Premier Energy preia CEZ Vânzare. Ce trebuie să știe cei 1,4 milioane de clienți

0
Publicat:

Consiliul Concurenței analizează o importantă tranzacție prin care furnizorul de energie CEZ Vânzare, care deservește zona de sud-vest a României, a fost vândut.

Coșuri de abur
Premier Energy PLC, Cipru, vrea să preia CEZ Vânzare

Consiliul Concurenței analizează tranzacția prin care Premier Energy PLC, Cipru intenționează să preia compania CEZ Vânzare SA.

În România, companiile din Grupul Premier sunt active pe piața gazelor naturale, atât în calitate de distribuitor, cât și în calitate de furnizor, precum și pe piața activităților conexe distribuției de gaze naturale, respectiv: activități de branșare și debranșare de la rețea, mentenanța instalațiilor de racordare și extinderi de rețele de distribuție etc. Recent, grupul a devenit activ și pe piața energiei electrice din România, în calitate de producător de energie electrică, furnizor și trader.

CEZ Vânzare SA este furnizor de energie electrică în principal și, într-o mai mică măsură, de gaze naturale, având clienți în toate regiunile României, cu o activitate preponderentă de furnizare de energie electrică în sud-vestul țării.

CEZ Vânzare are un portofoliu de clienți casnici și industriali care depășește 1,4 milioane de clienți.

Premier Energy LPC desfăşoară activităţi de tip holding și controlează în mod direct şi indirect participaţii în diferite companii din România şi din Republica Moldova.

În România, Premier Energy deţine companiile Premier Energy SRL, Ligatne Gas SRL şi Premier Energy Trading SRL.

La finalul anului 2022, compania a achiziționat un parc eolian de 34 MW, iar la începutul lui 2023, a achiziționat Enex Renewable, unul dintre parcurile eoliene cu cele mai bune randamente din țară, portofoliu administrat prin intermediul Alive Capital, parte din grupul Premier Energy. Capacitatea de producție de energie din surse regenerabile a Premier Energy ajunge astfel la 50 MW, pe lângă portofoliul de 700 MW aflați în administrare.

În decembrie 2023, Premier Energy, controlată de omul de afaceri ceh Jiří Šmejc, directorul PPF, cel mai mare fond de investiții din regiune, anunța că va cumpăra CEZ Vânzare de la fondul australian de investiții Macquarie Asset Management.

Tranzacția intră în vigoare după finalizarea tuturor procedurilor legale și comerciale necesare. CEZ Vânzare va rebranduit cu numele noului proprietar, care va prelua și cei 1,4 milioane de clienți.

Până la finalizarea tranzacției, „clienții CEZ Vânzare sunt invitați să utilizeze aceleași canale de comunicare pentru orice aspect legat de operațiunile companiei”.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite