Pensiile speciale cresc ca Făt-Frumos, susținute de bugetul de stat, nu de contribuții
0Pensiile speciale cresc în ritm alert, atât ca număr, cât și ca valoare, susținute în mare parte de bugetul de stat, nu de contribuțiile plătite de beneficiari.
Numărul beneficiarilor de pensii speciale, foști procurori și judecători - este cel mai numeros din această categorie a privilegiaților, aceștia încasând și cele mai mari pensii: 5.651 de foști magistrați (din care doar 2.606 au plătit contribuții la sistemul public de pensii) încasează lunar 25.049 lei, deși pensia care li s-ar fi cuvenit conform contribuțiilor este de 6.833 lei.
Statul suplimentează veniturile foștilor judecători și procurori cu aproape 22.000 lei lunar din bugetul de stat, adică din taxele și impozitele plătite de toți românii.
A doua cea mai bogată categorie de beneficiari de pensii speciale este cea a foștilor piloți din Aviația Civilă, care încasează lunar „doar” aproape 13.000 de lei, din care numai 8.300 lei de la bugetul de stat, adică din banii românilor.
Aproape 10.000 de lei încasează în medie și foștii angajați ai Curții de Conturi, contribuția plătită din bugetul de stat fiind de 3.138 lei, în timp ce foțtii diplomați primesc o pensie medie de numai 6.661 lei.
Cea mai „năpăstuită” categorie de beneficiari de pensii speciale este cea a foștilor funcționari parlamentari, care primesc lunar doar 5.744 lei. Din cei 887 de beneficiari, doar 662 au și contribuit la sistemul de pensii publice, ceea ce face ca suma medie suportată lunar din bugetul de stat să fie de aproape 3.300 de lei.
La polul opus, 800.000 de români încasează lunar mai puțin de 1.000 de lei, după cum reiese din informațiile oficiale publicate de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP).
Potrivit tabelului de mai sus, mai mult de 1 milion de pensionari încasează lunar peste 3.000 de lei, din care aproape un sfert primesc peste 5.000 de lei.
În contextul acestor discrepanțe uriașe dintre veniturile pensionarilor, pensia medie din luna iulie a fost de 2292 lei, la fel ca și în luna precedentă.