Pragul de impozitare a pensiilor ar putea fi modificat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
pensie-sac-bani-lupa-pensionare-calcule-calculator

Pragul de impozitare a pensiilor ar putea fi modificat, la puţin peste o jumătate de an de când a fost operată ultima astfel de schimbare prin Codul Fiscal.

Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a declarat miercuri că sistemul public de pensii nu este impozitat, în acest moment, până la valoarea de 2.000 de lei şi că analizează să vadă dacă această valoare poate fi crescută. Surse apropiate discuţiilor au afirmat, sub protecţia anonimatului, că valoarea neimpozabilă ar putea fi majorată la 3.000 de lei.

El a mai precizat că partea de impozitare va privi celelalte sisteme de pensii, în afara sistemului public, fără a afecta partea de contributivitate.

”Vreau să fiu foarte clar cu privire la sistemul public de pensii. Sistemul public de pensii, la acest moment, nu este impozitat, până la valoarea de 2.000 de lei. Lucurile aşa vor rămâne, analizăm să vedem dacă această valoare neimpozabilă poate fi crescută, având în vedere că această scutire de impozit a intervenit în anul 2017, între timp, lucrurile au evoluat din perspectiva inflaţiei”, a spus Câciu.

El a precizat că ”în analiza pe care o fac are în vedere toate celelalte sisteme de pensii, cu excepţia celui public de pensii, cu privire la o posibilă impozitare, dar cu condiţia neimpozitării părţii de contributivitate”, a mai spus ministrul.

Adrian Câciu a mai spus că o analiză privind ridicarea pragului de neimpozitare a pensiilor publice este făcută cu ministerul Muncii, care are toate datele cu privire la sistemul public de pensii şi date privind rata de deprivare materială severă, riscul de sărăcie, coşul de consum, care trebuie luate în calcul astfel încât cetăţenii vulnerabili să fie ajutaţi.

Modificările din decembrie

În decembrie 2021, prevederile OUG nr.130/2021 au adus, printre altele, modificări şi completări asupra Codului fiscal, cu implicaţii asupra veniturilor din pensii şi a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate aferentă veniturilor din pensii.

Concret, în urma acestor modificări, începând cu data de 1 ianuarie 2022, calculul contribuţiei de asigurări sociale de sănătate se realizează prin aplicarea cotei de 10% asupra bazei lunare de calcul reprezentată de partea ce depăşeşte suma lunară de 4.000 de lei, pentru fiecare drept de pensie.

Exemplu de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, impozitului şi venitului net din pensii:

 

Venitul brut din pensii aflat în plată în luna ianuarie 2022: 8.000 lei

 

Calculul contribuţi​ei de asigurări sociale de sănătate:

 

 (8.000 lei - 4.000 lei) x 10% (cota cass) = 400 lei

Calcul impozit:

 

Venitul impozabil lunar din pensii (8000 lei – 2000 lei – 400 lei)  = 5600 lei

5600 lei x 10% (cota de impozit) = 560 lei

Venitul net din pensii = 8000 lei – 560 lei (impozit) – 400 lei (cass) = 7040 lei

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite