Precedent: Marea Britanie va analiza profiturile mari ale furnizorilor de gaze naturale. Autorităţile iau în calcul spargerea companiilor de utilităţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile britanice vor analiza marjele de profit ale firmelor care furnizează gaze naturale populaţiei şi ar putea diviza companiile de utilităţi despre care consideră că deţin poziţii de monopol pe piaţă, scrie Wall Street Journal.

Măsura se înscrie într-o serie de tentative ale guvernelor din Europa de a calma nemulţumirea populaţiei în privinţa creşterii preţurilor la energie, în contextul subvenţiilor pentru energia din surse regenerabile şi a declinului unor surse de aprovizionare cu gaze naturale.

Ministrul pentru Energie, Ed Davey, a declarat că a cerut autorităţii de reglementare să investigheze marjele de profit ale celor mai mari şase companii de utilităţi din furnizarea de gaze naturale populaţiei şi să ia în calcul divizarea companiilor care au poziţii de monopol. 

Marea Britanie a fost prima ţară europeană care a a realizat liberalizarea pieţelor de gaze naturale şi energie.

Acţiunile Centrica, furnizorul cu cea mai mare cotă pe piaţa gazelor din Marea Britanie, au scăzut cu peste 3%, după ce Davey a nominalizat compania într-o scrisoare transmisă autorităţii de reglementare.

„Este un proces independent - ar putea decide să nu ia nicio măsură sau ar putea hotărî să înceapă o investigaţie de amploare. După cum am prezentat în scrisoare, există o serie de remedii dacă aleg a doua cale, inclusiv divizarea unora dintre aceste companii dacă se dovedeşte că au abuzat de poziţia dominantă“, a spus Davey.

Centrica cooperează cu cererile pentru date ale autorităţilor, a informat compania.

Guvernul britanic se află sub presiune în privinţa preţurilor la energie, după ce Ed Miliband, liderul partidului laburist, a declarat în septembrie că va îngheţa pentru doi ani preţurile la energie şi va creşte competiţia în acest sector, dacă va câştiga alegerile în 2015. Premierul David Cameron a declarat în octombrie că guvernul va analiza situaţia de pe piaţa energiei.

Ungaria vrea să naţionalizeze companiile de utilităţi şi să le transforme în entităţi non-profit.

Industria critică liberalizarea din România

În România, procesul de dereglementare a preţurilor la gaze trebuie încheiat la finele acestui an pentru industrie, cu posibilitatea prelungirii până la finele anului 2015. Pentru populaţie termenul este sfârşitul lui 2018. Industriaşii din România au criticat constant procesul de "liberalizare", pe care nu-l consideră decât o scumpire controlată a producţiei interne la preţul de import, cerut de intermediarii agreaţi de Gazprom. România importă gaze de la Wintershall, o subsidiară a grupului german BASF, şi Imex Oil - deţinut de oligarhul rus Vitali Matsitski, care deţine în România combinatul Alro. Petrom şi Romgaz realizează câte jumătate din producţia internă.

Verificarea investiţiilor în distribuţia de electricitate

Şi în România, autorităţile au luat măsuri similare. Săptămânile trecute, oficiali ai Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE) şi ai Departamentului pentru Energie au purces pe aceeaşi cale, dar în privinţa electricităţii. Inspecţiile au survenit la CEZ, Enel şi E.ON – grupuri care au preluat distribuţia de energie electrică în mai multe zone ale României – după ce alimentarea cu energie a fost perturbată serios în mai multe localităţi ale ţării, ca urmare a viscolului. Autorităţile române vor să verifice dacă distribuitorii şi-au respectat clauzele asumate în contractele de privatizare şi au efectuat investiţiile necesare. Mai precis, statul vrea să se asigure că respectivele investiţii au fost făcute şi pe teren, nu numai în scripte. În timpul comandamentelor de iarnă derulate săptămânile trecute, vicepremierul Liviu Dragnea a solicitat Departamentului pentru Energie realizarea unui raport privind investiţiile companiilor de distribuţie.

Electrica se află de mai mult timp în proces cu grupurile Enel, E.ON şi CEZ la Curtea de Arbitraj de la Paris, în privinţa nerespectării contractelor de privatizare. Rapoartele Curţii de Conturi arată că românii au ajuns să plătească mai mult la energie din cauza că investiţiile pentru modernizarea reţelelor şi staţiilor au fost efectuate din banii filialelor cumpărate, nu din banii proprii.

Mai puteţi citi:

Ungaria - ţara care-şi apără consumatorii de gaze şi dezvoltă mecanisme de reducere a preţului pentru aceştia

Gazele care intră din Ungaria în România sunt tarifate de către compania maghiară de transport cu un tarif de 24 ori mai mare decât gazele care intră din România în Ungaria. Astfel, prin practicarea unui tarif de transport mai mic pentru gazele „exportate” din România, se stimulează exportul de gaze ieftine către Ungaria, care au ca rezultat preţuri mai mici ale gazelor pe piaţă.

Exxon şi Petrom au preluat de la Sterling licenţa pentru perimetrul Midia XV, din Marea Neagră. Romgaz se poate asocia cu 10%

ExxonMobil şi Petrom au devenit titularii licenţei pentru zona de apă adâncă a perimetrului Midia XV, după ce Guvernul a aprobat transferul drepturilor de explorare şi producţie de hidrocarburi de la Sterling, Romgaz având opţiunea unei participaţii de 10% în cazul unei descoperiri comerciale.

Olanda va reduce extracţia de gaze naturale din cauza cutremurelor repetate

Producţia de gaz natural în Olanda va trebui redusă în urma cutremurelor repetate, ceea ce ar provoca o importantă pierdere pentru stat, a anunţat vineri presa olandeză, citată de AFP.

Importurile de gaze au scăzut la jumătate în primele 11 luni ale anului trecut din cauza liberalizării pieţei. Romgaz, prima companie afectată

Importurile de gaze ale României au scăzut la jumătate în primele zece luni ale anului trecut, comparativ cu perioada corespunzătoare din 2012, ajungând la 1,068 milioane de tone echivalent petrol (tep), potrivit unui comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS), citat de Agerpres.ro.

Din cauza facturilor mari la gaze, şeful ANRE şi-a instalat şi un termo-şemineu pe lemne. Costurile cu încălzirea au scăzut la o treime

Niculae Havrileţ, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), a declarat astăzi că este preocupat de factura pe care o plăteşte la încălzire, astfel că şi-a instalat acasă un sistem dual pe gaze şi lemne, plătind acum doar 2.000 de lei pe an la încălzire, după ce anterior primea facturi lunare la gaze de 1.000 de lei.

Cealaltă faţă a liberalizării preţurilor la energie şi gaze: profitul E.ON a crescut „semnificativ“ în România, deşi vânzările au scăzut

Profitul E.ON în România a crescut „semnificativ“ în primele nouă luni ale anului, deşi volumul vânzărilor a fost mai redus, evoluţie datorată şi procesului de liberalizare a preţurilor pe piaţa energiei şi gazelor naturale, potrivit unui raport prezentat de către grupul german, citat de Mediafax.

Gabriel Dumitraşcu, Departamentul pentru Energie: În România încă se arde gaz de pomană

Producătorii de energie şi de îngrăşăminte chimice încă ard gaze de pomană, la propriu, ceea ce duce la un consum ineficient de gaze la nivel naţional, a declarat marţi Gabriel Dumitraşcu, directorul diviziei de privatizări din cadrul Departamentului pentru Energie.

Ungaria vrea să naţionalizeze companiile de utilităţi şi are de gând să le transforme în entităţi non-profit

Guvernul maghiar negociază răscumpărarea a 6-7 companii de utilităţi privatizate în trecut de statul, parte a unei strategii a guvernului de a reduce tarifele, a declarat premierul Viktor Orban, citat de cotidianul Portfolio.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite