PSD şi PNL s-au înţeles pe cine pun la şefia ASF

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Autoritatea de Supraveghere Financiară FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Autoritatea de Supraveghere Financiară FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Nicu Marcu, actualul vicepreşedinte al Curţii de Conturi, a fost avizat favorabil marţi drept unicul candidat la şefia Autorităţii Supraveghere Financiară (ASF).

În favoarea candidatului PNL s-au pronunţat 51 de parlamentari, şase au fost împotrivă şi unul s-a abţinut.

Nicu Marcu a fost audiat de Comisiile economice din Senat şi Camera Deputaţilor, fiind unicul candidat.

El a spus că primul lucru pe care îl va face la şefia ASF va fi să stingă conflictele din instituţie. Candidatul unic la şefia ASF a mai arătat că instituţia trebuie să fie ca „un câine de pază, un bulldog” al fondurilor de pensii, astfel încât „cetăţenii să fie asiguraţi că, atunci când se vor pensiona, vor beneficia de pensiile respective”. Nicu Marcu a lăudat, de altfel, performanţa fondurilor de pensii private, arătând că ratele de rentabilitate ale acestora au crescut de la an la an, iar „riscul este atât de diminuat, mergând chiar până la eliminare”, scrie profit.ro

Ramona Nicoleta Dinu, senator USR, a scris ulterior că audierea lui Nicu Marcu din Parlament a fost un „adevărat simulacru”. „Audierile unicului candidat la funcţia de preşedinte al ASF au constat în 15 minute prezentare din partea candidatului, 15 minute pentru adresarea de întrebări şi încă vreo 15 minute pentru răspunsuri. Un adevărat simulacru! În cadrul sesiunii de întrebări, i-am cerut candidatului să îmi prezinte sfera de cuprindere a domeniului financiar în înţelegerea dumnealui, dar şi în sensul dat de OUG 93/2012 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Autorităţii de Supraveghere Financiară. Apoi, l-am întrebat ce secvenţe din CV-ul dumnealui ar trebui avute în vedere pentru a dovedi îndeplinirea condiţiei de minim 8 ani experienţă profesională în domeniul financiar, al instituţiilor de credit şi/sau al instituţiilor financiare nebancare. În răspunsul său a menţionat ca fiind relevante activitatea didactică în învăţământul superior, experienţa de contabil şef şi cea de consilier de conturi în cadrul Curţii de Conturi. În opinia mea şi, mai ales, în sensul dat de OUG 93/2012 domeniului financiar (ce cuprinde piaţă de capital, asigurări şi pensii private), domnul Nicu Marcu nu îndeplineşte condiţia impusă prin art. 9, lit. a^2 din actul normativ anterior menţionat”, a spus senatorul USR.

Social-democratul Daniel Zamfir, preşedintele Comisiei economice din Senat, a precizat, pentru Agerpres: „Salut faptul că ASF, în sfârşit, după o lungă perioadă, are un preşedinte. Acolo lucrurile sunt extrem de complicate. Singurul candidat a fost Nicu Marcu, a obţinut un vot covârşitor, toate partidele au decis să îl susţină. ASF avea nevoie de un şef. Sunt aproape opt luni de zile de când ASF este fără preşedinte. Lucrul acesta s-a resimţit puternic în piaţă. Sper ca din acest moment să punem punct haosului de acolo, iar noul preşedinte să preia hăţurile şi să aşeze lucrurile în ordine, pentru că sunt foarte multe situaţii în care ASF nu face ceea ce trebuia să facă, nu este deloc un arbitru, sunt situaţii în care ASF practic nu există, sunt situaţii în care ASF e chiar de partea celor pe care chiar ar trebui să-i supravegheze şi să-i controleze”.

Potrivit lui Zamfir, Camera Deputaţilor şi Senatul se reunesc în şedinţă de plen miercuri pentru a-l vota pe Nicu Marcu pentru ocuparea funcţiei de preşedinte-membru executiv al Consiliului ASF.

Senatorul PSD a mai precizat că Marcu va fi chemat din nou la Comisia economică, după o lună, pentru a prezenta un plan de redresare a activităţii instituţiei.

„Acum, că avem un preşedinte care s-a angajat să facă ordine la ASF, îi vom lăsa un termen de o lună, perioadă de graţie ca să intre în pâine, să cunoască îndeaproape problemele ASF şi, după o lună, îi vom solicita prezenţa la Comisia economică, să vedem cu doreşte domnia sa să îndrepte acolo, lucruri care sunt pe o pantă greşită de o bună bucată de vreme”, a menţionat Zamfir.

Acesta a susţinut că ASF stă de multă vreme „pe un butoi de pulbere”, în sensul că lucrurile au luat-o într-o direcţie „complet greşită, referindu-se la piaţa asigurărilor de răspundere civilă, la pensiile private şi la piaţa de capital”.

Marcu, susţinut şi de PNL, şi de PSD

Nicu Marcu a beneficiat atât de sprijinul PNL, cât şi de susţinerea tacită a PSD pentru a prelua şefia ASF. Mai precis, PSD a renunţat la şefia ASF pentru primi un post suplimentar la Autoritatea Naţională pentru Reglementare în Energiei.

Tot astăzi, Mircea Man (PNL), Marian Neacşu (ProRomânia) şi Valeriu Steriu (PSD) au fost votaţi de Comisia de industrii din Camera Deputaţilor în conducerea Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) fără să fie audiaţi.

Totodată, Nicu Marcu este susţinut şi de PSD, unul dintre susţinători fiind Paul Stănescu, şeful organizaţiei de Olt. Pe cei doi îi leagă o prietenie mai veche, potrivit unor surse.

Marcu mai are susţinere pentru şefia ASF şi din partea ALDE, dar şi din partea lui Victor Ponta, care ar fi negociat susţinerea lui Marcu. Ilie Sârbu, socrul lui Ponta, ar urma la rândul său să fie numit vicepreşedinte la Curtea de Conturi în locul lui Marcu. Ilie Sârbu este deja vicepreşedinte la Curtea de Conturi, mai precis vicepreşedinte la Autoritatea de Audit, însă mandatul său expiră în acest an.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite