Proiectul Neptun Deep, plasat între pericole climatice și avantajele independenței energetice

0
Publicat:

Proiectul Neptun Deep este în contradicţie cu orice efort de protecţie a climei, iar OMV va cauza daune climatice masive pentru câţiva ani de profit, avertizează coordonatorul de campanii al Greenpeace România, Alin Tănase, într-un comunicat de presă transmis joi.

foto neptun deep
Proiectul Neptun Deep, plasat între pericole climatice și avantajele independenței energetice

Greenpeace România a lansat studiul "Viaţa din Marea Neagră - Presiuni, ameninţări şi impacturi", elaborat de EPC Consultanţă de Mediu, un document care actualizează principalele pericole pentru biodiversitatea marină şi evidenţiază nevoia de a cântări cu atenţie efectul lor cumulat. De asemenea, analiza propune stabilirea unor zone marine protejate ca soluţie pentru refacerea ecosistemelor.

Proiectul Neptun Deep este în contradicţie cu orice efort de protecţie a climei. OMV va cauza daune climatice masive pentru câţiva ani de profit, dar în cele din urmă noi toţi trebuie să plătim factura. Ştim că Marea Neagră este deja supusă unor presiuni mari, de la război şi mine marine la poluarea cu plastice, iar OMV nu face altceva decât să intensifice presiunea asupra speciilor şi habitatelor din Marea Neagră. OMV trebuie să oprească Neptun Deep imediat!”, a afirmat Tănase.

Deși proiectul ar putea interfera cu anumite eforturi de protecție a climei, reprezintă și o oportunitate majoră pentru România, în ceea ce privește independența energetică. 

Atunci când vine vorba de 10 miliarde metri cubi producţia anuală adiţională pentru România înseamnă o mare, mare şansă de dezvoltare. Mi-aduc aminte că, atunci când aţi prezentat proiectul, ne-aţi spus că platforma va fi la o înălţime care echivalează cu de şase ori coloana fără sfârşit a lui Constantin Brâncuşi. Şi mi-a rămas chestiunea asta în minte şi mi-am amintit de cuvintele marelui Constantin Brâncuşi care spunea: una este să vezi până departe, alta este să mergi până departe. Până acum am văzut până departe, am văzut potenţialul acestor mari investiţii pentru România şi pentru Europa. Rămâne să şi mergem până acolo şi de multe ori e mult mai greu să ajungi decât să îţi propui şi să vezi", a afirmat Sebastian Burduja.

Astfel, prin intermediul acestui proiect de mare anvergură, Romînia ar putea deveni cel mai mare producător de gaze naturale din Uniunea Europeană, fapt ce va diminua prețurile la gaze naturale pentru populație, odată cu înlăturarea nevoii de import a acestei resurse.

2027 este anul în care aşteptăm primele cantităţi de gaze şi, în timp, România va deveni cel mai mare producător de gaze naturale din Uniunea Europeană. Proiectul va dura aproximativ două decenii, iar veniturile aduse la bugetul de stat vor sprijini dezvoltarea societăţii. Neptun Deep este un proiect strategic şi pentru noi, şi pentru România. Este o provocare la care noi şi partenerii noştri, Romgaz, suntem gata să răspundem. Avem experienţă în calitate de operatori în ape de mare adâncime şi de mică adâncime şi ne unim forţele cu furnizori de cea mai bună calitatea din întreaga lume. Împreună cu Romgaz vom investi până la 4 miliarde de euro pentru ca Neptun Deep să fie un succes. Neptun Deep va conta pe cea mai bună infrastructură, tehnologiile cele mai moderne, care protejează în acelaşi timp mediul şi aduc siguranţă în operaţiuni”, a declarat directorul companiei OMV Petrom, Christina Verchere.

Animalele marine ar putea fi în pericol, spun activiștii de mediu

Însă, studiul EPC evidenţiază, ca o primă concluzie, faptul că existenţa celor mai vulnerabile specii - mamiferele marine - este ameninţată de efectele semnificative ale războiului, încă insuficient documentate, şi agravată de alte impacturi ale proiectelor evaluate inadecvat.

Activiştii de mediu sunt de părere că exploatările de petrol şi gaze ar trebui realizate doar după evaluări riguroase de mediu, deoarece au potenţialul de a periclita semnificativ specii sensibile precum cetaceele (delfinii).

Este incredibil cum Neptun Deep, un proiect uriaş, cu impact asupra mediului pe măsură, nu are parte de o analiză corectă a riscurilor, iar cetăţenii din localităţile de pe litoral nu sunt informaţi şi consultaţi cu privire la impactul acestuia. Un simplu exemplu e că, în perioada de operare, vor fi deversate în Marea Neagră peste 5 milioane de metri cubi de apă uzată, dar nimeni nu vrea să spună care va fi efectul acestei poluări. E cât se poate de clar că Neptun Deep poate avea efecte semnificative asupra mării şi a comunităţilor, însă companiile implicate şi autorităţile încearcă să treacă sub tăcere pericolele”, atenţionează Vlad Cătună, coordonatorul campaniei Climă şi Energie în cadrul Greenpeace România. 

Perimetrul Neptun Deep din Marea Neagră are o suprafaţă de 7.500 km pătraţi şi se află la o distanţă de circa 160 km de ţărm, în ape cu adâncimi cuprinse între 100 şi 1.000 de metri. Explorarea perimetrului a fost accelerată în 2008 şi a inclus două campanii de achiziţie 3D şi două campanii de foraj de explorare. Prima descoperire de gaze a avut loc în anul 2012.

Recent, Alexandru Maximescu, vicepreşedinte al OMV Petrom, a anunţat, într-un forum de specialitate, că proiectul Neptun Deep se află în etapa de obţinere a evaluării impactului de mediu şi că speră ca, până la finele lunii octombrie 2024, să fie acordată şi autorizaţia de construcţie.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite