Președinta Parlamentului European a remarcat importanța descoperirii de noi rezerve de gaze în Cipru

0
Publicat:

Roberta Metsola consideră că „descoperirea unor zăcăminte mari de gaze naturale într-o singură țară este o veste bună pentru întreaga comunitate”, ceea ce face țările UE mai puternice, care acum sunt angajate în dezvoltarea de soluții comune la probleme comune.

Roberta Metsola. Foto: EPA-EFE
Roberta Metsola. Foto: EPA-EFE

Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a numit promițător anunțul de luna trecută privind descoperirea unui nou zăcământ de gaze în zona economică exclusivă (ZEE) a Republicii Cipru. Ea a declarat acest lucru într-un interviu acordat ediției cipriote de duminică a ziarului grec Kathimerini,  înaintea vizitei sale la Nicosia la sfârșitul săptămânii viitoare.

Recentele descoperiri de rezerve semnificative de gaze naturale în largul Ciprului sunt importante din două motive: în primul rând, promit o creștere a producției de gaze naturale în UE, indiferent de țările terțe în ceea ce privește aprovizionarea cu energie. Această știre este promițătoare într-un moment în care noi trebuie să înlocuiască sursele rusești de energie”, a spus președinta Parlamentului European.

Și în al doilea rând, potrivit acesteia, „descoperirea unor zăcăminte mari de gaze naturale într-o singură țară este o veste bună pentru întreaga comunitate”, ceea ce face țările UE mai puternice, care acum sunt angajate în dezvoltarea de soluții comune la probleme comune.

De asemenea, șefa Parlamentului European nu a ocolit problema Ciprului, subliniind că singura modalitate de soluționare durabilă a acesteia este continuarea unui dialog concentrat pe baza unui cadru convenit și a rezoluțiilor Națiunilor Unite. Potrivit acesteia, „Turcia ar trebui să-și demonstreze angajamentul de a menține relații de bună vecinătate și să nu mai promoveze propuneri inacceptabile și extreme”, cum ar fi o soluție la problema Ciprului bazată pe recunoașterea existenței a două state pe insulă, ceea ce este contrar prevederilor spiritul și litera cadrului stabilit de ONU.

Pe 22 august, companiile energetice Eni și TotalEnergies au anunțat descoperirea unui nou zăcământ mare de gaze în ZEE a Ciprului. La rândul lor, autoritățile cipriote au remarcat calitatea înaltă a gazelor naturale descoperite în urma forajului la sondele Cronos-1 și au afirmat că, în conformitate cu estimările preliminare, volumul total al rezervelor de gaze din acest domeniu este de 2,5 trilioane de metri cubi ( 70,8 miliarde de metri cubi).

Șefa Parlamentului European vorbind despre criza din Ucraina 

Metsola a atins, de asemenea, subiectul evenimentelor din Ucraina într-un interviu, spunând că, dacă conflictul armat continuă acolo, atunci vina și responsabilitatea pentru ceea ce se întâmplă vor cădea, potrivit acesteia, asupra părții ruse.

"În timp ce principala noastră prioritate este să punem capăt războiului, trebuie să evităm în același timp oboseala pe care o provoacă. Nu trebuie să uităm că suntem pe partea dreaptă a istoriei, chiar dacă efortul se dovedește a fi de lungă durată", a spus purtătorul de cuvânt al Parlamentului European.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite