Producător: Contrabanda cu ţigări aduce pierderi de 600 de milioane de euro anual bugetului de stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aproximativ 80% din preţul unui pachet de ţigări îl reprezintă taxele şi impozitele, astfel că statul este cel mai prejudiciat de contrabandă
Aproximativ 80% din preţul unui pachet de ţigări îl reprezintă taxele şi impozitele, astfel că statul este cel mai prejudiciat de contrabandă

Contrabanda cu ţigări aduce pierderi de 600 de milioane de euro anual bugetului de stat, piaţa neagră a ţigaretelor reprezentând aproape 17% din total în luna mai, mult peste media Uniunii Europene, care este de circa 10%, a declarat vineri, Gilda Lazăr, directorul de comunicare al producătorului de ţigarete JTI, pentru România, Moldova şi Bulgaria.

„În realitate, cel mai mult pierde bugetul, pentru că 80% din preţul unui pachet de ţigarete înseamnă taxe. Deci principalul beneficiar de pe urma produselor noastre este bugetul de stat“, a spus Gilda Lazăr, citată de News.ro.

Ultimul studiu al companiei de cercetare Novel Research arată că circa 17% din ţigările comercializate pe piaţa românească sunt de contrabandă. „Aceşti 16-17% se traduc prin pierderi la bugetul de stat de circa 600 de milioane de euro anual. Suma totală care se pierde este de 800 de milioane euro, din care 600 de milioane euro ar reveni statului. Circa 20% din total este pierderea industriei“, completează oficialul producătorului de ţigări.

Pe piaţa românească a tutunului sunt prezente toate cele trei companii care domină şi la nivel internaţional industria tutunului: BAT, JTI şi Philip Morris International, care deţin împreună 95% din piaţă.

La rândul său, Dorel Fronea, vicepreşedinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) şi coordonator al autorităţii vamale, spune că un singur punct procentual recuperat de piaţa legală din contrabanda cu ţigarete reprezintă încasări suplimentare la bugetul de stat de circa 35-40 milioane de euro.

„Traficul ilicit cu ţigarete este în diminuare. În luna mai a acestui an e 16,9%. Practic, dacă România avea 11,8% în iulie 2013, adică în ultima lună de funcţionare a Autorităţii Naţionale a Vămilor din România, a ajuns la 19,8% la un moment dat. Şapte-opt procente înmulţit cu 35 înseamnă că s-au pierdut 210-230 de milioane de euro pe an din traficul ilicit“, a declarat Dorel Fronea.

Direcţia Generală a Vămilor, din cadrul ANAF, a anunţat vineri reoperaţionalizarea echipelor mobile canine, ce face parte dintr-un nou plan de măsuri de combatere a comerţului ilegal cu ţigarete, a traficului cu droguri şi a crimei organizate. Concomitent, statul vrea să reînfiinţeze Autoritatea Naţională Vamală, după ce aceasta a fost desfiinţată în anul 2013, odată cu creearea Direcţiei Antifraudă.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite