Prețurile petrolului scad pe fondul potenţialelor discuţii de pace dintre Rusia şi Ucraina
0Prețul petrolului a scăzut joi cu 1%, pe fondul unui potențial acord de pace între Rusia și Ucraina care a continuat să exercite presiuni în scădere, alături de creșterea stocurilor de țiței în Statele Unite.

Contractele futures Brent au scăzut joi cu 86 de cenți, sau 1,1%, la 74,32 dolari barilul până la 1138 GMT, în timp ce țițeiul american West Texas Intermediate (WTI) a scăzut cu 91 de cenți, sau 1,3%, la 70,46 dolari, scrie Reuters.
Brent și WTI au pierdut miercuri mai mult de 2%, după ce președintele american Donald Trump a declarat că președintele rus Vladimir Putin și președintele ucrainean Volodymyr Zelenski și-au exprimat dorința de pace în apeluri telefonice separate cu el, iar Trump le-a ordonat oficialilor americani să înceapă discuțiile privind încheierea războiului din Ucraina.
Scăderea prețului petrolului din ultimele 24 de ore pare să fie determinată de o schimbare de la preocupările privind aprovizionarea la o aprovizionare suficientă, a declarat analistul UBS Giovanni Staunovo, adăugând că unii participanți la piață se așteaptă la o creștere a exporturilor rusești de energie.
Știrile din Ucraina și datele de miercuri privind stocurile de petrol din SUA au compensat cifrele mai mari ale inflației din SUA , care ar putea determina Rezerva Federală a SUA să adopte o abordare prudentă în ceea ce privește reducerea ratelor dobânzii în 2025, a declarat analistul PVM John Evans.
Rusia este al treilea producător mondial de petrol, iar sancțiunile impuse exporturilor sale de țiței după invadarea Ucrainei în urmă cu aproape trei ani au susținut prețuri mai mari.
Analiștii ANZ au declarat joi că prețurile petrolului au scăzut ca efect al informaţiilor privind potențialele discuții de pace din cauza „optimismului că riscurile pentru aprovizionarea cu țiței s-ar reduce”, indicând sancțiunile SUA și UE.
„Semnele de înăsprire a ofertei au împins prețurile petrolului în ultimele săptămâni”, au spus aceștia. „Se spune că sancțiunile SUA asupra companiilor petroliere și navelor rusești au exacerbat situația”.
O creștere a stocurilor de țiței din Statele Unite, cel mai mare consumator de țiței din lume, a cântărit și ea pe piață. Stocurile de țiței din SUA au crescut mai mult decât se aștepta săptămâna trecută, au arătat miercuri datele de la Energy Information Administration (EIA).