Rabla Clasic și Rabla Plus: care sunt noile prime de casare, ecobonusuri și plafoane de achiziție

0
Publicat:

Programele Rabla Clasic şi Rabla Plus au fost modificate prin ordin al ministrului Mediului, principalele modificări referindu-se la cuantumul primei de casare şi al ecobonusurilor.

Mașini vechi casate
Programele Rabla Clasic şi Rabla Plus au fost modificate

Pentru alinierea politicilor interne cu tendințele europene de reducere a emisiilor din transporturi, statele membre trebuie să încurajeze progresiv achiziționarea autovehiculelor cu emisii de CO2 cât mai scăzute. În acest sens, este necesară reducerea emisiilor pentru acordarea primei de casare, la maximum 150 g”, se menţionează în preambulul proiectelor de ordin.

Rabla Clasic

În vederea maximizării utilizării bugetului Programului, astfel încât din sumele alocate acestuia să fie achiziționate cât mai multe autovehicule prietenoase cu mediul, se propune plafonarea prețului de achiziție la echivalentul în lei a 60.000 de euro, inclusiv TVA, pentru fiecare autovehicul comercializat.

Având în vedere că după anul 2006 a intrat în vigoare obligatoriu norma de poluare Euro 4, se propune modificarea condiției de acordare a ecobonusului de 1.500 lei pentru casarea fiecărui autovehicul uzat care are norma de poluare Euro 3 sau inferioară, prin eliminarea vechimei de cel puţin 15 ani de la data fabricaţiei.

Prevederile Regulamentului 1407/2013 privind ajutoarele de minimis își încetează aplicabilitatea în luna iunie, anul curent. În acest context, se propune înlocuirea în cuprinsul ghidurilor a Regulamentului amintit, cu Regulamentul (UE) nr. 2.831/2023, cel care îl înlocuiește oficial.

Pentru o mai bună promovare a instituției și a programelor, se propune aplicarea unui autocolant pe autovehiculele achiziționate, în perioada de monitorizare.

Astfel, printre cele mai importante modificări ale ghidului de finanțare, se regăsesc:

• stabilirea valorii maxime de 60.000 Euro (TVA inclus) pentru achiziționarea unui autovehicul nou;

• reducerea emisiilor pentru acordarea primei de casare, la maximum 150 g;

• modificarea condiției de acordare a ecobonusului de 1.500 lei pentru casarea fiecărui autovehicul uzat care are norma de poluare Euro 3 sau inferioară, prin eliminarea vechimei de cel puţin 15 ani de la data fabricaţiei.

• introducerea posibilității de a clarifica anumite motive de respingere în etapa de validare a producătorilor;

• aplicarea unui autocolant pe autovehiculele achiziționate, în perioada de monitorizare;

Rabla Plus

În vederea maximizării utilizării bugetului Programului, astfel încât din sumele alocate acestuia să fie achiziționate cât mai multe autovehicule prietenoase cu mediul, se propune plafonarea prețului de achiziție la echivalentul în lei a 70.000 Euro pentru achiziționarea unui autovehicul electric.

Pentru o mai bună promovare a instituției și a programelor, se propune aplicarea unui autocolant pe autovehiculele achiziționate, în perioada de monitorizare.

În contextul OUG nr. 115/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare în domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscală, combaterea evaziunii fiscale, pentru modificarea şi completarea unor acte normative, precum şi pentru prorogarea unor termene, pentru respectarea prevederilor acesteia, se propune modificarea cuantumului ecotichetului.

Valoarea ecotichetului a fost modificată

(1) Solicitantul beneficiază de ecotichet la achiziţionarea unui autovehicul nou în schimbul predării spre casare a unui autovehicul uzat.

(2) Prin excepţie de la alin. (1), instituţiile publice şi unităţile administrativ-teritoriale beneficiază de ecotichet în cuantum de 120.000 lei la achiziţionarea unui autovehicul nou, fără a fi obligate să predea spre casare un autovehicul uzat.

(3) În cazul în care se achiziţionează o motocicletă electrică, solicitantul va preda spre casare un autovehicul uzat, beneficiind de prima de casare potrivit alin. (4) lit. c).

(4) Cuantumul ecotichetului, indiferent de numărul de autovehicule uzate predate spre casare, este de:

a) 25.500 lei pentru achiziţionarea unui autovehicul nou pur electric sau a unui autovehicul nou cu pilă de combustie cu hidrogen, exceptând motocicleta;

b) 13.000 lei pentru achiziţionarea unui autovehicul nou electric hibrid, exceptând motocicleta, care generează maximum 80 g CO_2/km în sistem WLTP;

c) 13.000 lei pentru achiziţionarea unei motociclete electrice.

(5) Ecotichetul nu se cumulează cu alte programe care finanţează achiziţionarea autovehiculelor noi. Prin excepţie, ecotichetul poate fi cumulat cu operaţiunile finanţate prin fonduri europene aferente politicii de coeziune.

Valorile finanţării Rabla Plus de până acum

În cadrul Programului Rabla Plus, solicitantul beneficiază de ecotichet la achiziţionarea unui autovehicul nou în schimbul predării spre casare a cel puţin unui autovehicul uzat.

Se pot preda spre casare maximum două autovehicule uzate.

Cuantumul finanțării este de:

– pentru un autovehicul uzat

  • 51.000 de lei pentru un autovehicul nou pur electric sau a unui autovehicul nou cu pilă de combustie cu hydrogen
  • 26.000 de lei pentru un autovehicul nou electric hibrid plug-in, exceptând motocicleta, care generează maximum 80 g CO2/km în sistem WLTP

– pentru două autovehicule uzate

  • 54.000 de lei pentru un autovehicul nou pur electric sau a unui autovehicul nou cu pilă de combustie cu hidrogen
  • 29.000 de lei pentru un autovehicul electric hibrid plug-in, care generează maximum 80 g CO2/km în sistem WLTP, pentru achiziționarea unui autovehicul nou

Pentru fiecare autovehicul uzat mai vechi de 15 ani și/sau care are norma de poluare Euro 3 sau inferioară casat, se adăugă un ecobonus de 1.500 lei.

Ecotichetul se acordă pentru achiziționarea unui autovehicul electric a cărui valoare nu depășește suma de 75.000 euro, cu TVA inclus.

Alte modificări la Rabla Plus:

Printre cele mai importante modificări propuse prin proiectul de ordin se regăsesc:

• modificarea cuantumului ecotichetului, pentru respectarea OUG nr. 115/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare în domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscală, combaterea evaziunii fiscale, pentru modificarea şi completarea unor acte normative, precum şi pentru prorogarea unor termene;

• stabilirea valorii maxime de 70.000 Euro (TVA inclus) pentru achiziționarea unui autovehicul electric, diminuare de la 75.000 Euro (TVA inclus);

• introducerea posibilității de a clarifica anumite motive de respingere în etapa de validare a producătorilor;

• aplicarea unui autocolant pe autovehiculele achiziționate, în perioada de monitorizare;

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite