Polonia a început să primească gaze prin noua conductă Baltic Pipe

0
Publicat:

Polonia a început să primească de sâmbătă gaze din Norvegia prin noua conductă Baltic Pipe, inaugurată oficial marți. Conducta are o capacitate de 10 miliarde de metri cubi.

Conducta de gaz Baltic Pipe
Noua conductă de gaz a fost inaugurata marți Foto Shutterstock

Operatorul polonez Gaz-System a anunțat pe Twitter că aceasta este o zi „istorică” pentru sectorul energetic al țării.

Conducta, care are o capacitate de 10 miliarde de metri cubi pe an, este un element important al strategiei poloneze de diversificare a importurilor de energie în afara Rusiei.

Fluxul din Norvegia împreună cu livrările prin terminalele GNL sunt esențiale pentru planul de securitate energetică al Poloniei.

În aprilie, accesul națiunii la gazul rusesc a fost întrerupt deoarece a respins plățile în ruble.

Proiectul a fost realizat în colaborare între operatorul danez de transport de gaze și energie electrică Energinet și Gaz-System.

Baltic Pipe a creat un nou coridor de aprovizionare cu gaze

Conducta Baltic Pipe constă din cinci componente majore, inclusiv conducta offshore din Marea Nordului, o conductă onshore în Danemarca, o stație de compresoare în Danemarca, conducta offshore Marea Baltică și Onshore Polonia.

Potrivit informațiilor publicate pe site-ul Baltic Pipe, gazoductul este un proiect strategic de infrastructură de gaze cu scopul de a crea un nou coridor de alimentare cu gaze pe piața europeană.

Proiectul Baltic Pipe va permite transportul gazelor din Norvegia către piețele daneze și poloneze, precum și către utilizatorii finali din țările vecine. În același timp, Proiectul Baltic Pipe va permite furnizarea de gaze din Polonia către piața daneză.

Proiectul este dezvoltat în colaborare între operatorul danez de sistem de transport de gaze și energie electrică Energinet și operatorul polonez de sistem de transport de gaze GAZ-SYSTEM.

Baltic Pipe a fost recunoscut de Comisia Europeană drept „Proiect de interes comun” (PCI) și deține acest statut din 2013. Proiectul a primit sprijin financiar din partea Uniunii Europene în cadrul „Connecting Europe Facility” (CEF). Finanțarea totală acordată până în prezent se ridică la 266,8 milioane EUR. Banii au fost folosiți pentru finanțarea lucrărilor de inginerie, a procesului de obținere a avizelor administrative necesare, realizarea lucrărilor de construcție și instalare și alte cheltuieli.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite