Oamenii de afaceri şi votul britanicilor pentru ieşirea ţării lor din Uniunea Europeană: Îngrijorare, incertitudini, dezamăgire, dar şi bucurie şi mândrie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cei mai mulţi oameni de afaceri sunt marcaţi de incertitudine şi îngrijorare în urma votului pro-Brexit de joi
Cei mai mulţi oameni de afaceri sunt marcaţi de incertitudine şi îngrijorare în urma votului pro-Brexit de joi

Votul britanicilor pentru ieşirea ţării lor din Uniunea Europreană (UE) aduce incertitudini, îngrijorare şi dezamăgire pentru pieţe şi pentru oamenii de afaceri, autorităţile de la Londra urmând să negocieze timp de doi ani cu Bruxelles-ul termenii despărţirii, scrie Reuters, care a realizat un sondaj în rândul loderilor de afaceri cu privire la implicaţiile votului pro-Brexit.

ASOCIAŢIILE PROFESIONALE

„Este un rezultat catastrofal pentru Marea Britanie, dar şi pentru Europa şi Germania, în special pentru economia germană. Este îngrijorător că cea mai veche democraţie din lume ne întoarce spatele“, a declarat Anton Boerner, şeful Asociaţiei pentru comerţ exterior din Germania.

Preşedintele Federaţiei industriale germane, Markus Kerber anticipează, în urma Brexit-ului, „o scădere semnificativă a comerţului cu Marea Britanie, în lunile următoare“, susţinând că cele mai afectate vor fi industriile auto, energiei, telecomunicaţiilor, electronicii, metalelor, sectorul de retail şi cel de servicii financiare.

„Brexit-ul va afecta încrederea investitorilor în Europa, ca centru industrial“, a arătat Thilo Brodmann, director general al Asociaţiei germane de inginerie VDMA.

La rândul său, şefa organizaţiei de lobby pentru afaceri Business Europe, Emma Marcegaglia, a cerut statelor UE să dea un mesaj comun care să reconfirme angajamentul lor pentru Uniunea Europeană şi principalii trei piloni economici ai acesteia: piaţa unică, politica comercială comună şi euro. „În acelaşi timp, trebuie să găsim soluţii inteligente pentru un proces ordonat de Brexit“, a spus Marcegaglia.

Klaus Wohlrabe, economist la institutul german de cercetări Ifo, a spus că nu este niciun motiv ca institutul să îşi modifice estimările economice pentru 2016. „O reevaluare a estimărilor pentru 2017 va fi posibilă peste două-trei luni, după ce vor fi luate decizii politice, a spus el.

SECTORUL FINANCIAR

Autoritatea pentru disciplină financiară din Marea Britanie a avertizat că votul pentru ieşirea ţării din UE va avea implicaţii „semnificative“ pentru ţară. 

Preşedintele pentru politici al City of London Corporation, centrul financiar londonez, Mark Boleat, a spus că nu va avea loc un exod în masă al instituţiilor bancare şi financiare. „Opinia generală în City este că guvernul trebuuie să ceară ca Marea Britanie să păstreze accesul la piaţa unică“, a arătat  Boleat.

Preşedintele şi directorul general al Goldman Sachs, Lloyd Blankfein, spune că banca americană are capacitatea să se adapteze schimbărilor. „Goldman Sachs are o lungă istorie de adaptare la schimbări şi vom colabora cu autorităţile relevante, atunci când termenii exit-ului vor fi clari. Principalul nostru obiectiv rămâne, ca întotdeauna, să servim nevoile clienţilor“, a spus Blankfein.

Banca franceză Societe Generale consideră că „Londra va rămâne un centru financiar internaţional major, opinie împărtăşită şi de banca italiană UniCredit. „Pentru guvernul britanic este important să se concentreze pe asigurarea competitivităţii Marii Britanii în afaceri, a arătat Huw Evans, director general al Asociaţiei asigurătorilor britanici.

SECTORUL ENERGIEI

În industria energiei, BP nu anticipează, deocamdată, un impact major asupra afacerilor sau investiţiilor grupului de petrol şi gaze în Marea Britanie şi Europa continentală, şi nu poate comenta nici despre locaţia sediului central sau despre numărul de angajaţi.

Directorul general al grupului general de utilităţi RWE, care deţine compania britanică Npower, a spus că reglementările naţionale şi acceptarea la nivel local este foarte importantă pentru succes.

Potrivit grupului german E.ON, „consecinţele pentru grup pot fi administrate, afacerile din Marea Britanie având un caracter local“.

TRANSPORTURI AERIENE

Operatorul aerian EasyJet a scris vineri guvernului britanic şi Comisiei Europene, pentru a cere ca „Marea Britanie să rămână parte a pieţei unice a aviaţiei din UE, având în vedere importanţa acesteia pentru comerţ şi consumatori“. 

International Consolidated Airlines Group, proprietarul British Airways, a redus estimările de profit pentru acestv an, dar consideră că votul de la referendum nu va avea un impact material de lungă durată asupra afacerilor sale. Operatorul norvegian low-cost Air consideră că Marea Britanie va rămâne una dintre cele mai importante pieţe şi menţine planurile ambiţioase de creştere în regiune.

INDUSTRIA FARMACEUTICĂ

Îngrijorări există şi în industria farmaceutică. „Vom colabora cu toţi acţionarii importanţi pentru protejarea competitivităţii industriei şi accelerarea accesului pacienţilor la medicamente inovatoare“, potrivit grupului AstraZeneca. Grupul Novartis nu anticipează un impact major pe termen mediu, în condiţiile în care trebuie definite mecanismele şi măsurile pentru exit, dar consideră că este dificil de estimat impactul exact asupra industriei farmaceutice. Directorul Asociaţiei farmaceutice germane a spus că sediul Agenţiei europene a medicamentelor trebuie mutat din Londra. 

Potrivit grupului german Bayer, „este o lovitură grea dată Europei şi începutul unei perioade de incertitudini pentru Marea Britanie“.

INDUSTRIA AUTO

În industria auto, grupul BMW consideră că va fi nevoie de renegocierea condiţiilor de aprovizionare a pieţei europene. „Ştim că multe dintre condiţiile importante pentru aprovizionarea pieţei europene vor fi renegociate, dar nu putem şti ce va însemna pentru operaţiunile din Marea Britanie până nu vor fi convenite aranjamentele în domeniul reglementărilor şi cele legislative“, potrivit grupului german.

Opel, divizia europeană a grupului american General Motors, care fabrică marca Vauxhall în Marea Britanie, consideră important ca în această perioadă operaţiunile să beneficieze în continuare de libera circulaţie a bunurilor şi persoanelor. „Susţinem pe deplin ca Marea Britanie să rămână în Spaţiul Economic European“.

Grupul francez PSA, fabricantul mărcilor Peugeot şi Citroen, care are producţie în Marea Britanie, s-a referit la impactul devalorizării lire sterline.

„Echipele noastre analizează diferite scenarii de ajustare a preţurilor modelelor noastre, pentru a răspunde rapid la reacţia pieţei“, potrivit PSA.

TELECOMUNICAŢII 

Grupul Vodafone consideră că este prematur să evalueze implicaţiilor rezultatului referendumului pentru domiciliul grupului.

RETAIL 

 

„Retailerii britanici ar trebui să fie pregătiţi pentru posibilitatea unor fluctuaţii mari, în special a cursului de schimb valutar şi a încrederii consumatorilor“, potrivit asociaţiei Consorţiul britanic pentru retail. Marks&Spencer „va monitoriza şi va evalua impactul asupra afacerilot companiei pe măsură ce situaţia va evolua“. „Consecinţele practice ale acestei decizii vor deveni clare în lunile următoare. Vom continua să ne desfăşurăm activităţile în mod normal şi vom urmări îndeaproape evoluţiile“, potrivit grupului Nestle.

RESTAURANTE

Fondatorul JD Wetherspoon, Tim Martin, spune că „temerile legate de efectele economice ale independenţei, din timpul campaniei, au fost deplasate. Marea Britanie va înflori ca ţară independentă, cu legile sale proprii, şi va colabora cu prietenii şi vecinii europeni şi din alte regiuni, pentru a asigura un rezultat pozitiv pentru toate părţile“.

IMOBILIARE

„Este o mare bucurie, încântare, mândrie. Am schimbat cursul istoriei în Marea Britanie. Este foarte simplu, toată lumea trebuie să se calmeze şi să face ce ştie mai bine, adică să muncească şi să joace dur“, a spus investitorul imobiliar Richard Tice, susţinător de frunte al Brexit.

CITEŞTE ŞI: 

Cursul oficial al BNR, după votul pro-Brexit: Euro urcă la 4,5366 lei, dolarul – 4,0766 lei. Lira sterlină coboară la 5,6686 lei

Leul se prăbuşeşte în raport cu euro şi dolarul în urma rezultatului referendumului din Marea Britanie

Reacţia BNR, după votul pro-Brexit: Monitorizăm atent volatilitatea leului şi are toate instrumentele necesare să atenueze eventuale şocuri

Iohannis, după votul pro-Brexit: Nu sunt motive de îngrijorare pentru economia românească şi pentru finanţele româneşti

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite