Salariile din Germania, în scădere pentru al doilea an consecutiv. Ce taxe plătesc angajaţii, în afara celei pentru Biserică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Salariile din Germania sunt în scădere pentru al doilea an consecutiv, rămânând în urma inflaţiei în ciuda creşterilor anuale, transmite DPA citată de Agerpres.

Salariile reale, raportate la inflaţie, au scăzut anul trecut cu 0,1%. Câştigurile salariale brute lunare, inclusiv plăţile speciale, au crescut cu aproape 3,1% în 2021, dar nu au ţinut pasul cu inflaţia, care s-a majorat cu 3,1%, , a anunţat Oficiul federal de statistică (Destatis).

Salariile nominale au scăzut în Germania cu 0,7% în 2020 comparativ cu 2019, parţial din cauza reducerii orelor de lucru, în urma pandemiei de coronavirus (COVID-19). A fost prima scădere a salariilor nominale de când s-a început colectarea datelor, în 2007. Ţinând cont de evoluţia inflaţiei, care a fost de 0,5% în 2020, salariile reale au scăzut cu 1,1% în 2020. Scăderea din 2020 pune capăt unui deceniu de creştere continuă a salariilor în prima economie a zonei euro, de aproape 2,5% pe an. În această perioadă, salariile au beneficiat de introducerea unui salariu minim pe economie în 2015 şi de o rată scăzută a şomajului, care a crescut puterea de negociere a sindicatelor.

Creşterea semnificativă a salariilor brute în 2021 este trasă în jos parţial de impactul încheierii schemei guvernamentale pentru angajaţii cu program de lucru redus şi revenirea la condiţiile normale de muncă.

Taxarea muncii în Germania: Impozitul pe salariu (Lohnsteuer) vs. impozitul pe venit personal (Einkommensteuer)

În Germania există şase clase de impozitare pentru deducerea impozitului pe venit din salariu (Lohnsteuer). Aceste clase de impozitare se aplică doar angajaţilor. De clasa de impozitare depinde cât de mare este impozitul care vă este dedus lunar din salariu şi virat de către angajator către Administraţia Financiară (Finanzamt). 

Clasa de impozitare depinde în special de starea civilă a angajatului şi, dacă este căsătorit sau trăieşte într-o relaţie de parteneriat înregistrată, precum şi de modul în care sunt distribuite ambele venituri. În anumite cazuri se poate alege între diferite clase de impozitare. 

O clasă de impozitare se potriveşte cel mai bine atunci când redă cât mai exact situaţia personală (starea civilă şi distribuirea veniturilor) a angajatului. 

La sfârşitul anului fiscal angajaţii au dreptul legal de a returna o parte din taxele şi impozitele plătite plătite prin depunerea unei declaraţii fiscale.

Orice venit avut în Germania este subiectul taxării. Lohnsteuer (impozit pe salariu) reprezintă o treime din veniturile guvernului german şi este dedus direct din salariul de către angajator. 

Concret, din salariu se va deduce Lohnsteuer (impozitul pe salariu) în mod automat. În plus se va deduce şi un spor de solidaritate şi – pentru cei care sunt membri ai unei comunităţi religioase care colecteaza impozitul pe biserică – se va deduce şi impozitul pe biserică. 

Angajatorul transferă aceste sume direct la Administraţia Financiară responsabilă (Finanzamt). În plus angajatorul deduce şi sumele referitoare la asigurările sociale legale (asigurarea de şomaj, de sănătate, de îngrijire, de pensie şi de accidente), mai scriu site-urile de specialitate

Spre exemplu, la un salariu de 3.000 euro brut, taxa pentru Biserica este de 10,53 euro, iar impozitul pe venit de 131,66 euro, potrivit .brutto-netto-rechner.info unul dintre calculatoarele de specialitate. În ce priveşte contribuţiile de asigurări sociale, asigurarea pentru pensie esre de 279 euro lunar, asigurarea de şomaj de 36 de euro, asigurarea de sănătate de 238,5 euro, iar „asigurarea de îngrijire” de 56,25 euro. Astfel, din cei 3000 de euro brut, un tânăr angajat rămâne cu 2.248 euro în mână.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite