Prețurile mondiale la alimente au scăzut în octombrie, dar rămân mai mari față de 2021

0
Publicat:

Indicele global al preţurilor produselor alimentare a scăzut şi în octombrie, pentru a şaptea lună consecutivă, deşi s-a înregistrat o creştere a preţurilor cerealelor, a anunţat vineri Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), transmite Reuters.

Preţurile mondiale la alimente au scăzut în octombrie, Foto: Shutterstock
Preţurile mondiale la alimente au scăzut în octombrie, Foto: Shutterstock

FAO publică lunar propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de preţuri înregistrate la un coş de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne şi zahăr.

Potrivit sursei citate, în octombrie, acest indice a scăzut la 135,9 puncte, faţă de valoarea revizuită de 136 puncte atinsă în septembrie.

Chiar dacă a scăzut timp de şapte luni la rând, acest indice este cu 2% mai mare decât era în octombrie 2021, informează Agerpres.

Cum au evoluat prețurile alimentelor

Preţul cerealelor calculat de FAO a crescut cu 3% în octombrie, grâul înregistrând un avans de 3,2%, în contextul incertitudinilor legate de exporturile din Ucraina şi al revizuirii în scădere a livrărilor din SUA. Şi preţul orezului a urcat cu 1% în octombrie.

Luni, 31 octombrie, cotaţiile futures la grâu au crescut cu peste 5%, iar cele la porumb cu peste 2%, după anunţul privind retragerea Rusiei din acordul ce asigură exportul cerealelor ucrainene prin Marea Neagră.

Totuși, cotaţiile futures la grâu, porumb și boabe de soia au scăzut miercuri, din SUA în Europa, în urma anunţului că Rusia şi-a reluat participarea la acordul asupra exporturilor de cereale ucrainene.

Sursa citată menționează că, în contrast, preţul uleiurilor vegetale a scăzut cu 1,6% în octombrie. Acest indice este cu aproape 20% mai scăzut decât era în octombrie 2021. Creşterea cotaţiilor internaţionale pentru ulei de floarea soarelui a fost mai mult decât compensată de preţurile mai scăzute pentru uleiurile de palmier, de soia şi din seminţe de rapiţă.

De asemenea, preţurile internaţionale la carne şi lactate au scăzut cu 1,4%, şi, respectiv, 1,7%, iar la zahăr cu 0,6%.

Tot vineri, FAO şi-a înrăutăţit estimările privind producţia mondială de cereale în 2022 până la 2,764 miliarde de tone, de la 2,768 miliarde de tone cât estima anterior. Noua estimare este cu 1,8% sub producţia realizată în 2021.

Revizuirea în scădere este determinată aproape în întregime de temerile privind producţia de grâu în Statele Unite", a precizat FAO.

Săptămâna trecută, și sistemul MARS de monitorizare a culturilor agricole din UE şi-a redus, încă o dată, estimările privind randamentul recoltei de porumb din acest an afectată de secetă, informa Reuters.

Conform celor mai recent prognoze ale MARS, producţia medie de porumb la hectar în Uniunea Europeană ar urma să fie de 6,34 tone în acest an, în scădere faţă de 6,39 tone la hectar cât estima în luna septembrie.

Această revizuire în jos, care vine după o reducere şi mai importantă anunţată în septembrie, face ca randamentul prognozat de MARS să fie cu 20% sub nivelul de anul trecut şi cu 19% sub media din ultimii cinci ani.

De asemenea, randamentele prognozate la culturile de floarea soarelui şi soia au fost revizuite şi ele de MARS în scădere şi acum sunt prognozate să fie cu 16%, respectiv 18% mai mici decât mediile din ultimii cinci ani.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite