Arabia Saudită reduce prețul petrolului pentru Asia, în condițiile în care fragilitatea pieței persistă

0
Publicat:

Arabia Saudită va reduce prețurile cheie la țiței pentru cumpărătorii din toate regiunile, inclusiv principala sa piață asiatică, pentru luna februarie deoarece fragilitatea pieței continuă.

foto sondă de extragere a petrolului
Arabia Saudită reduce prețul petrolului pentru Asia

Consumul de petrol scade de obicei în lunile februarie și martie, rafinăriile folosind această perioadă pentru a închide unele instalații pentru întreținere periodică. În același timp, oferta globală puternică, inclusiv din SUA, crește probabilitatea unui excedent care a forțat grupul OPEC+, condus de Arabia Saudită și Rusia, să prelungească reducerile de producție până în acest an, transmite Bloomberg.

Producătorul de petrol de stat, Saudi Aramco, a redus prețul său emblematic Arab Light pentru Asia cu 2 dolari, până la 1,50 dolari pe baril, peste prețul de referință. Această reducere este mai mare decât cea de 1,25 dolari pe baril estimată într-un sondaj Bloomberg realizat în rândul rafinăriilor și traderilor. Aramco a redus, de asemenea, toate prețurile pentru livrarea din februarie către Europa de Nord-Vest, Mediterana și America de Nord.

Piața asiatică a petrolului s-a temperat în ultima lună, reflectând așteptările privind o mai mică restrângere a ofertei pe termen scurt și o cerere mai slabă, deoarece unele rafinării asiatice sunt programate să se închidă pentru întreținere în sezonul de primăvară din emisfera nordică.

În pofida unei reduceri voluntare combinate a producției de 2,2 milioane de barili pe zi de către grupul de producători de petrol OPEC+, participanții de pe piață nu sunt convinși că reducerea ofertei va fi suficientă pentru a opri acumularea stocurilor de petrol la nivel mondial și pentru a alimenta o revenire a prețului petrolului până cel puțin în al doilea trimestru al anului 2024. 

Prețurile globale ale țițeiului au scăzut în 2023 pentru prima dată din 2020. Până acum, piața a ignorat îngrijorarea legată de războiul dintre Israel și Hamas și de adâncirea turbulențelor din Orientul Mijlociu. De asemenea, atacurile militanților Houthi asupra navelor comerciale care tranzitează Marea Roșie nu au dus încă la întreruperi ale aprovizionării. 

Reducerile de producție ale grupului OPEC+ vizează, de asemenea, să prevină acumularea de petrol în depozite, pe fondul îngrijorării că o economie slabă va reduce cererea globală. Arabia Saudită își asumă cea mai mare parte a poverii, cu reduceri voluntare de 2 milioane de barili pe zi până în primul trimestru și, posibil, mai mult timp. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite