Ungaria - ţara care-şi apără consumatorii de gaze şi dezvoltă mecanisme de reducere a preţului pentru aceştia

0
0

Gazele care intră din Ungaria în România sunt tarifate de către compania maghiară de transport cu un tarif de 24 ori mai mare decât gazele care intră din România în Ungaria. Astfel, prin practicarea unui tarif de transport mai mic pentru gazele „exportate” din România, se stimulează exportul de gaze ieftine către Ungaria, care au ca rezultat preţuri mai mici ale gazelor pe piaţă.

Ungaria este ţara care a înţeles că liberalizarea pieţei europene de gaze poate crea un avataj important pentru ea. Astfel, statul îndeplineşte cele două roluri, acela de acţionar al companilor din sectorul gazelor naturale (după ce a achiziţionat acţiunile înstrăinate în anii 2000) care face profit şi acela de a asigura gaze cât mai ieftine la consumatorii de gaze din Ungaria.

În acest sens statul a stimulat extinderea companiilor energetice în mai multe ţări din Europa, cu scopul de a face profit în aceste ţări, permiţându-şi astfel să poată oferii gaze cât mai avantajoase pe piaţa internă.

Acelaşi stat a dus o politică de tarifare care:

- să stimuleze intrarea gazelor ieftine în Ungaria;

- să încarce cât mai puţin factura consumatorului prin aplicarea unor tarife mici pentru gazele intrate în ţară;

- să aplice tarife mari pentru gazele ieşite din ţară, permiţând astfel să obţină profitul propus (dar de la alţii).

Graniţa Direcţia de livrare Tarif (HUF/MJ/day/year) Croaţia Dinspre Ungaria către Croaţia 92,56   Dinspre Croaţia către Ungaria  33,81 Serbia Dinspre Ungaria către Serbia 511,36   Dinspre Serbia către Ungaria 0 România Dinspre Ungaria către România 226,52   Dinspre România către Ungaria 9,44 Ucraina Dinspre Ungaria către Ucraina 92,56   Dinspre Ucraina către Ungaria 33,81 Austria Dinspre Ungaria către Austria 0   Dinspre Austria către Ungaria 33,81

Aşa cum se poate observa şi din tabelul alăturat, tarifele de transport practicate de compania maghiară încarcă foarte puţin facturile consumatorilor din ţara proprie, profitul companiei obţinându se din banii plătiţi de consumatorii din ţările vecine.

Perioada Direcţia de livrare Tarif (lei) perceput de TRANSGAZ pentru 1 MWh Pănă la data de 1 februarie 2014 Dinspre Ungaria către România 9,61   Dinspre România către Ungaria 1,14 După data de 1 februarie 2014 Dinspre Ungaria către România 9,61   Dinspre România către Ungaria 9,61

În comparaţie cu Ungaria, în România metodologia de tarifare stabileşte acelaşi tarif pentru gazele care intră sau care ies din sistemul românesc de transport înspre sau dinspre Ungaria. Mai mult până la 1 februarie 2014 tariful perceput în România pentru gazele ieşite (backhaul) din România spre Ungaria, pentru 1 MWh, era de 8 ori mai mic decât tariful perceput gazelor care intrau în România. 

Acest text a fost publicat pe  www.dumitruchisalita.ro.      

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite