Procesul de fuziune ale companiilor Elcen și Termoenergetica se poate finaliza până la finele anului

0
Publicat:

Fuziunea companiilor Elcen şi Termoenergetica reprezintă singura soluţie pentru rezolvarea problemei termoficării în Bucureşti, proces care se poate încheia până la finalul acestui an, a afirmat miercuri ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

foto termoficare București
Procesul de fuziune ale companiilor Elcen și Termoenergetica se poate finaliza până la finele anului

Executivul a adoptat, miercuri, un memorandum menit să realizeze serviciul public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat pentru municipiul Bucureşti, un proiect gestionat de Ministerul Dezvoltării şi cel al Energiei.

„La nivel de cadru legislativ, urmează o analiză de către Ministerul Dezvoltării, în 30 de zile, eventuale modificări peste încă 60 de zile. Noi avem 15 zile de astăzi să notificăm Primăria Generală a Municipiului Bucureşti cu privire la această intenţie de fuziune, după care se convoacă Adunările Generale ale Acţionarilor celor două companii. Sigur, trebuie să vrea şi Nicuşor Dan, o să vedem. Eu i-am trimis o scrisoare acum vreo opt luni. Nu mi-a răspuns nici până în ziua de astăzi. Sper că la asta o să-mi răspundă, pentru că e totuşi important. Dacă îmi răspunde şi doreşte, atunci se pot face Adunările Generale. Un proces de fuziune este fezabil până la finalul acestui an, 2024”, a spus Burduja.

Potrivit acestuia, Elcen este o companie mult mai valoroasă decât Termoenergetica, are active mult mai mari, terenuri, centrale de producţie a agentului termic.

Nu se compară cu Termoenergetica, o companie care practic doar facturează. În principal are nişte sisteme, nişte resurse umane, dar cam atât. Mă aştept ca în compania rezultată Ministerul Energiei să aibă ponderea cea mai mare, dacă nu cumva Municipiul Bucureşti va decide să vină cu un aport de capital”, a susţinut ministrul.

El a subliniat că a dorit să pună pe agenda publică subiectul termoficării din Bucureşti, care are o singură soluţie: fuziunea celor două companii, aşa cum s-a întâmplat şi la Oradea, dar şi în alte localităţi, care au reuşit să rezolve problema termoficării. 

Astăzi am făcut un pas important pentru modernizarea sistemului de încălzire centralizată din București. Prin soluția prevăzută de Memorandumul aprobat de Guvernul României, Ministerul Energiei își menține angajamentul de a asigura condiții de locuit decente în casele oamenilor, prin rezolvarea problemelor legate de lipsa apei calde și căldurii, și de a realiza investițiile într-un sistem integrat de termoficare pentru bucureșteni, cu scopul creșterii calității serviciului public, la un tarif corect pentru populație și companii. Astăzi dacă cineva reclamă că nu are căldură și apă caldă este trimis de la Termoenergetica la ELCEN și de la Primăria Generală la Ministerul Energiei. Avem în România modelul de succes Oradea unde sistemul este integrat, modernizat și funcționează fără probleme. Prețul Gcal în Oradea este în jur de 400 de lei, cu o subvenție de doar 15%, la București prețul total este în jur de 1000 de lei, cu o subvenție de peste 65%. Vă dați seama ce ar putea face Primăria Generală cu banii care se duc pe subvenție la o Gcal scumpă? Sistemul integrat este singura soluție pentru a asigura bucureștenilor căldură și apă caldă în casele lor, dar este și o soluție pentru a permite Primăriei Generale să își crească bugetul de investiții pe termen mediu și lung, să nu mai cârpească, să gândească și să acționeze strategic. Mulțumesc pentru efort, perseverență și profesionalism directorului general ELCEN, Claudiu Crețu, care va continua acest demers vital pentru București”, mai susține ministrul Energiei, potrivit unui comunicat de presă remis miercuri.

Memorandumul prevede că fuziunea dintre Societatea Electrocentrale Bucureşti SA (Elcen) şi Compania Municipală Termoenergetica Bucureşti (CMTEB) se va realiza cu condiţia ca, la data fuziunii, toate creanţele ELCEN deţinute împotriva CMTEB, înregistrate în contabilitatea acestora, să fie plătite.

După finalizarea procedurii de fuziune, Municipiul Bucureşti are posibilitatea realizării unui aport de capital la societatea absorbantă sau, după caz, la noua societate rezultată din procedura de fuziune, prin majorarea capitalului acesteia, în funcţie de disponibilităţile financiare pe care le are la dispoziţie.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite