VIDEO Traian Băsescu: România trebuie să-şi valorifice inteligenţa şi să acceseze 106 milioane de euro fonduri europene pentru sprijinirea tinerilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Traian Băsescu a fost prezent, sâmbătă, la maratonul programatorilor de la Braşov. În cadrul competiţiei 10 echipe de programatori din Braşov, Cluj, Timişoara, Bucureşti şi Constanţa au muncit 24 de ore non stop pentru a crea aplicaţii pentru tabletă şi smartphone utile în viaţa de zi cu zi.

Preşedintele Traian Băsescu a ţinut să sublinieze că inteligenţa este un bun de preţ şi că România are cu ce se mândri. 

„Este un eveniment extrem de important pentru mine. Am susţinut tot timpul nevoia de informatizare a ţării, ca o posibilitate de recuperare a decalajelor faţă de celelale ţări europene. Acest eveniment este la prima ediţie, iar eu, fiind la ultima ediţie, nu putea să mă lase în afara interesului de a participa la această ceremonie. Este un eveniment care arată inteligenţă şi generozitate. Programele realizate vor fi dăruite Uniunii Europene pentru a fi implementate în orice stat din UE”, a afirmat preşedintele Băsescu.

„În România există condiţii ca o industrie IT să se dezvolte. Avem toate ingredientele de a valorifica inteligenţa. Avem un sistem de internet performant. Într-un ultim raport suntem pe locul 5 în lume la viteza de internet. Avem un sistem fiscal favorabil pentru companii. Avem şi cel mai important lucru: inteligenţa. Pe 90% dintre rormâni, dacă le pui în faţă o sapă şi un calculator, vor prefera să se aşeze în faţa calculatorului. Nu-i cel mai rău lucru, slavă domnului că avem şi 10% care se îndreaptă spre dat cu sapa”, a mai spus preşedintele.

„România este o ţară importantă datorită resursei umane pe care o are. Nicio firmă mare de IT nu şi-a permis să nu există în România, să nu aibă aici un centru naţional sau regional. Firmele vin ele unde există resursa umană şi talentul. România este un mare furnizor de inteligenţă. Vă dau un exemplu: Oracle a pornit la Bucureşti cu 10 angajaţi, acum are 2.200 şi a devenit cel mai mare exportator de softuri industriale după Oracle, SUA“, a mai spus preşedintele Traian Băsescu.

Putem atrage fonduri europene

Preşedintele a mai subliniat şi importanţa atragerii de fonduri europene. „Valorificarea inteligenţei necesită şi ceva bani. Sunt bani europeni care pot fi utilizaţi pentrru valorificarea acestui tip de inteligenţă, 106 milioane de euro, care trebuie cheltuiţi în 2014 şi 2015, în programul de creare de locuri de muncă pentru tineri. Ar fi o eroare şi o pierdere imensă dacă România nu ar lua banii de la UE, pentru a-i pune la dispoziţia tinerilor. Inteligenţa este o resursă mai importantă decât aurul de Roşia Montană sau gazele de şişt. Avem această avere uriaşă, pasiunea tinerilor pentru informatică, avem şi banii de care avem nevoie. Totul este să-i luăm. Văd România capabilă să-şi valoifice reusursa de inteligenţă şi să ajungă unul din campionii modernizării. Apelul meu către toate instituţiile statului, către universităţi este: Valorificaţi banii pentru a pune în valoare inteligenţa studenţilor care-i aveţi la cursuri“, a mai spus preşedintele Traian Băsescu.

Traian Băsescu a fost pus pe glume

Preşedintele Traian Băsescu a făcut şi glume. A spus că îşi dă telefonul pe o tabletă Allview. Organizatorii au intrat în joc, dar în final i-au returnat telefonul. Dacă în maratonul programatorilor au intrat zece echipe, una a clacat şi nu a reuşit să termine competiţia. Preşedintele a spus că probabil tinerii nu au fost la discotecă şi nu sunt obişnuiţi să piardă nopţile. În final a ţinut ca tableta primită de el să ajungă la această echipă, ca încurajare. 

Soluţie pentru acordarea rapidă a primului ajutor

În final, competiţia a fost câştigată de o echipă de la Facultatea de Informatică din cadrul Universităţii Transilvania din Braşov. Echipa Krankenschutz, formată din Andrei Bârsan, Izabella Szen, Bogdan Brînzoiu şi Ştefan Nica, a dezvoltat o aplicaţie care poate fi folosită pe orice telefon mobil. 

image

Practic, atunci când la 112 se primeşte un apel de urgenţă venit dintr-o zonă greu accesibilă sau aglomerată, operatorul marchează locul, iar persoanele care au această aplicaţie primesc o notificare pe telefonul mobil. Astfel pot ajuta mai repede dacă se află la faţa locului sau pot oferi informaţii utile salvatorilor. Toate aplicaţiile create de tineri au fost donate pentru a putea fi folosite în Uniunea Europeană. Chiar preşedintele Traian Băsescu a înmânat reprezentantei Comisiei Europene o mapă cu toate aplicaţiile.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite