PPC se extinde în România, prin preluarea a cinci companii axate pe energie regenerabilă
0Grupul grec PPC, care a preluat activele fostei Enel în România intenționează să cumpere cinci companii care activează în domeniul energiei regenerabile.
Consiliul Concurenţei analizează tranzacția prin care Public Power Corporation SA intenționează să preia companiile Felix Renewable Holdings SRL, Tomis Team SA, Ovidiu Development SA, MW Team Invest SRL și TMK Hydroenergy Power SRL.
Public Power Corporation SA, activă în domeniul producerii și furnizării de energie electrică din Grecia, este compania-mamă a mai multor filiale, care își desfășoară activitatea în Grecia, România și Macedonia de Nord (Grupul PPC). În România, Grupul PPC produce, furnizează și distribuie energie electrică, furnizează gaze naturale și prestează servicii complementare.
Tomis Team SA, Ovidiu Development SA și TMK Hydroenergy Power SRL operează centrale de producere a energiei electrice din surse regenerabile cu o capacitate totală de aproximativ 629 MW. MW Team Invest SRL deține unul dintre parcurile eoliene operate de Tomis Team SA, în timp ce Felix Renewable Holdings SRL este o societate de tip holding.
În conformitate cu prevederile Legii concurenţei (nr. 21/1996), această operaţiune trebuie autorizată de Consiliul Concurenţei, care o va evalua în scopul stabilirii compatibilităţii sale cu un mediu concurenţial normal şi va emite o decizie în termenele prevăzute de lege.
În urmă cu câteva luni, Georgios Stassis, CEO al PPC, spunea că ivestiţiile în reţele de energie electrică trebuie dublate în toată Europa, iar în România acestea ar trebui să ajungă la 1,2 miliarde euro pe an, de la 600 milioane euro în prezent.
El a adăugat că sursele de energie regenerabilă schimbă modul de funcţionare a sistemului şi că vor apărea noi modele de business, precum stocarea prin hidrocentrale cu pompaj sau baterii.
„Dacă înainte termocentralele asigurau energia în bandă, vedem cum în prezent rolul lor se mută către echilibrare, ceea ce este foarte important, pentru că asigură flexibilitate şi avem nevoie de flexibilitate în sistem. De asemenea, vor apărea noi modele de business, stocare, prin hidrocentrale cu acumulare prin pompaj, cu baterii. Deci modelele de business se vor adapta, la fel şi pieţele, fără ca aceasta să oprească dezvoltarea surselor de energie regenerabilă”, spunea atunci oficialul PPC.