Erdogan face jocurile lui Putin. Rusia a negociat cu Turcia o alternativă pentru South Stream
0Preşedintele rus Vladimir Putin şi-a pierdut răbdarea şi a pus capăt proiectului de gazoduc South Stream, contestat de UE, dar a negociat o alternativă cu omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan
Preşedintele rus, Vladimir Putin, a declarat luni seara că Rusia nu poate continua realizarea proiectului de gazoduct ruso-italian South Stream, din cauza opunerii Bulgariei, relatează agenţia Tass. „Încă nu am permisiunea Bulgariei şi considerăm că în aceste condiţii Rusia nu poate continua realizarea proiectului“, a afirmat el. Liderul de la Kremlin a apreciat că poziţia Uniunii Europene în legătura cu proiectul South Stream nu este constructivă şi din acest motiv Rusia îşi va reorienta resursele către alte state. ”. Şeful Gazprom, Aleksei Miller, a fost şi mai clar: „Proiectul este închis. Asta a fost” .
Proiectul South Stream, cu un cost estimat de 40 de miliarde de dolari, urma să transporte gaze ruseşti către centrul Europei, pe o rută care va ocoli Ucraina, cu care Rusia este în relaţii tensionate.
Erdogan îl ajută pe Putin
Dar Moscova a găsit o soluţie de avarie la Ankara şi a fost negociată de Putin cu preşedintele Recept Tayyip Erdogan: o conductă prin Marea Neagră ce va ajunge la ţărmurile turceşti.
Gazprom va construi, alături de Boru Hatlari Ile Petrol Tasima din Turcia, un gazoduct capabil să livreze 63 de miliarde de metri cubi de gaz dinspre Rusia spre Turcia, relatează Bloomberg.
Gazprom va putea folosi, însă, o parte din investiţiile făcute deja pentru South Stream, a declarat Aleksei Miller, directorul general al gigantului gazier rus. Acesta a precizat că aproximativ 14 miliarde de metri cubi de gaz, adică 20% din capacitate, vor fi livrate Turciei, restul fiind trimis către ţările din Balcani. Rusia şi Turcia au semnat deja memorandumul de înţelegere pentru construcţia acestui nou gazoduct, a mai spus Alexei Miller.
De asemenea, Rusia va creşte livrările cu 3 miliarde de metri cubi pe an către Turcia, oferind statului condus de Erdogan şi un discount de preţ de 6% începând cu 1 ianuarie.
Activităţile de construcţie a gazoductului South Stream începuseră în Bulgaria în octombrie 2013, dar au fost suspendate în luna iunie după ce Comisia Europeană a declarat că proiectul ar putea încălca regulile de competitivitate ale UE.
Uniunea Europeană s-a opus construcţiei South Stream, pe fondul îngrijorărilor că proiectul ar contribui la consolidarea influenţei Rusiei în Estul Europei. În plus, Comisia Europeană a apreciat că proiectul încalcă legislaţia UE în domeniul liberei concurenţe. România nu a făcut parte dintre statele implicate în realizarea South Stream, chiar dacă Bucureştiul şi Moscova au avut unele discuţii pe această temă în urmă cu câţiva ani.
“România ar fi putut să ajute Gazprom să înlăture restricţiile anti-monopol ale proiectului South Stream, dar a renunţat la o colaborare gazeiferă strânsă cu Rusia”, scrie RIA Novosti. Preşedintele Traian Băsescu a declarat la finalul lunii octombrie, după o întâlnire a Consiliului European, că “niciun gram, niciun metru cub de gaz românesc” nu va tranzita gazoductul South Stream, adăugând că exporturile româneşti de gaze se vor face prin Transgaz.
Expert bulgar: anunţul lui Putin, un „bluff“
Anunţul preşedintelui rus Vladimir Putin că renunţă la proiectul gazoductului South Stream este „un bluff“, susţine Martin Dimitrov, vicepreşedintele Comisiei pentru energie din Parlamentul bulgar, citat de Novinite.com.
„Anunţul de oprire a South Stream este o mişcare tactică din partea lui Vladimir Putin şi a Rusiei. Ei nu ar renunţă niciodată la proiectul gazoductului South Stream. O posibilă redirecţionare a conductei prin Turcia ar face proiectul de două-trei ori mai scump şi, în consecinţă, imposibil din punct de vedere economic, nu doar ineficient. O asemenea conductă există deja, este Blue Stream, care trece prin Turcia şi nu poate fi umplută“, a subliniat Dimitrov. El susţine că obiectivul lui Putin este ca prin acest anunţ să pună presiune pe Bulgaria şi pe Comisia Europeană să implementeze proiectul South Stream.
„Asteptaţi doar şi veţi vedea cum va provoca isterie în Bulgaria aceasta mişcare a Moscovei, cu un număr de oameni care vor soma autorităţile să accepte orice propunere a Rusiei deoarece altfel ţara ar înregistra pierderi“, a precizat Dimitrov.
Anunţul de oprire a South Stream este o mişcare tactică din partea lui Vladimir Putin Martin Dimitrov, vicepreşedintele Comisiei pentru energie din Parlamentul bulgar
De altfel, liderul de la Kremlin a îndemnatat Bulgaria să solicite despăgubiri pentru veniturile pierdute. „În cazul în care Bulgaria este împiedicată să se comporte ca un stat suveran, atunci cel puţin să ceară bani de la Comisia Europeană pentru pierderi, cel puţin 400 de milioane de euro pe an numai din tranzitul gazului a precizat Putin.