Ponta: Luna aceasta vor intra în vigoare patru programe menite să ajute IMM-urile şi tinerii antreprenori

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Patru programe de sprijin a întreprinderilor mici şi mijlocii (IMM) şi a tinerilor antreprenori vor fi lansate în această lună, a anunţat premierul Victor Ponta, pe blogul personal, adăugând că Guvernul va susţine IMM-urile, prin sume de la buget, cu minimum 0,4% din PIB.

„Mă bucur să anunţ că luna această vor intra în vigoare patru programe menite a ajuta IMM-urile şi tinerii antreprenori. Este vorba de programele Tineri Întreprinzători, Stimularea Femeilor Manager, la care înscrierile vor fi deschise de mâine, programul Start, care va începe de săptămâna viitoare, şi programul de dezvoltare pentru IMM-uri, disponibil din luna aprilie“, a scris Ponta pe blogul său

  

El a precizat că cele patru programe vor fi lansate în această lună, pe lângă schema de minimis de 2 miliarde de lei (cu posibilitate de prelungire la 4 miliarde de lei), care facilitează accesul la credite prin mecanismele de garantare şi contragarantare, la care au aplicat deja peste 7.000 de IMM-uri.

Premierul Victor Ponta a prezentat pe blogul său cele patru programe ce urmează să fie lansate în următoarea lună: 

  

1) Programul Tineri întreprinzători, de luni, cu finanţare nerambursabilă de până la 10.000 de euro. Debutanţii în afaceri, cu vârstă de până la 35 de ani, pot să depună online cererile începând cu data de 10 martie. 

Buget - 21 milioane de lei. 

Instituţia - Departamentul pentru IMM-uri, Mediul de Afaceri şi Turism. 

Tinerii primesc 50% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile aferente planului de afaceri, dar nu mai mult de 10.000 euro. 

Fondul Naţional de Garantare al Creditelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii va garanta pentru creditele contractate de firmele înfiinţate de tineri în vederea realizării planurilor de afaceri acceptate de Departamentul pentru IMM-uri, Mediul de Afaceri şi Turism, cu până la cel mult 80% din valoarea creditului solicitat, în limită sumei de 80.000 euro, echivalentul în lei. 

Beneficiarii programului vor fi scutiţi de la plată contribuţiilor de asigurări sociale datorate de angajatori, pentru veniturile aferente timpului lucrat de cel mult 4 salariaţi, angajaţi pe perioadă nedeterminată. 

  

2) Programul de stimulare a Femeilor Manager începe chiar de luni. El înseamnă alocare financiară nerambursabila de maxim 90% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile efectuate (exclusiv TVA) şi nu poate depăşi sumă de 41.500 de lei/beneficiar. 

Bugetul programului pentru anul 2014 este de 500.000 lei. 

  

3) Programul Start pentru acces la finanţare a tinerilor întreprinzători, începe din 17 martie. 

Bugetul alocat 2014 este de 13 milioane de lei. 

Şi aici estimăm câteva sute de beneficiari. Programul înseamnă finanţări nerambursabile de maximum 80% din valoarea cheltuielilor eligibile aferente proiectului, dar nu mai mult de 100.000 de lei/beneficiar. Întreprinzătorii trebuie să contribuie cu restul banilor din surse proprii. 

  

4) Programul de dezvoltare pentru IMM-uri va începe din aprilie. Înseamnă finanţare pentru dezvoltarea şi modernizarea activităţilor de comercializare a produselor şi serviciilor de piaţă. 

Bugetul alocat programului este de 18 milioane de lei. 

Beneficiarii eligibili primesc finanţări nerambursabile de maximum 80% pentru microîntreprinderi, 70% pentru întreprinderi mici. 

Noul ministru pentru IMM şi Turism, Florin Jianu, a declarat vineri că una dintre priorităţile mandatului său este de a da posibilitatea oricărui român care nu a avut o firmă să înfiinţeze una, prin extinderea facilităţilor oferite de programul întreprinzătorului debutant.

„Noi ne propunem să continuăm proiectele foarte bune iniţiate de doamna ministru Grapini (fostul ministru al IMM şi Turism Maria Grapini, n.r.) şi ne propunem să aducem câteva lucruri care să îmbunătăţească aceste proiecte, dar şi alte proiecte. Noi o să avem timp îndeajuns să ne vedem foarte foarte des, cred că o să vă plictisiţi de mine, sper să nu vă plictisiţi de lucrurile pe care le voi propune şi ele într-adevăr să ajungă în rândul întreprinderilor“, a spus Jianu într-o conferinţă de presă.

El a afirmat că agenda sa va fi dictată de mediul de afaceri.

„Ca şi doamna ministru Grapini, eu vin din mediul de afaceri şi probabil că la un moment dat mă voi întoarce acolo. Motivaţia pentru care eu am venit aici este că aş vrea să las, în general, unui mediu care m-a propulsat, un mediu de afaceri mai competitiv, mai permisiv, uşor mai debirocratizat, dacă e posibil“, a adăugat Jianu.

Acesta vrea să introducă pe scară largă digitalizarea relaţiei dintre administraţia publică şi firme. „Una dintre priorităţile mandatului meu este de a crea noi şi noi întreprinderi şi de a da posibilitatea oricărui om din România care nu a avut o companie să-şi deschidă o firmă, prin extinderea facilităţilor oferite de programul întreprinzătorului debutant pentru toate categoriile din România care nu au deţinut o firmă“, a mai spus noul ministru pentru IMM şi Turism.


Mai puteţi citi: 

IMM-urile pot depune de mâine cererile pentru finanţare nerambursabilă de până la 100.000 de euro. Întreprinderile mici şi mijlocii (IMM) care vor să obţină finanţare nerambursabilă de până la 100.000 de euro din schema de minimis, proces care a eşuat în luna august a anului trecut, pot depune proiectele de mâine, 15 ianuarie, şi au la dispoziţie 10 zile.

Patronii români petrec 200 de ore pe an la ghişeu pentru 39 de plăţiO firmă din România face în fiecare an 39 de plăţi către stat în contul taxelor şi contribuţiilor, de trei ori mai multe faţă de media Uniunii Euroepene, pentru care pierde 200 de ore, iar cea mai mare parte din povara fiscală este distribuită pe muncă, potrivit unui raport publicat de Banca Mondială (BM).

Fiscul cumpără servicii de consultanţă pentru verificarea marilor averiAgenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) cumpără servicii de consultanţă privind verificarea persoanelor cu averi mari, în cadrul programului de modernizare a instituţiei în valoare de 70 milioane de euro finanţat de Banca Mondială.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite