Olanda impune noi restricţii la exporturile de echipamentele pentru semiconductori avansați

0
Publicat:

Olanda a anunţat noi restricţii la exporturile de echipamentele pentru semiconductori avansaţi, pe fondul presiunii SUA de a opri accesul Chinei la instrumentele-cheie de fabricare a cipurilor.

Olanda a anunţat noi restricţii la exporturile de echipamentele pentru semiconductori avansaţi
Olanda a anunţat noi restricţii la exporturile de echipamentele pentru semiconductori avansaţi

Companiile din Ţările de Jos vor trebui să solicite o licenţă pentru a exporta anumite echipamente avansate de producţie de semiconductori în străinătate, a spus guvernul olandez, conform regulilor care vor intra în vigoare la 1 septembrie.

Ţările de Jos găzduiesc ASML, una dintre cele mai importante companii de semiconductori din lume. ASML produce utilaje necesare pentru a fabrica cele mai avansate cipuri.

Acţiunile ASML au scăzut vineri cu 1,5%.

În octombrie anul trecut, SUA au introdus reguli cuprinzătoare care urmăresc să reducă exporturile de cipuri cheie şi echipamente pentru producţia de semiconductori către China, o mişcare potrivit căreia analiştii ar putea împiedica ambiţiile Beijingului de a-şi dezvolta tehnologia internă.

De atunci, SUA au crescut presiunea asupra naţiunilor cheie producătoare de cipuri şi aliaţilor precum Ţările de Jos şi Japonia, pentru a introduce restricţii la exporturile proprii.

Datorită rolului critic al ASML în domeniul cipurilor avansate, Washingtonul a căutat să atragă Ţările de Jos de partea sa.

Guvernul olandez a stat în expectativă, dar în martie a stabilit restricţii privind exportul de echipamente avansate pentru semiconductori.

Anunţul de vineri finalizează aceste reguli şi oferă mai multă claritate cu privire la ceea ce poate şi ce nu poate fi exportat.

Legea nu evidenţiază nicio ţară şi nici nu numeşte ASML în mod explicit. Guvernul olandez a spus că regulile se aplică unui ”număr de tehnologii foarte specifice pentru dezvoltarea şi fabricarea semiconductorilor avansaţi”, care ar putea fi utilizate îndomenii precum aplicaţiile militare.

Am făcut acest pas din motive de securitate naţională. Este bine ca firmele care vor fi afectate să ştie la ce se pot aştepta. Acest lucru le va oferi timpul de care au nevoie pentru a se adapta la noile reguli”, a declarat ministrul olandez al Comerţului Liesje Schreinemacher, într-un comunicat.

SUA vor să extindă restricțiile

Potrivit Reuters, SUA iau în considerare și modalități de a extinde și mai mult restricția.

Mișcarea Țărilor de Jos era deja în curs din cauza presiunii exercitate de SUA asupra acesteia și asupra Japoniei de către președintele Joe Biden, care dorește să limiteze accesul Beijingului la tehnologia avansată a semiconductoarelor care poate fi folosită în scopuri militare și de inteligență artificială. Noul plan al SUA, care ar putea veni la sfârșitul lunii iulie, ar putea refuza licențele pentru mai multe tipuri de mașini ASML pentru a fi livrate către anumite unități de cipuri din China, inclusiv una deținută de cel mai mare producător de cipuri din China, SMIC (0981.HK), pe baza că acestea includ S.U.A. -componente realizate. Acest lucru îi dă lui Biden să atingă nu numai firme olandeze, ci și furnizori precum Trumpf și Zeiss din Germania, care produc lasere și, respectiv, lentile.

ASML a spus că anunțul autorităților olandeze nu va avea un impact material asupra rezultatului său.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite