Prețul gazelor a scăzut sub 70 de euro în Europa, pe fondul cererii mici

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preţurile de referinţă la gaze pe piaţa din Europa sunt în scădere în noul an, în condiţiile în care vremea blândă a redus cererea, transmite DPA.

bancnote euro lângă flacăra unui aragaz peste imaginea unui contor de gaze
Prețul gazelor a scăzut sub 70 de euro în Europa

La hub-ul TTF de la Amsterdam, cotaţiile la gaze naturale cu livrare în luna următoare au scăzut miercuri dimineaţă la 69 euro pentru un Megawatt-oră, apoi s-au tranzacţionat la 67 euro pentru un Megawatt-oră, cel mai redus nivel din februarie 2022, extinzând declinul din ultimele trei săptămâni. În vara anului trecut se înregistra un nivel record de 345 euro pentru un Megawatt-oră.

Un motiv important pentru scăderea preţului la gaze îl reprezintă temperaturile mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă a anului în majoritatea regiunilor, ceea ce reduce consumul şi ajută Europa să evite reducerea stocurilor de gaze.

De exemplu, conform datelor operatorilor europeni ai infrastructurii de gaze EIG, nivelul general al Germaniei de stocare a gazelor naturale depăşea 90% pe 2 ianuarie. Rezervele de gaze ale Germaniei au crescut pentru a 13-a zi consecutiv, după ce anterior au scăzut timp de câteva săptămâni.

După un an 2022 extrem de volatil - costul energiei atingând un nivel record pe fondul războiului din Ucraina - piaţa a început anul 2023 mai puţin stresată. În decembrie, preţurile de referinţă la gaze au scăzut cu aproximativ 47%, Europa reuşind să înlocuiască cu gaze naturale lichefiate (GNL) combustibilii din Rusia.

Vremea mai caldă decât de obicei şi încetinirea cererii în industrie la final de an ar putea ajuta Europa să păstreze un nivel ridicat al stocurilor de gaze până la finalul iernii. De asemenea, preţurile mai scăzute la gaze sprijină economia europeană, afectată de inflaţia ridicată.

Inflația din zona euro a scăzut la 10,1% în noiembrie, de la 11,1% în octombrie. Alte vești bune au venit de la indicii din decembrie ai managerilor de achiziții din Marea Britanie și zona euro (PMI), care au fost mai buni decât așteptările, ceea ce arată reziliența perspectivelor de creștere economică. Indicatorii se află încă la niveluri de recesiune, cu perspective slabe în ceea ce privește comenzile noi și locurile de muncă, dar fără să mai fi scăzut din nou, și arătând presiuni mai mici asupra prețurilor. Toate acestea indică că inflația și-ar fi atins varful. Indicele PMI din zona euro a crescut (48,8) pentru a doua lună, condus de Germania. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite