Primele rezultate ale războiului cu evaziunea: numărul caselor de marcat şi conformarea voluntară la plata taxelor au crescut cu peste 20%

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numărul caselor de marcat fiscalizate a crescut cu 24,32% în primele 3 luni din 2015, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, se arată într-un comunicat al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF).

Astfel, potrivit ANAF, dacă în primul trimestru din 2014 au fost fiscalizate, la nivel naţional, 22.329 case de marcat, în aceeaşi perioadă a anului curent s-a înregistrat o creştere cu 5.441 de unităţi, ajungându-se la un total de 27.740 unităţi.

Colectarea, cu 20% mai mare

Totodată, din datele preliminare, gradul de conformare voluntară a crescut cu circa 20%, veniturile colectate de ANAF situându-se mult deasupra programului de încasări, estimează instituţia.

„Datele finale le vom transmite imediat ce se finalizează centralizarea la nivel naţional.
Obiectivul principal al ANAF îl reprezintă creşterea veniturilor administrate la bugetul statului, atât prin creşterea gradului de conformare voluntară, cât şi prin diminuarea economiei subterane, ca efect al combaterii marii şi micii evaziuni", informează ANAF.

Potrivit Fiscului, îmbunătăţirea colectării, prin lărgirea bazei de impozitare, este o condiţie esenţială pentru crearea spaţiului bugetar necesar relaxării fiscalităţii, astfel încât diminuarea poverii fiscale să fie resimţită de toţi agenţii economici.

Controale şi pe munca la negru

Instituţia reaminteşte că, în vederea creşterii gradului de conformare voluntară, ANAF desfăşoară acţiuni de verificare inclusiv privind munca la negru.

"Proiectul-pilot vizând salariile subdeclarate a fost extins la nivel naţional începând cu luna februarie 2015.
În acest sens, au fost selectaţi pentru inspecţie contribuabili cu risc fiscal privind nedeclararea/subdeclararea veniturilor din salarii şi/sau de natură salarială, având ca obiectiv verificarea impozitului pe veniturile din salarii şi a contribuţiilor sociale obligatorii.
Se estimează că pentru anul 2015 să fie efectuate verificări în cadrul acestui proiect la un număr de peste 1.000 contribuabili", informează comunicatul citat.

Cum sunt selectaţi contribuabilii cu risc fiscal

Până la data de 30 martie 2015, au fost selectaţi 466 de contribuabili mijlocii şi au fost transmise 313 avize de inspecţie fiscală, 55 de inspecţii fiscale au fost finalizate, iar 141 inspecţii fiscale se află în desfăşurare.

Astfel, au fost stabilite debite suplimentare (impozit pe venit, contribuţii sociale şi accesorii aferente) în sumă totală de peste 79,8 milioane de lei, s-au aplicat amenzi de 27.300 de lei, au fost înaintate organelor de urmărire şi cercetare penală sesizări penale pentru un prejudiciu în valoare de peste 2,232 milioane de lei şi s-au impus măsuri asiguratorii pentru 70.687 milioane de lei.

În fine, ANAF precizează că la selectarea contribuabililor s-a avut în vedere un set complex de criterii de risc, cum ar fi:
-    înregistrarea de salarii subdeclarate faţã de media pe ramurã,
-    numãrul mediu de salariaţi conform bilanţ,
-    cheltuiala medie cu salariile,
-    ponderea cheltuielilor de personal în cifra de afaceri,
-    ponderea cheltuielilor de personal în cheltuieli de exploatare,
-    sume datorate acţionarilor/asociaţilor,
-    numãrul mediu de asiguraţi,
-    ponderea numãrului de angajaţi cu timp parţial de muncã în total numãr angajaţi,
-    numãr de angajaţi cu salariu minim pe economie,
-    codul CAEN.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite