O treime dintre români au dat 2% din impozitul pe venit la biserică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproape o treime dintre românii care au ales să redirecţioneze 2% din impozitul pe venit de anul trecut către o organizaţie non-profit au optat pentru biserică şi fundaţiile bisericeşti, potrivit unui studiu realizat de GfK.

În topul beneficiarilor se află biserica sau fundaţiile bisericeşti - 29% din cei care au redirecţionat. La o distanţă apreciabilă se situează SMURD (10%), Salvaţi copiii (9%), Copii în dificultate (6%) şi Crucea Roşie (aproximativ 6%), informează GfK.

De asemenea, aproximativ 8% dintre persoane au redirecţionat 2% din impozitul pe venit către diverse şcoli sau fundaţii care sprijină educaţia sau cultura.

Totodată, doar 60% dintre persoanele care câştigă venituri din diverse surse ştiu despre posibilitatea redirecţionării a 2% din impozitul pe venit către o organizaţie non-profit. Acestea sunt mai degrabă persoane din mediul urban cu educaţie superioară şi venituri mai mari.

Deşi cunosc generic posibilitatea redirecţionării celor 2% din impozitul pe venit, doar puţin peste jumătate dintre aceste persoane au şi acţionat în această direcţie în 2009 (56%).

Recomandarea, principalul criteriu de alegere

De departe, criteriul care a stat la baza alegerii unei organizaţii către care să orienteze 2% din impozitul pe venit în 2009 este recomandarea, fie din partea familiei, prietenilor sau cunoştinţelor, fie din partea companiei la care lucrează, în condiţiile în care aproape două treimi dintre cei chestionaţi au optat pentru una dintre cele două variante.

Aproximativ 15% dintre persoane s-au documentat şi au decis singure organizaţia după anumite criterii, în timp ce pentru alte 6% dintre persoane organizaţia a fost impusă de către compania la care lucrează.

Principalele motive menţionate de către cei care nu au redirecţionat 2% din impozit în 2009 sunt fie lipsa de interes (28%), fie lipsa unui venit în 2009 (26%). Alte persoane invocă necunoaşterea procedurii de redirecţionare (15%), lipsa de încredere în ONG-uri (8%) sau faptul că nimeni nu le-a solicitat acest lucru (7%).

Intenţia de redirecţionare a 2% din impozitul pe venit în 2010 este la nivel declarativ sensibil mai mare faţă de anul trecut, peste trei sferturi dintre persoanele care cunosc această posibilitate spunând că vor şi acţiona în consecinţă.

Pe de altă parte, gradul de notorietate al unor campanii de promovare este destul de mic, doar aproximativ un sfert dintre persoanele care cunosc această posibilitate putând menţiona campaniile, ceea ce arată că decizia de redirecţionare a unei părţi din impozitul pe venit este mai puternic influenţată de alţi factori decât de campaniile de promovare realizate de organizaţii şi ONG-uri.

„Problemele copiilor abandonaţi sau aflaţi în dificultate sensibilizează cel mai mult opinia publică, aceasta fiind de departe principala cauză pentru care persoanele intervievate doresc să fie folosiţi banii redirecţionaţi din impozit (42%). Alte cauze menţionate într-o proporţie mult mai mică sunt bătrânii abandonaţi sau afectaţi de sărăcie (10%), biserica (6%), persoane cu dizabilităţi sau protecţia mediului (câte 6% fiecare). Pe de altă parte, combaterea violenţei în familie sau ajutorarea persoanelor infectate cu HIV/ SIDA sunt considerate prioritare de mai puţin de 2% dintre persoanele intervievate", se mai arată în studiul citat.

Studiul GfK Omnibus a fost realizat în luna martie 2010, pe un eşantion de 426 de persoane din mediul urban şi rural care câştigă venituri din salarii sau alte surse. Rezultatele sunt reprezentative pentru populaţia României în vârstă de 18 ani şi peste.

17 mai, data limită de depunere a declaraţiilor

Românii mai au la dispoziţie două săptămâni pentru a depune la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) declaraţiile privind venitul realizat anul trecut. Conform calendarului oficial al impozitelor publicat pe site-ul ANAF, până la 17 mai trebuie să completeze formularul 200 românii care, individual sau într-o formă de asociere, au realizat, în 2009, venituri din activităţi independente (activităţi comerciale, profesii libere - medic, avocat, notar, arhitect etc. şi drepturi de proprietate intelectuală - brevete de invenţie, drepturi de autor).

Potrivit datelor ANAF, suma acordată, în 2009, pentru susţinerea entităţilor nonprofit s-a ridicat la peste 117 milioane de lei (28 de milioane de euro), mai mult decât dublul colectat în anul precedent, respectiv 48 de milioane de lei. Fiscul nu poate oferi date cu privire la topul ONG-urilor care au primit cei 2%, însă în conturile organizaţiei „Salvaţi Copiii", de pildă, au intrat anul trecut peste 134.000 de euro.

Cum direcţionezi contribuţiile?

Potrivit ANAF, contribuabilul are la dispoziţie două documente pentru direcţionarea celor 2% din impozit, în funcţie de natura venitului realizat. Formularul 230 sau „Cererea privind destinaţia sumei reprezentând 2% din impozitul anual şi deducerea cheltuielilor pentru economisirea în sistem colectiv pentru domeniul locativ", sau formularul 200 - „Declaraţie privind veniturile realizate". Banii pot fi direcţionaţi pentru susţinerea entităţilor nonprofit şi a unităţilor de cult. Cei 2% mai pot fi acordaţi pentru burse private.

Virarea sumei se realizează de către Fisc, potrivit opţiunii exprimate de contribuabil. „Cererea completată şi semnată în original de către contribuabil poate fi depusă la organul fiscal, în numele acestuia, şi de către o terţă persoană. Totodată, menţionăm că persoanele fizice nu au obligaţia anexării la formularul 230 a fişei fiscale privind impozitul pe veniturile din salarii", mai transmite ANAF.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite