Preţurile petrolului ar putea reveni la 100 de dolari pe baril în 2023. Ce estimează economiștii

0
Publicat:

Preţurile petrolului şi-ar putea relua creşterea în 2023, pe măsură ce cererea chineză îşi va reveni după abandonarea restricţiilor legate de Covid-19 şi în lipsa investiţiilor, care limitează majorarea ofertei, au transmis oficiali ai ţărilor membre OPEC pentru Reuters.

Rusia va reduce productia de petrol în martie, Foto: Shutterstock
Rusia va reduce productia de petrol în martie, Foto: Shutterstock

Potrivit sursei citate, un număr tot mai mare observând o posibilă revenire la 100 de dolari pe baril.

În 2022, preâurile petrolului au ajuns la peste 100 de dolari pentru prima dată din 2014, deoarece cererea s-a redresat în urma blocajelor cauzate de COVID-19, iar invazia Rusiei din Ucraina a sporit preocupările privind aprovizionarea. Confor specialiștilor, țițeiul Brent a încheiat anul aproape de 86 de dolari din cauza temerilor unei recesiuni globale.

O revenire la peste 100 de dolari pentru o perioadă prelungită ar aduce mai multe venituri pentru membrii OPEC, ale căror economii depind în mare parte de veniturile din petrol, și ar fi un regres pentru economiile industrializate care încearcă să controleze inflația și ratele dobânzilor.

Pentru a sprijini piața, Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol și aliații, inclusiv Rusia, cunoscută sub numele de OPEC+, au convenit în octombrie să reducă producția cu 2 milioane de barili pe zi, aproximativ 2% din cererea mondială.

După volatilitatea din 2022, care a adus preţul ţiţeiului Brent aproape de maximul istoric de 147 de dolari pe baril, la scurt timp după începutul războiului din Ucraina, preţul petrolului Brent a crescut uşor în 2023, la puţin peste 86 de dolari, ajutat de planul Rusiei de a reduce producţia în martie.

Sursa citată menționează că OPEC și OPEC+ nu publică prognoze privind prețul petrolului și nu au o țintă de preț. Oficialii și miniștrii din OPEC și OPEC+ sunt adesea reticenți în a discuta despre direcția prețurilor din evidență.

Petrolul ar putea reveni la aproximativ 100 de dolari

În rarele comentarii publice de miercuri, reprezentantul național al Iranului la OPEC, Afshin Javan, a declarat că petrolul ar putea reveni la aproximativ 100 de dolari în a doua jumătate a anului, adăugând că OPEC+ probabil își va menține politica actuală de producție la următoarea sa întâlnire.

Reuters a vorbit cu încă cinci oficiali OPEC despre perspectiva petrolului de 100 de dolari. Dintre aceștia, trei au considerat că petrolul are o probabilitate mai mare de a crește în 2023 decât de scădere, iar doi au estimat că prețurile s-ar putea întoarce la 100 de dolari.

Trebuie spus că umbra crizei energetice va continua să domine lumea și tendința generală a prețurilor globale la petrol va crește”, a spus una dintre sursele OPEC. „După părerea mea, revenirea țițeiului Brent la peste 100 de dolari la un moment dat în 2023 nu este neașteptată.”

Consensul în industrie este în prezent pentru prețuri mai mici în 2022. Un sondaj Reuters în rândul a 30 de economiști și analiști arată că Brent va avea o medie de 89,37 dolari pe baril în 2023, în scădere de la 99 de dolari în 2022. Goldman Sachs și-a redus prognoza pentru petrolul Brent în 2023 la 92 de dolari.

Specialiștii susțin că ridicarea bruscă a restricțiilor din China privind COVID-19 va stimula probabil creșterea cererii de petrol în 2023, după ce s-a estimat că țara a înregistrat un mic declin în 2022 pentru prima dată în ultimii ani.

Sursele OPEC văd, de asemenea, o lipsă de investiții pentru a crește prețurile de susținere a ofertei. Membrii OPEC pompează cu aproape 1 milion de barili pe zi mai puțin decât ținta lor, potrivit cifrelor proprii ale grupului și altor estimări.

În timp ce producătorii din afara OPEC sunt încă așteptați să pompeze mai mult în 2023, prognoza unei creșteri de 1,5 milioane bpd este sub creșterea așteptată a cererii de 2,2 milioane bpd, conform previziunilor OPEC.

Chiar și cu livrările suplimentare care vin de aici și de acolo, piața va fi martoră la o lipsă de ofertă în comparație cu cererea”, a spus o altă sursă OPEC. „Există mai multă presiune ascendentă decât descendentă pe piață.”

Reducerea OPEC+ convenită în octombrie se aplică pentru întregul an 2023. Șeful Agenției Internaționale pentru Energie, Fatih Birol, a îndemnat producătorii să-și reconsidere politicile de producție pe 5 februarie „dacă cererea crește foarte puternic”.

Deocamdată nu au niciun plan să schimbe direcția. Miniștrii cheie ai OPEC+, la o reuniune de pe 1 februarie, au susținut politica existentă, după care o sursă a spus că mesajul principal a fost că OPEC+ menține cursul până la sfârșitul acordului.

OPEC+ nu va majora producţia de petrol

Doi delegați OPEC+ au declarat vineri că OPEC+ nu plănuiește nicio acțiune după ce Rusia a anunțat reduceri de producție.

O altă sursă OPEC a fost de acord că prețurile ar putea reveni la 100 de dolari în 2023, deși perspectivele de creștere economică au fost principalul risc.

Totul va depinde de economie – dacă există o îmbunătățire în China, bineînțeles, vom ajunge poate înapoi la 100 de dolari. Un preț brut între 85 și 100 de dolari este bun pentru toată lumea”, a adăugat el.

AIE, care reprezintă 31 de țări, inclusiv cel mai mare consumator al SUA, nu a răspuns imediat vineri la o solicitare de comentarii cu privire la ceea ce ar însemna petrolul de 100 de dolari pentru membrii săi. În noiembrie, Birol a spus că petrolul de 100 de dolari reprezintă un risc real pentru economia globală.

Pe lângă riscurile de recesiune, acele surse OPEC care au în vedere prețuri mai scăzute în 2023 au spus că nu este clar cât de multă cerere va veni din China și dacă va impune din nou blocaje pentru a limita crizele COVID-19.

Există încă incertitudini cu privire la creșterea economică, inflația și redeschiderea Chinei”, a spus a doua sursă OPEC care vede prețuri mai scăzute în acest an.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite