Preţul gazelor continuă să crească în Europa. Traderii, îngrijoraţi de înăsprirea măsurilor împotriva Rusiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Preţul gazelor în Europa a crescut joi pentru a patra zi, piaţa continuând să se concentreze pe sancţiunile impuse Rusiei ca răspuns la invadarea Ucrainei, transmite Bloomberg.

La Bursa de la Amsterdam, cotaţiile futures la gaze naturale au crescut cu 7,4%, până la 177,6 euro pentru un Megawat-oră, după ce iniţial înregistraseră un avans de 12%. Miercuri, cotaţiile au atins un nivel record.

Deşi sancţiunile impuse Rusiei nu afectează exporturile de energie, traderii şi transportatorii se feresc să facă afaceri cu furnizorii ruşi, inclusiv cu divizia de tranzacţionare a energiei a companiei ruse Gazprom, informează Agerpres.

Potrivit sursei citate, traderii sunt îngrijoraţi că ar putea fi anunţată o posibilă înăsprire a măsurilor împotriva Rusiei, care furnizează aproape 40% din gazele blocului comunitar. 

Specialiştii susţin că nu toate statele primesc livrări direct din Rusia, dar dacă ţări cum ar fi Germania, cel mai mare consumator de gaz rusesc, ar primi mai puţin din Rusia, cantitatea ar trebui înlocuită cu gaze din alte regiuni, de exemplu din Norvegia.

În pofida invaziei Ucrainei de către Rusia, livrările de gaze ruseşti spre Europa prin diverse conducte au rămas în mare parte nemodificate până acum. 

Chiar şi gazele care vin din Rusia prin conductele care străbat Ucraina rămân la un nivel robust. Totuşi, traderii şi analiştii spun că actualul conflict şi escaladarea sancţiunilor ar putea modifica fluxul de gaze, ceea ce provoacă creşterea preţurilor.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi, după întâlnirea cu preşedintele Comisiei Europene Ursula Von der Leyen, că este clar că dependenţa Uniunii Europene de gazul rusesc trebuie terminată şi că este nevoie să insistăm mai mult şi mai bine pe surse energetice alternative. 

„Am găsit înţelegere totală când am spus că, pentru România, decizia este clară, trebuie să trecem spre independenţă energetică prin investiţii în regenerabile şi în sectorul nuclear civil", a subliniat preşedintele.

„Doamna Preşedintă Von der Leyen m-a informat despre demersurile de a creşte securitatea energetică a Uniunii.

Acesta este un obiectiv strategic pentru noi toţi. Interconectarea, importurile de gaze naturale lichefiate, investiţiile masive în regenerabile şi în sectorul nuclear civil trebuie să fie sprijinite în continuare. Pentru noi, aceste aspecte legate de energie sunt extrem de importante şi am discutat pe larg cu doamna Preşedintă aceste chestiuni", a afirmat Iohannis.

În opinia sa, este nevoie de o abordare pe termen scurt, pentru a garanta aprovizionarea cu energie a tuturor statelor membre ale Uniunii şi este nevoie de o abordare pe termen mediu pentru a avea energie suficientă în aşa fel încât preţurile să nu explodeze şi să nu fie sufocată economia europeană.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite