pozitiv de 10,9 miliarde euro, a declarat vineri Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR.

Erste Bank: România a obţinut cele mai reduse fonduri europene pe cap de locuitor pentru perioada 2014-2020

România a obţinut cele mai reduse fonduri europene pe cap de locuitor în cadrul politicii de coeziune UE pentru perioada 2014-2020, de 164 de euro pe locuitor pe an, la jumătate faţă de Slovacia şi Ungaria, iar sumele destinate educaţiei sunt prea mici, potrivit unui raport al Erste Bank.

România a primit 830 de milioane de euro de la Comisia Europeană. Rambursările totale au ajuns la 6 miliarde de euro

România a încasat, joi, o sumă de peste 830 milioane de euro de la Comisia Europeană, cei mai mulţi bani ajungând la Programul Operaţional Sectorial Transport - 506,20 mililioane de euro, potrivit unui comunicat remis azi de Ministerul Fondurilor Europene.

Unde vrea Guvernul să canalizeze cei mai mulţi bani din fondurile UE în perioada 2014-2020: transporturi, mediu şi dezvoltare urbană

Guvernul şi-a propus ca, în perioada 2014-2020, să cheltuiască cele mai multe fonduri structurale şi de coeziune pentru infrastructura de transport, proiecte de mediu, dezvoltarea urbană a comunităţilor, drumuri judeţene şi centuri, conform datelor prezentate, marţi, de premierul Victor Ponta.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite