Peste 80% dintre români încearcă activ să își reducă consumul de energie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prin reducerea consumului de energie, clienții casnici încearcă activ să își reducă și facturile.

colaj foto facturi electricitate, bec și bacnote de 50 de euro
Foto: Shutterstock

Interesul manifestat pentru reducerea consumului de energie a crescut semnificativ în ultima perioadă, circa 80% dintre români afirmând că au luat măsuri în acest sens sau se gândesc să o facă, fiind conștienți că un comportament responsabil îi ajută să realizeze economii şi, implicit, să scadă valoarea facturilor, arată E.ON România, care citează un studiu demarat de despre-energie.ro.

Printre metodele de eficienţă energetică a căror popularitate este în creştere se numără dispozitive precum termostatul inteligent, 43% dintre români declarând că îl folosesc în locuinţele lor. Sub 10% dintre cei chestionaţi utilizează diverse aplicaţii pe telefonul mobil, precum cele de tip smart-home.

Legat de utilizarea termostatului, aproape 32% spun că îl folosesc pentru a face reglaje ori de câte ori consideră că este nevoie, iar 24,6% doar în funcţie de temperaturile exterioare. În acelaşi timp, circa 15% setează temperatura pe care o consideră potrivită pentru ei la începutul sezonului rece, iar 7,1% păstrează la termostatul din locuinţă aceeaşi temperatură pe tot parcursul anului.

Pe de altă parte, când vine vorba despre temperatura ideală din locuinţe, aproape 50% dintre români optează pentru o temperatură cuprinsă între 22 şi 24 grade, şi chiar peste, iar 45,8% spun că temperatura cuprinsă între 19 şi 21 grade le oferă confortul de care au nevoie. La polul opus, doar 3,8% susţin că se simt confortabil având în casă între 16 şi 19 grade Celsius.

Iluminatul economic a devenit noua normă

Folosirea iluminatului economic este o altă metodă preferată de români atunci când vine vorba despre măsuri concrete de economisire a energiei. Foarte mulţi merg mai departe, astfel că, pe lângă folosirea de becuri eficiente energetic, decid şi să reducă durata iluminatului (circa 44%).

La întrebarea legată de reducerea timpului de utilizare a aparaturii electrocasnice, respondenţii s-au împărţit în două părţi egale: cei dispuşi să le folosească mai rar şi cei care le folosesc ori de câte ori este nevoie, fără vreo restricţie, spune cercetarea.

Radiatoarele sau aerotermele electrice sunt primele aparate electrocasnice la care 49% dintre români intervin pentru a face economii, prin reducerea duratei de funcţionare. La scurtă distanţă sunt cei care au recunoscut că folosesc mai puţin maşinile de spălat rufe - 47,4%, urmaţi de cei care deţin maşini de spălat vase - 35%, respectiv uscătoare de haine - aproape 30%.

Aproape 45% din sistemele de încălzire din locuințe sunt mai vechi de un deceniu

Studiul a mai scos la iveală și faptul că aproape o jumătate dintre sistemele de încălzire din locuințele românești sunt mai vechi de un deceniu (44%), subliniind posibila necesitate de înnoire și modernizare pentru a spori eficiența energetică. Surprinzător, aproximativ 20% dintre respondenți utilizează surse suplimentare de încălzire în lunile reci, arătând nevoia crescută de confort termic.

Cele mai vechi sisteme de încălzire, de peste 20 de ani, se află în mediul urban (82,5%) și doar 17,5% în mediul rural. De asemenea, în mediul urban se regăsesc și cele mai multe sisteme noi de încălzire, cu o vechime de până la 5 ani, respectiv 69,8%, în timp ce diferența de 30,2% se regăsesc în locuințe situate în mediul rural.

Studiul mai evidențiază că mulți români încearcă să își controleze costurile cu încălzirea, limitând funcționarea centralei termice la doar câteva ore pe zi. Sperând că, astfel, își vor ține facturile sub control, românii au decis, pe durata sezonului rece, să reducă durata de funcționare a centralei termice, peste 36% afirmând că îi dau drumul între 2 și 5 ore pe zi, iar aproape 29% între 6 și 9 ore pe zi. Doar puțin peste 13% dintre cei chestionați lasă centrala să meargă peste 15 ore pe zi.

Pe de altă parte, aproape 20% dintre români recunosc că, pentru a-și îmbunătăți confortul termic din gospodărie, apelează la sisteme de încălzire suplimentare, precum radiatoare electrice (indicate de 41,7% dintre respondenți) sau aeroterme (37,9%).

Potrivit aceluiași studiu, unele electrocasnice pot funcția la o capacitate redusă fără o întreținere adecvată, fapt ce majorează consumul casnic de energie electrică cu până la 15%. Printre aceste electrocasnice se regăsesc: aerul condiționat sau aerotermele, frigiderele, plitele electrice, dezumidificatoarele, hotele, aspiratoarele și mașinile de spălat.

În cazul în care propriile sisteme de ventilație se blochează, aparatele electrocasnice se pot supraîncălzi și pot avea nevoie de energie suplimentară ca să își mențină funcționarea. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite