Preţul gazelor pentru industrie va fi complet liberalizat la jumătatea anului. Termenul iniţial era 31 decembrie 2014. Industria a cerut amânări

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Consumul de gaze s-a redus drastic anul trecut, din cauza preţurilor tot mai mari. Industrie chimică, ameninţată cu dispariţia, din cauza echipamentelor învechite
Consumul de gaze s-a redus drastic anul trecut, din cauza preţurilor tot mai mari. Industrie chimică, ameninţată cu dispariţia, din cauza echipamentelor învechite

Procesul de dereglementare a pieţei gazelor pentru consumatorii industriali va fi finalizat la mijlocul acestui an, mai devreme decât era estimat iniţial, a declarat, Andrea Schaechter, şefa misiunii Fondului Monetar Internaţional (FMI) în România, citată de Agerpres.ro.

„În privinţa dereglementării, România şi-a respectat angajamentele. Pentru energie electrică, piaţa a fost deja dereglementată pentru consumatorii noncasnici la 1 ianuarie, aşa cum era planificat. La gaze, dereglementarea va fi atinsă în iulie, mai devreme decât era estimat“, a spus Schaechter, potrivit sursei citate.

Calendarul iniţial prevedea liberalizarea pentru consumatorii industriali la 31 decembrie 2014, cu posibilitatea prelungirii acestui termen până la finele anului 2015. Acest termen se mută, însă, la 1 iulie 2014. 

Reprezentanţii industriei au cerut de mai multe ori amânarea liberalizării, care nu înseamnă altceva decât scumpirea controlată a gazelor până la nivelul celor de import. România are în acest moment două burse ale gazelor, respectiv pe OPCOM şi Bursa Română de Mărfuri (BRM), însă extrem de puţine tranzacţii s-au efectuat. România îşi acoperă 80% din consumul de gaze din producţia internă, Romgaz şi Petrom controlând câte jumătate. Restul importurilor se fac de la intermediarii agreaţi de Gazprom, respectiv Wintershall şi Imex Oil.

Constantin Niţă, ministrul delegat pentru Energie, a încercat anul trecut să obţină la Bruxelles amânarea liberalizării pentru industrie, dar Comisia Europeană s-a opus.

Pentru casnici, preţurile vor fi complet liberalizate la 31 decembrie 2018.

Potrivit obligaţiilor asumate de Executiv, piaţa de energie electrică a fost complet liberalizată la 1 ianuarie 2014 pentru consumatorii industriali, iar, pentru cei casnici, procesul de liberalizare va fi finalizat la 31 decembrie 2017.

La fel, în ceea ce priveşte măsurile pentru protecţia consumatorilor vulnerabili, măsurile luate de Guvern au fost în linie cu aşteptările, a mai spus şefa misiunii FMI.

Mai puteţi citi:

Azomureş: creşterea continuă a preţului la gazelor ar putea afecta investiţii de 200 de milioane de euro

Producătorul de îngrăşăminte Azomureş a pregătit investiţii pentru modernizare de 200 milioane euro în următorii doi ani, dar este posibil să nu le poată susţine din cauza preţului în creştere al gazului, care îi micşorează profitul.

Havrileţ, ANRE: Preţul gazelor de producţie internă se va dubla pentru industrie

Consumatorii industriali vor plăti de două ori mai mult pentru gazele naturale de producţie internă, respectiv 380 de dolari pe mia de metri cubi, în acest moment preţul fiind la jumătate.

Cealaltă faţă a liberalizării preţurilor la energie şi gaze: profitul E.ON a crescut „semnificativ“ în România, deşi vânzările au scăzut

Profitul E.ON în România a crescut „semnificativ“ în primele nouă luni ale anului, deşi volumul vânzărilor a fost mai redus, evoluţie datorată şi procesului de liberalizare a preţurilor pe piaţa energiei şi gazelor naturale, potrivit unui raport prezentat de către grupul german, citat de Mediafax.

Industria contestă liberalizarea pieţei gazelor: Germania şi Franţa nu fac publice preţurile din contractele cu Gazprom. Către ce liberalizăm?

România şi-a asumat liberalizarea pieţei gazelelor naturale, însă nu se cunoaşte care este nivelul către care trebuie făcute scumpirile, din moment ce Germania şi Franţa nu fac publice preţurile din contractele cu Gazprom, a declarat Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR).

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite