Piaţa muncii, marcată de concedieri: jumătate din locurile de muncă create de la ultima recesiune au fost desfiinţate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Piaţa europeană a muncii s-a prăbuşit într-un ritm record în al doilea trimestru din 2020, restricţiile aferente pandemiei de Covid-19 reuşind să "şteargă" aproape jumătate din locurile de muncă înfiinţate în zona euro după ultima recesiune.

În total, 4,9 milioane de locuri de muncă au fost desfiinţate în urma pandemiei, majoritatea în trimestrul al doilea - când majoritatea statelor au impus restricţii dure. 

De la ultima recesiune, economia zonei euro a creat circa 12 milioane de locuri de muncă, astfel că, restriciţiile impuse în contextul pandemiei, au condus la desfiinţarea a peste 40% dintre acestea, scrie profit.ro, citând Bloomberg.com.

În UE, au fost desfiinţate aproximativ 5,5 milioane de posturi, notează FT. 

Numărul de persoane angajate s-a redus, în trimestrul al doilea, comparativ cu trimestrul anterior, cu 2,8% în zona euro şi cu 2,6% în UE, potrivt Eurostat. Acestea sunt cele mai puternice scăderi de la începutull seriei de de date în 1995. În trimestrul anterior, au fost înregistrate scăderi de 0,2% (zona euro) şi 0,1% (UE). 

Declinul pieţei muncii a fost înregistrat în contextul în care economia UE s-a contractat cu 11,7% în trimestrul al doilea faţă de precedentele trei luni, cea mai severă scădere începând cel puţin cu anul 1995, de când sunt publicate datele Eurostat. Zona euro a consemnat un declin de 12,1%, de asemenea o contracţie record. Toate ţările pentru care sunt disponbile date au înregistrat scăderi în trimestrul al doilea, în condiţiile în care măsurile luate de guverne pentru frânarea răspândirii infecţiilor cu noul coronavirus au afectat puternic economiile.

Mai mult pesimism privind evoluţia economiei globale

În ceea ce priveşte direcţia economiei globale în următoarele 12 luni, directorii generali sunt mult mai pesimişti acum decât erau la sfârşitul anului 2019, doar 30% spunând că avansul economic se va îmbunătăţi în anul următor. Şi cu un motiv întemeiat: Banca Mondială prognozează că economia globală va scădea cu 5,2% în 2020, reprezentând cea mai profundă recesiune de la cel de-al Doilea Război Mondial.

Ca urmare, liderii de organizaţii se confruntă, de asemenea, cu incertitudini cu privire la propriile operaţiuni, doar 15% indicând că sunt foarte încrezători în perspectivele de venituri ale organizaţiei lor.

CEO Panel Survey este o extensie a sondajului anual global CEO Survey al PwC, fiind realizat în rândul a 699 directorii generali, dintre care 16% conduc organizaţii cu venituri de 1 miliard USD sau mai mult, 32% companii venituri între 101 milioane USD şi 999 milioane USD şi 40% cu  venituri de până la 100 milioane USD.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite