Probleme majore în aprovizionare: Izolarea miilor de şoferi va bloca şi transportul intern de mărfuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
foto arhiva Adevărul
foto arhiva Adevărul

Problemele majore în aprovizionarea României, semnalate încă de la primele cazuri de coronavirus par să se accentueze. Patreonatele avertizează că izolarea automată a mii de şoferi, zilnic, va bloca şi transportul intern de mărfuri.

Transportatorii au lansat apeluri disperate către autorităţi, solicitând în mod special găsirea unor soluţii pentru deblocarea transporturilor internaţionale de mărfuri.

„Uniunea Naţionalã a Transportatorilor Rutieri din România – UNTRR solicitã Guvernului excluderea şoferilor profesionişti care opereazã transporturi rutiere internaţionale de la mãsura izolãrii la domiciliu, pentru o perioadã de 14 zile aplicatã de CNSSU tuturor persoanelor asimptomatice care sosesc în România din ţãrile unde sunt confirmate cel puţin 500 de cazuri.

Mãsura nu ar trebui sã se aplice nici şoferilor profesionişti care vin sau pleacã din ţarã cu microbuze/autocare/maşini personale, iar autoritãţile ar trebui sã verifice faptul cã sunt angajaţi ai firmelor de transport rutier din România folosind baza de date a Autoritãţii Rutiere Române (ARR).

Dacã mãsura de izolare la domiciliu pentru o perioadã de 14 zile se va aplica şi şoferilor profesionişti, sãptãmâna urmãtoare nu o sã mai avem cu cine sã facem transport rutier în România.

Peste 30.000 de şoferi de camioane nu pot veni/pleca cu microbuze spre Europa de vest, în condiţiile în care nu mai sunt zboruri. Peste 2.000 de şoferi de camioane sunt zilnic puşi în autoizolare pentru 14 zile”, au declarat reprezentanţii UNTRR.

Jumătate din firmele de transport riscă să intre în insolvenţă

Pe de altă parte, UNTRR avertizează că epidemia de COVID-19 a dus deja la scãderea în medie cu 15%-30% a transportului rutier internaţional de mãrfuri efectuat de firmele româneşti, iar efectele se vor vedea in 3-4 sãptãmâni, când peste jumãtate dintre companiile de transport rutier din România îşi vor declara insolvenţa.

Revendicările transportatorilor

Alte două confederaţii – cea a transportatorilor afiliaţi în COTAR (Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România) şi CONROM (Confederaţia Naţională a Federaşiilor şi Asociaţiilor de Consumatori) au cerut statului român să  sprijine sectorul economic şi cetăţenii încercaţi de această situaţie excepţională şi dificilă, a cărei evoluţie este incertă.

„În acest sens, adresăm statului român solicitarea de a aloca resurse pentru sprijinirea persoanelor juridice care au contribuit şi vor contribui la bugetul statului şi bunul mers al relaţiilor comerciale, fără de care nicio economie nu ar putea funcţiona”, susţin confederaţiile.

Aceştia au solicitat:

În scopul sprijinirii sectorului economic privat şi în realizarea finalităţii Decretului nr. 195/2020 privind instituirea stării de urgenţă pe teritoriul României, solicităm următoarele:

  • Reducerea TVA la serviciile ce transport la 5% 
  • Creşterea diurnei de al 50 lei la 200-250 lei/zi 
  • Facilităţi fiscale pentru firmele de transport similiare celor acordate pentru agenţii economici din domeniul turismului şi construcţiilor
  • Eliminarea obligaţiilor fiscale ale agenţilor economici, insclusiv a obligaţiei de plată a contribuţiilor şi impozitelor către stat, pe toată durata stării de urgenţă (inclusiv a TVA-ului care trebuie achitat până la data de 25 Martie 2020); 
  • Eliminarea obligaţiei de plată a taxelelor/tarifelor cu caracter recurent percepute pentru accesarea unor zone geografice şi/sau categorii de drumuri şi a căror menţinere riscă să afecteze procesul de aprovizionare a populaţiei şi a operatorilor economici; 
  • Implementarea unor proceduri eficiente şi usor de accesat cu privire la obţinerea, de către operatorii economici a certificatelor de situaţie de urgenţă şi acordarea facilităţilor aferente, în aplicarea prevederilor art. 11 din Anexa a la Decretul nr. 195/2020.
  • Plafonarea preţurilor la carburanţi şi alte servicii de utilitate publică, strict necesare pentru desfăşurarea activităţii economice;
  • Suportarea integrală (prin compensare cu taxele şi impozitele datorate de persoanele juridice), de către statul român, a plăţii salariilor angajaţilor care vor fi izolaţi la domiciliu (atât cei care sunt afectaţi de virus cât şi cei sănătoşi) în scopul limitării transmiterii virusului.
  • Stabilirea unei dobânzi de 0% pentru persoanele juridice care vor să împrumute bani de la instituţiile de credit pe durata stării de urgenţă;
  • Suspendarea plăţii facturilor de energie electrică, gaze, apă, credite, leasing-uri, etc. atât pentru persoaane fizice, cât şi pentru firme, pe durata stării de urgenţă.
  • Suspendarea plăţii facturilor către furnizori sau alocarea de către stat a sumelor necesare plăţii acestora.

În scopul sprijinirii cetăţenilor şi limitării efectului negativ al stării de urgenţă asupra calităţii vieţii lor, vă solicităm următoarele:

  • Instituirea unor măsuri de protecţie socială care să includă acordarea de ajutoare personelor aflate în dificultate financiară, astfel încât acestea să-şi poată procura hrana şi produsele de strictă necesitate atât pe durata stării de urgenţă, cât şi în perioada imediat următoare incetării acesteia;
  • Plata salariilor de către statul român;
  • Suspendarea plăţii facturilor de energie electrică, gaze, apă, credite, leasing-uri, credite bancare, etc. pe durata stării de urgenţă;
  • Suspendarea obligaţiilor fiscale ale cetăţenilor, inclusiv cele privind întocmirea şi depunerea declaraţiilor şi cele privind plata taxelor, contribuţiilor şi impozitelor către stat, pe toată durata stării de urgenţă;
  • Instituirea unor măsuri care să asigure şi să încurajeze izolarea la domiciliu a tuturor persoanelor, cu exceptia situaţiilor în care sunt necesare deplasări în scopuri socio-economice legitime şi necesare (desfăşurarea de acvtivităţi economice/productive, aprovizionarea cu alimente precum şi de strictă necesitate, etc.)
  • Suportarea costurilor ocazionate de eventuale tratamente şi intervenţii medicale atât pentru cetăţenii asiguraţi cât şi pentru cei care nu deţin o asigurare de sănătate.
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite