Oportunitatea energetică chinezo-kazahă a României

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un parteneriat chinezo-kazah şi o deschidere din partea Bucureştiului ar putea reduce dependenţa Europei de importurile de energie din Rusia şi reseta relaţiile României cu investitorii străini.

Constanţa a ratat beneficiile vechiului Drum al Mătăsii, dar acum este bine plasată pentru a profita de noul Drum al Mătăsii, care ar putea aduce investiţii de miliarde de dolari în ţara noastră, scrie directorul EU-Romania Business Society, James Wilson, pentru fDi Magazine.

În opinia lui James Wilson, noul guvern de la Bucureşti ar trebui să fie interesat de acest proiect, în condiţiile în care valoarea investiţiilor străine directe a scăzut drastic în România în ultimii cinci ani - de la 10,93 miliarde de dolari în 2011 la 3,62 miliarde de dolari în 2015.

Una dintre cauzele acestei scăderi o constituie tratamentul nepotrivit aplicat investitorilor străini în România, scrie autorul,  menţionând că statul român a pierdut, în acest context, trei procese majore în 2016 la Curtea de Arbitraj de la Paris, în special cu E.ON şi ENEL.

O companie care întâmpină dificultăţi în România este şi KazMunayGas (KMG), care a investit masiv în România şi vrea să ridice nivelul, mai ales după asocierea de tip joi-venture - în decembrie anul trecut - cu CEFC (China Energy Company Limited).

Cele două companii şi-au propus să creeze un nod energetic la Marea Neagră şi mizează pe deblocarea unui fond în valoare de un miliard de dolari, care s-ar putea cel puţin tripla. Totodată, cele două companii intenţionează să deschidă o centrală de cogenerare pe platforma Petromidia, să extidă reţeaua de benzinării Rompetrol cu 200 de staţii noi şi să dubleze capacitatea lor de rafinare în România la 10 milioane de tone pe an.

În condiţiile în care Uniunea Europeană încearcă să-şi reducă dependenţa de importurile de energie din Rusia, parteneriatul chinezo-kazah cu privire la România este important pentru securitatea energetică a Europei, notează directorul EU-Romania Business Society, pledând pentru clarificarea procedurilor administrative luate de către Guvernul român în cazul KMG.

Activele KMG International, inclusiv Rafinăria Petromidia, se află sub sechestru, după ce procurorii antifraudă au demarat o investigaţie cu privire la privatizarea Petromidia şi a modului în care au fost convertite în obligaţiuni datoriile sale.

Investigaţia procurorilor vine după ce Guvernul a semnat cu KazMunayGas în anul 2013 Memorandumul Rompetrol, prin care cele două părţi renunţă la litigii. Prin memorandumul cu pricina, partea kazahă se obligă să ofere 200 de milioane de dolari pentru un pachet de 26% din acţiunile Petromidia şi să realizeze un fond mixt de investiţii în energie, împreună cu statul. Acesta urma să investească un miliard de dolari în proiecte, principalele fiind o centrală pe gaze pe platforma de la Petromidia şi construirea unei serii de benzinării. Numai că, atât licitaţia pentru pachetul de 26% din Petromidia, cât şi constituirea fondului sunt mult în întârziere din cauza investigaţiilor procurorilor.

JSC NC KazMunayGas este Compania Naţională de Petrol şi Gaze a Republicii Kazahstan cu activităţi de explorare, producţie, rafinare şi transport de hidrocarburi din Kazahstan, care reprezintă interesele statului în industria de petrol şi gaze.

CEFC China Energy Company Limited este una din cele mai mari companii private din China. În 2016 a intrat în topul Global Fortune 500, pe poziţia 229. CEFC are operaţiuni în energie, servicii financiare şi investiţii.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite