Proiect pentru relansarea petrochimiei româneşti. Ce măsuri sunt propuse

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sectorul petrochimiei ar putea beneficia de o serie de facilităţi fiscale care să încurajeze investiţiile, dacă un proiect de lege în acest sens va fi aprobat.

Este vorba de un proiect al deputatului USR Cristina Prună, care prevede facilităţi fiscale pentru investitorii şi companiile din sectorul petrochimiei.

„Industria petrochimică poate absorbi o cotă însemnată din cantitatea de gaze naturale estimată a fi produsă din rezervele de hidrocarburi din Marea Neagră în următoarele decade sau din perimetrele onshore de mare adâncime. În ciuda potenţialului său, România a cunoscut un regres în acest domeniu, deşi, o dezvoltare durabilă a economiei şi o îmbunătăţire a standardului de viaţă nu se pot realiza fără a stimula industria petrochimică – un domeniu în care am ajuns să importăm produse chimice chiar dacă, pentru unele, materia primă este produsă în România. Numai în 2016 am importat mărfuri şi produse petrochimice în valoare de 8 miliarde de euro, în timp ce exporturile s-au situat la 2 miliarde de euro. Pentru a combate acest dezechilibru acut, sunt necesare o serie de politici fiscale care să stimuleze crearea de locuri de muncă şi pentru a maximiza valoarea adăugată mare şi influenţa pozitivă pe care industria petrochimică le poate avea şi în alte domenii”, se arată în motivarea acestei măsuri.

„România, o ţară cu o tradiţie bogată în domeniul petrochimic, a ajuns importator net de produse de profil într-o perioadă în care această industrie va cunoaşte un boom economic spectaculos la nivel european în cadrul tranziţiei energetice. Cred că e de datoria noastră să apărăm acest sector deoarece potenţialul de creştere este enorm. Acest proiect de lege vine cu o serie de facilităţi fiscale pentru companii şi forţa de muncă specializată din domeniu pentru a încuraja investiţiile în petrochimie, ceea ce va avea reverberaţii şi în domeniile conexe (îngrăşăminte, producţia de baterii, construcţii sau electromobilitate). Avem la dispoziţie o cantitate foarte mare de gaze în Marea Neagră, dar şi rezerve onshore descoperite recent, care ar putea fi valorificate superior în ţară”, a declarat Cristina Prună.

Printre măsurile propuse se regăsesc următoarele:

  • Reducerea impozitului de la 16 la 10% pentru profituri de 10 milioane de lei pentru societăţile care venituri din petrochimie
  • Deducerea suplimentară la calculul rezultatului fiscal, în proporţie de 50%, a cheltuielilor eligibile pentru aceste activităţi pentru a încuraja investiţiile în mijloace fixe performante
  • Amortizare accelerată pentru investiţiile în cercetare-dezvoltare
  • Recuperarea pierderilor fiscale în 10 ani consecutivi, în loc de 7 cum este prevăzut actualmente în codul fiscal
  • Scutirea de la plata impozitului pe salarii, facilitatea regăsită şi în sectorul IT, ceea ce a permis o dezvoltare importantă a acestei industrii
  • Scutirea de la impozitare a sumelor primite pentru acoperirea cheltuielilor de relocare în interesul serviciului, facilitate pentru a-i aduce pe oameni în zonele unde se dezvoltă această activitate, din ţară sau din afară.
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite