Prognoze pesimiste pentru preţul gazelor marfă: se vor scumpi de 8 ori faţă de anul trecut

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aragaz gaz gaze naturale FOTO Shutterstock

Prognozele pesimiste ale evoluţiei preţului gazului marfă arată că acesta poate să depăşească valoarea astronomică de 550 lei/MWh în următoarele luni (o creştere de 8 ori a preţului faţă de anul 2020), consideră Dumitru Chisăliţă, preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă.

Preţul gazelor naturale care urmează să se livreze în iarna 2021/2022, prezintă în ultimele 2 zile o creştere de 71 lei/MWh (20%) pe Bursa Română de Mărfuri (BRM), fapt datorat panicii din rândul furnizorilor, urmare a deficitului de gaze naturale care se prefigurează în acest moment pentru iarna următoare.

Redăm integral analiza realizată de Dumitru Chisăliţă, preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă:

Evoluţia preţului mediu ponderat pentru gazele marfă tranzacţionate pe BRM

Sursa BRM

Această situaţie nu se datorează, în principal:

- nivelului de gaze din depozitele de înmagazinare subterană. Sigur o cantitate mai mare de gaze depozitată, ar mai fi redus puţin din deficitul de gaze din această iarnă, dar cu siguranţă nu era cheia rezolvării problemei din iarna următoare, 

- ”uneltirilor” GAZPROM. GAZPROM şi-a modificat politica comercială şi nu a mai livrat în Europa, ”Gazele Ieftine de Vară”, aşa cum a făcut-o în ultimii 20 de ani. Dar această politică probabil nu se mai putea aplica după pierderile mari ale acestei companii în anul 2020, interesul companiei fiind de a şi recupera pierderile printr-o altă politică comercială. Dar, oare greşeala nu este şi a companiilor/statelor care au ”hotărât” că ele vor achiziţiona pentru înmagazinare, doar acele gaze ieftine care veneau în fiecare an din Rusia?

Ungaria a înţeles normalitatea lucrurilor şi a contractat în primăvară gaze la preţul pieţii şi le a înmagazinat, fiind ţara cu cel mai mare grad de încărcare a depozitelor de înmagazinare gaze din Europa. Tot Ungaria a înţeles că frigul din iarnă,= nu se tratează cu populisme, ci cu gaze şi a încheiat în plină campanie de demonizare a resurselor neregenrabile un contract de import gaze pentru 15 ani. GAZPROM este considerat vinovat că a livrat în această perioadă, cu 8% mai puţine gaze decât în anul 2018, dar furnizorii de LNG care şi au redus sunstanţial livrările de gaze în Europa (ca urmare a direcţionării metanierelor către Asia unde cererea şi preţul este mai avantajos), oare nu sunt vinovaţi?

Apreciem creşterile din ultimele zile a preţului gazelor, sunt determinate de îngrijorarea furnizorilor privind deficitul de gaze cu care se va confrunta România în această iarnă. Considerăm că deficitul va fi determinat de schimbarea fluxurilor de gaze din Balcani, situaţie care a adus Romania dependentă în principal de importul de gaze din Ungaria, printr-un punct de import mult prea mic faţă de necesităţile de import ale României în zilele de iarnă grea. Conform datelor de pe site ul TRANSGAZ, singurul punct de import unde există o rezervare de capacitate importantă pentru iarna 2021/2022, respectiv unde există contracte de achiziţie gaze pentru România este la Csanadpalota. Asta face ca la iarnă să existe posibilitatea să avem probleme reale în asigurarea cu gaze a consumatorilor. Acest aspect se vede foarte bine pe platforma BRM, unde orice rezervare de capacitate pe termen scurt în SNT aduce corecţii ale preţului şi imediat cum ajunge la sfârşit contractul de livrare, şi apare din nou deficitul pentru următoarea perioadă, preţul creşte şi creşte în ecarturi tot mai mari cu cât ne apropiem mai mult de sezonul rece (aşa cum s-a întâmplat şi astăzi).

Prognoza surselor si consumului de gaze pentru o zi geroasă din iarna 2021/2022 

Astfel, apreciez că principala cauză a creşterii imense, a preţului la gaze din ultima perioadă se datorează Politiciilor Energetice ale României din ultimii 20 ani, care nu au reuşit să integreze România în nici una din noile rutele ale fluxurilor de gaze Europene,  dar nu au reuşit nici să înţeleagă că iarna 2021/2022 nu va mai fi ca alte ierni din perspectiva alimentării cu gaze a României (urmare a reconfigurării punctelor prin care România poate importa gaze, dar şi a comportamentului faţă de imporatori).

Plecând de la comportamentul în piaţă al furnizorilor, ţinând cont de deficitele de gaze posibile în următoarele luni, am realizat o modelare a evoluţiei preţului gazelor marfă tranzacţionate pe bursă în această iarnă, pe care o prezentăm în continuare. 

Prognozele pesimiste ale evoluţiei preţului gazului marfă arată că acesta poate să depăşească valoarea astronomică de 550 lei/MWh în următoarele luni (o creştere de 8 ori a preţului faţă de anul 2020), dar chiar şi la acestă valoare, probabil lipsa gazelor, dacă vom avea o iarnă grea, va fi cea mai mare problemă a sezonului rece.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite