Constantin Niţă: România va exporta gaze în Moldova numai după ce producţia internă va acoperi consumul naţional

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Constantin Niţă FOTO Adevărul
Constantin Niţă FOTO Adevărul

România va exporta gaze naturale (inclusiv în Republica Moldova n.r.) numai după ce consumul intern va fi acoperit de producţia autohtonă, a declarat ministrul român delegat pentru Energie, Constantin Niţă, într-un interviu acordat Agerpres.

„Să nu-şi imagineze cineva că vom lua producţia românească de gaze şi o vom vinde la export. Întâi trebuie să ne satisfacem cerinţele de pe piaţa internă. Nu putem lăsa consumatorii casnici şi industriali din România, să facem export, iar noi să stăm fără gaze naturale. Lucrul acesta nu se va întâmpla. Ci, în funcţie de posibilităţi, dacă vor fi perioade când vom putea exporta, o vom face, dacă nu, nu. În funcţie de consumul de pe piaţa internă“ a declarat ministrul român pentru Agerpres.

Oficialul român susţine că România nu poate exporta metan, atâta timp cât trebuie să importe. "Să ne satisfacem cerinţele noastre şi după-aceea putem să discutăm. Sigur, după ce vor apărea alte resurse, precum cele din Marea Neagră, precum gazele de şist, atunci vom putea să luăm în calcul şi un export serios de gaze naturale“, a adăugat Constantin Niţă.

Ministrul pentru energie precizează că în prezent România nu exportă pentru că nu funcţionează încă sistemele de interconectare bidirecţionale cu Bulgaria şi Ungaria.

Pentru ca gazoductul Iaşi-Ungheni să fie funcţională mai sunt necesare circa 110 milioane de euro

Cât despre exportul de gaze şi energie în Republica Moldova, Constantin Niţă susţine că România ar putea acoperi integral consumul din ţara noastră, dar pentru aceasta e nevoie de investiţii de sute de milioane de euro.

"Aceasta presupune ca Trangaz şi Transelectrica să-şi planifice investiţiile astfel încât în 2-3 ani să putem face acest lucru. Am finalizat conducta Iaşi-Ungheni, care trebuie extinsă spre Chişinău. Avem nevoie de ajutorul Comisiei Europene, întrucât investiţia numai pe partea românească este de 110 milioane de euro, inclusiv staţia de compresare, la fel şi pe partea moldavă. Deci există nevoie de fonduri pentru această interconectare cap-coadă, adică de la Iaşi la Chişinău.
La electricitate sunt în discuţii studii de fezabilitate. Acum studiem posibilitatea de a realiza o staţie back-to-back la Vulcăneşti, pentru a putea vinde 500-600 de MW în bandă, dar şi aceasta nu se poate facem mai devreme de un an şi necesită o investiţie de 60-65 milioane de euro“, a mai spus ministrul român delegat pentru Energie, Constantin Niţă, într-un interviu acordat Agerpres.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite