Prețul petrolului scade grație economiei chinezești șubrede și a acumulării stocurilor de țiței din SUA

0
Publicat:

Prețul petrolului a scăzut miercuri, presat de activitatea economică scăzută din China, principalul importator de țiței, și de o creștere surprinzătoare a stocurilor de țiței din SUA, în condițiile în care producătorii de petrol și-au mărit producția după vremea friguroasă de la începutul acestei luni.

foto sondă de petrol
Prețul petrolului scade grație economiei chinezești șubrede și a acumulării stocurilor de țiței

Prețurile au fost, de asemenea, presate după ce datele Administrației americane pentru informații în domeniul energiei au arătat că stocurile săptămânale de țiței au crescut cu 1,2 milioane de barili săptămâna trecută, față de așteptările analiștilor, care se așteptau la o scădere de 217.000 de barili, transmite Reuters.

Contractele futures pentru petrolul Brent pentru luna martie, care expiră astăzi, au scăzut cu 78 de cenți, sau aproximativ 0,9%, la 82,09 dolari pe baril la ora 11:01 a.m. EST. Contractul pentru luna aprilie, mai activ tranzacționat, a scăzut cu 1,00 dolari, sau aproximativ 1,2%, la 81,50 dolari.

Cotația americană a țițeiului West Texas Intermediate a pierdut 99 de dolari, sau aproximativ 1,3%, la 76,83 dolari. Ambele repere au scăzut cu peste 1 dolar pe baril în prima parte a ședinței.

Rafinăriile americane au ieșit din reducerile de producție determinate de vremea rece, rulajele de țiței din SUA au scăzut la cel mai scăzut nivel din ianuarie 2023, în timp ce ratele de utilizare a rafinăriilor au scăzut cu 2,6 puncte procentuale în cursul săptămânii la 82,9%, potrivit EIA.

Rafinăriile nu se vor grăbi să revină la niveluri de peste 90%”, a declarat Bob Yawger, director de contracte futures pe energie la Mizuho.

Activitatea manufacturieră din China, a doua cea mai mare economie a lumii, s-a contractat în ianuarie pentru a patra lună consecutiv, a arătat miercuri un sondaj oficial privind fabricile.

Cel mai recent semn al faptului că economia mai largă a țării se străduiește să își recapete impulsul a venit la câteva zile după ce un tribunal a ordonat lichidarea dezvoltatorului imobiliar cu probleme China Evergrande, deschide o nouă filă. Sectorul imobiliar reprezintă un sfert din PIB-ul Chinei.

Principalele instituții de prognoză, inclusiv Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), estimează o creștere a cererii de petrol în 2024, determinată în principal de consumul chinezesc.

„Datele din fabrică ne confirmă opinia că China, cel puțin pentru moment, este un impediment pentru creșterea cererii globale de petrol”, a declarat Tamas Varga de la brokerul de petrol PVM.

În alte știri care atenuează cererea, se așteaptă ca factorii de decizie politică din SUA să mențină ratele dobânzilor neschimbate în această săptămână. Previziunile economiștilor sugerează că o reducere este puțin probabilă înainte de luna iunie, având în vedere forța continuă a cheltuielilor gospodăriilor și incertitudinea privind perspectivele economice.

Între timp, războiul dintre Israel și Hamas s-a extins la un conflict naval în Marea Roșie, între Statele Unite și militanții Houthi aliniați cu Iranul.

În timp ce acest lucru a perturbat transportul maritim al petrolierelor și al gazelor naturale, ceea ce a dus la creșterea costurilor de livrare și a început să afecteze aprovizionarea cu petrol, un sondaj Reuters a sugerat că producția record din Occident și creșterea economică lentă vor menține prețurile la un nivel scăzut și vor limita orice primă de risc geopolitic.

„Principala problemă în a deveni pur și simplu optimist pe țiței aici este că imaginea tehnică rămâne pesimistă și încă nu a fost prinsă din urmă de evenimentele recente”, inclusiv un atac mortal cu drone asupra trupelor americane în apropierea graniței dintre Iordania și Siria săptămâna trecută, a declarat analistul de piață al IG, Tony Sycamore.

Gruparea Houthi din Yemen, aliniată cu Iranul, a declarat miercuri că va continua atacurile asupra navelor de război americane și britanice din Marea Roșie, în ceea ce a numit acte de autoapărare, alimentând temerile privind perturbarea pe termen lung a comerțului mondial.

Între timp, ofensiva Israelului în Gaza a continuat, deși grupul militant palestinian Hamas a declarat că studiază o nouă propunere de încetare a focului și de eliberare a ostaticilor din Gaza.

În ceea ce privește oferta, producția de petrol a OPEC a înregistrat în ianuarie cea mai mare scădere lunară din iulie, conform unui sondaj Reuters, în condițiile în care mai mulți membri au pus în aplicare noile reduceri voluntare de producție convenite cu alianța mai largă OPEC+, iar tulburările au redus producția libiană.

Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol a pompat 26,33 milioane de barili pe zi (bpd) în această lună, în scădere cu 410.000 bpd față de decembrie, potrivit sondajului. Totalul din decembrie exclude Angola, care a părăsit OPEC.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite