Prețul petrolului a crescut cu 3%, la maximul ultimelor două săptămâni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prețul petrolului a urcat joi cu aproximativ 3%, atingând maximul ultimelor două săptămâni, după ce Iranul a capturat un petrolier în largul coastelor Omanului, ceea ce ridică perspectiva escaladării conflictului în Orientul Mijlociu.

foto sondă de petrol
Prețul petrolului a crescut cu 3%, la maximul ultimelor două săptămâni

Contractele futures pe Brent au crescut cu 2,23 dolari, sau 2,9%, la 79,03 dolari pe baril la ora 11:25 a.m. EST, în timp ce, țițeiul american West Texas Intermediate (WTI) a crescut cu 2,34 dolari, sau 3,35, la 73,71 dolari, transmite Reuters.

Acest lucru plasează Brent-ul pe drumul spre cea mai mare închidere din 27 decembrie.

Iranul a confiscat un petrolier cu țiței irakian destinat Turciei, ca represalii la confiscarea, anul trecut, a aceluiași vas și a petrolului său de către SUA.

Capturarea vasului St Nikolas, care arborează pavilionul Insulelor Marshall, coincide cu săptămâni de atacuri ale milițiilor Houthi din Yemen, susținute de Iran, care au vizat rutele de transport maritim din Marea Roșie.

Houthiștii cu sediul în Yemen au organizat săptămâna aceasta cel mai mare atac de până acum asupra rutelor comerciale de transport maritim din Marea Roșie.

Statele Unite și Marea Britanie au lăsat să se înțeleagă că vor lua măsuri suplimentare dacă atacurile vor continua. Consiliul de Securitate al ONU a adoptat o rezoluție prin care a cerut încetarea imediată a atacurilor Houthi.

Liderul grupării, Abdel-Malek al-Houthi, a declarat că orice atac asupra Houthis nu va rămâne fără răspuns, menționând că orice astfel de răspuns ar fi mai mare decât atacul recent în care dronele și rachetele sale au vizat o navă americană în Marea Roșie.

Între timp, Israelul s-a confruntat cu acuzații la Curtea Mondială de genocid în războiul său din Gaza, în timp ce primii locuitori s-au întors la scenele de devastare totală din nordul enclavei, unde forțele israeliene au început să se retragă săptămâna aceasta.

Comerțul mondial a scăzut cu 1,3% în perioada noiembrie-decembrie 2023, deoarece atacurile militanților asupra navelor comerciale din Marea Roșie au dus la o scădere a volumelor de mărfuri transportate în regiune.

Din cauza scăderii cererii, a tulburărilor din Orientul Mijlociu și a unei reacții discrete a prețurilor, producătorii, consumatorii și participanții de pe piață se simt deopotrivă paranoici cu privire la prețul petrolului”, a declarat joi Barclays, care și-a redus prognoza privind Brent-ul pentru 2024 cu 8 dolari, până la 85 de dolari pe baril.

În SUA, datele au arătat că inflația de consum a crescut cu 3,4% în decembrie, în ritm anual, față de o creștere de 3,2% așteptată de economiștii chestionați de Reuters. Pe o bază lunară, aceasta a crescut cu 0,3% față de creșterea anticipată de 0,2%.

Creșterea peste așteptări a inflației ar putea întârzia o mult anticipată reducere a ratei dobânzii în luna martie din partea Rezervei Federale a SUA.

Ratele mai mici ale dobânzii ar reduce costurile de împrumut ale consumatorilor, ceea ce ar putea stimula creșterea economică și cererea de petrol.

Prețul petrolului a crescut chiar dacă rafinăriile din China, principalul importator de petrol din lume, au cerut mai puțin țiței saudit în februarie, chiar dacă Arabia Saudită, principalul exportator de petrol din lume, a anunțat cea mai mare reducere de preț din ultimele 13 luni.

Privind în perspectivă, administrația vamală chineză va publica vineri datele comerciale din decembrie, oferind o imagine pe întregul an a cererii globale.

În alte știri, China și cel mai mare partid de opoziție din Taiwan, Kuomintang, au avertizat asupra pericolului pe care candidatul prezidențial al partidului de guvernământ din Taiwan, Lai Ching-te, l-ar putea reprezenta pentru pace dacă va câștiga alegerile din acest weekend.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite