Pensiunile din Prejmer îmbie turiştii cu clătite

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proprietarii de case de vacanţă din satul braşovean Prejmer au găsit o metodă foarte gustoasă de promovare a zonei şi de a atrage cât mai mulţi clienţi: gătesc clătite după reţete moştenite de la saşi. Dacă nu v-aţi făcut planuri pentru duminică, puteţi da o fugă la Prejmer, unde are loc Festivalul Clătitelor.  Cazarea costă între 700 şi 120 de lei, iar o clătită, doi lei.

Pentru localnicii din Prejmer, situat la câţiva kilometri de Braşov, clătitele nu reprezintă un simplu desert servit cu dulceaţă, ci o adevărată strategie de marketing prin care îi atrag pe turiştii din toată ţara în satul lor. Prejmenenii au reuşit să reînvie „Fărşangul" sau Festivalul Clătitelor, în urmă cu şase ani, eveniment inventat tot de saşi şi care marchează trecerea de la iarnă la primăvară şi începutul postului Paştilor, potrivit calendarului Bisericii Evanghelice.

Conform unui vechi obicei săsesc, în cadrul evenimentului, tinerii mascaţi prepară în aer liber clătite şi le dăruiesc privitorilor. Turiştii pot participa interactiv la atelierele de confecţionat măşti şi obiecte artizanale, la concursul gastronomic „Clătita-surpriză" şi la spectacole în aer liber. Şi cum nu mai sunt decât câteva zile până la marele eveniment, localnicii pregătesc de zor reţetele de clătite cu care îi vor răsfăţa pe turişti.

Reţete săseşti

Ajungând în Prejmer am avut impresia că suntem într-un sătuc din Germania: Case săseşti viu colorate, cu pereţii înalţi şi ferestrele largi şi porţi imense din lemn masiv. În centrul satului este aşezată Biserica Evanghelică (în Prjmer sunt şapte formaţiuni religioase), Primăria şi Cetatea ţărănească, una dintre cele mai puternice fortificaţii feudale din Ţara Bârsei, aflată pe lista de patrimonii UNESCO.

La câţiva metri de Cetatea ţărănească este Pensiunea Diana. Aici am întâlnit-o pe Mioara Comănelea (62 de ani), o femeie vioaie şi zâmbitoare care ne aştepta cu şorţul alb de bucătăreasă la brâu. După un tur al pensiunii dotată cu trei camere şi un apartament, care până acum vreo şase-şapte ani era casa soţilor Eremia şi Mioara Comănelea, gazda ne-a poftit în bucătărie, atracţia principală a locaţiei. Odată intrată în bucătărie, Mioara, căci aşa ne-a rugat să-i spunem, şi-a intrat în rolul de bucătar-şef al pensiunii şi a început să prepare un aluat ca să ne arate de ce toată lumea laudă clătitele din Prejmer.

„Am să vă fac clătite cu mere şi scorţişoară încorporate în aluat şi le vom servi cu fructe sau cu dulceaţă", ne spune gazda. Zis şi făcut. Cu o iuţeală de nedescris a amestecat ingredientele, a încins tigaia şi s-a pus pe treabă. În mai puţin de jumătate de oră a făcut un teanc de peste 15 clătite aurii din care ne-am înfruptat imediat şi le-am acordat nota 10 cu felicitări.

 „Turiştii sunt înnebuniţi după clătite. Sunt unii care mănâncă şi câte zece, de mi-e teamă să nu li se facă rău", ne spune femeia. De bani zice că nu le cere oaspeţilor. „Clătitele fac parte din atracţia locaţiei. Le ofer din partea casei", spune Mioara, care cere între vw 70 şi 120 de lei pe o noapte de cazare.

Totodată, se laudă că are clienţi fideli, care dacă au gustat odată din clătitele ei, revin şi a doua oară cu siguranţă, mai ales vara, când pensiunea este plină mai tot timpul.

Turism din fonduri UE

Am plecat de la domna Comănelea şi am ajuns la Oficial, o pensiune de trei stele nou-nouţă. Aici l-am întîlnit pe Cristi Lucan (35 de ani) care, alături de soţia Monica (35 de ani) s-au decis în urmă cu doi ani să profite de fondurile SAPARD şi să investească în turism. Pensiunea cu 10 camere a costat 285.000 de euro, din care 100.000 de euro au provenit din fonduri SAPARD, iar restul din credite.

Cristi ne arată încă de la început oferta de clătite care-i ademeneşte atât pe turiştii fideli, cât şi pe călătorii aflaţi în zonă care opresc să mănânce la restaurantul pensiunii sale. „Specialitatea casei sunt clătitele uriaşe", ne spune Cristi, care ne arată, în bucătăria care strălucea de curăţenie, o tigaie aproape cât o roată de maşină  în care bucătăreasa pensiunii prepara specialităţile.

Despre partea financiară, Cristi ne spune că o noapte de cazare costă 120 de lei, iar gradul de ocupare lunar este de 40% iarna şi de 60% vara. „Încasările din cazare se duc pe cheltuieli, care ajung depăşesc 12.000 de lei pe lună. Noroc că mai avem mese organizate, nunţi, botezuri, un Valentine's Day sau un festival al clătitelor, de unde ne scoatem banii de cheltuială", spune proprietarul.

Reţete ingenioase

Cine ajunge la Prejmer poate mânca tort de clătite cu brânză, clătite cu mere şi scorţişoară, cu umplutură de ciuperci, de spanac sau dulceaţă de rubarbă sau chiar sarmale din clătite. Puteţi gusta şi din clătitele dietetice, precum şi din cele umplute cu filé de păstrăv şi ton.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite